Zelenski, după exploziile de la cea mai mare centrală nucleară: „Europeni, treziţi-vă, vă rog, ruşii trag în centrala nucleară!”

Incendiul de la centrala nucleară Zaporojie a izbucnit într-o clădire de antrenament situată în afara complexului reactorului principal, relatează CNN, citând Serviciile de Urgenţă ale Ucrainei. Departamentul pentru Energie al SUA şi-a activat echipa de răspuns la incidente nucleare, iar Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) este pregătită pentru o reacţie 24/7.

04 mart. 2022, 06:57

Preşedintele Ucrainei cere „acţiuni fără întârziere” din partea lumii, în mijlocul atacului forţelor Rusiei asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, relatează BBC.

„Cea mai mare centrală nucleară din Europa arde chiar acum”, a spus Volodimir Zelenski, într-o înregistrare video publicată pe reţelele sociale.

Război în Ucraina: Explozie la cea mai mare centrală nucleară după bombardamentele Rusiei VIDEO

El i-a acuzat pe ruşi că au tras intenţionat spre cele şase reactoare ale centralei de la Zaporojie folosind tancuri echipate cu termoviziune.

El a amintit de „catastrofa globală” de la Cernobîl şi a avertizat că un accident nuclear la Zaporojie ar avea consecinţe mult mai grave.

„Europeni, treziţi-vă, vă rog. Spuneţi-le politicienilor voştri că ruşii trag în centrala nucleară din Ucraina”, a cerut el.

Zelenski a arătat că a ţinut legătura cu lideri din SUA, Marea Britanie, Uniunea Europeană, Germania şi Polonia, precum şi cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, dar a îndemnat şi cetăţenii de rând să tragă un semnal de alarmă în atenţia propriilor politicieni.

Au început bombardamentele de seară în Ucraina. Oraşul Energodar se află sub asediu, oamenii n-au voie la ferestre sau sa folosească lifturile

„Propaganda rusă a avertizat în trecut că va acoperi lumea cu cenuşă nucleară. Asta nu mai este doar o avertizare, este real”, a afirmat el.

Un incendiu a izbucnit la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, relatează BBC, citând declaraţiile primarului localităţii învecinate Enerhodar, conform căruia focul ar fi fost provocat de bombardamentele ruseşti. Conform NEXTA, pompierii nu pot interveni pentru a stinge incendiul, din cauza bombardamentelor.

Ministrul de Externe Dmytro Kuleba a anunţat că armata rusă trage din toate direcţiile asupra centralei, că focul a izbucnit deja, iar o explozie va fi de zece ori mai intensă decât cea de la Cernobîl. El a precizat că ruşii trebuie să se oprească imediat să permită intervenţia pompierilor.

Secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm, a scris, la rândul său, pe Twitter că a vorbit cu ministrul Energiei din Ucraina despre situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie. Ea a arătat că operaţiunile militare ale Rusiei în apropierea centralei sunt „nechibzuite” şi trebuie să înceteze.