Zelenski: Inamicul nu îşi numără morţii şi, în ciuda numeroaselor pierderi de vieţi, menţine o intensitate ridicată a atacurilor

Preşedintele Ucrainei a menţionat că este importantă menţinerea dinamicii “sprijinului de apărare” venit de la partenerii Ucraianei.

30 ian. 2023, 06:53
Zelenski: Inamicul nu îşi numără morţii şi, în ciuda numeroaselor pierderi de vieţi, menţine o intensitate ridicată a atacurilor

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică, într-un nou discurs, că intensitatea atacurilor Rusiei nu scade, deşi pierderile de vieţi din armata rusă sunt numeroase. El a precizat că Ucrainaa trebuie să facă din timp o armă, în contextul în care ruşii vor prelungirea războiului.

“Situaţia este foarte dificilă. Bahmut, Vuhledar şi alte zone din regiunea Doneţk sunt atacate constant de Rusia. Există încercări constante de forţare a apărării noastre. Inamicul nu îşi numără oamenii şi, în ciuda numeroaselor pierderi de vieţi, menţine o intensitate ridicată a atacurilor. În unele dintre războaiele sale, Rusia a pierdut în total mai puţini oameni decât pierde acolo, în special în apropiere de Bahmut. Şi acest lucru poate fi contracarat doar printr-o rezistenţă extraordinară şi o înţelegere deplină a faptului că, apărând regiunea Doneţk, războinicii noştri apără întreaga Ucraină. Pentru că fiecare pas pe care inamicul este împiedicat să-l facă înseamnă zeci de paşi pe care ocupanţii nu îi pot face în alte direcţii”, a spus Zelenski.

Dmitri Medvedev victimizează Rusia în relaţia cu Occidentul: „Dușmanii noștri vor încerca la nesfârșit să ne distrugă”
El a menţionat că este importantă menţinerea dinamicii “sprijinului de apărare” venit de la partenerii Ucraianei. “Facem totul pentru a ne asigura că presiunea noastră depăşeşte capacităţile de asalt ale ocupanţilor. Şi este foarte important să menţinem dinamica sprijinului de apărare din partea partenerilor noştri. Viteza de aprovizionare a fost şi va fi unul dintre factorii cheie în acest război. Rusia speră să prelungească războiul, să ne epuizeze forţele. Aşa că trebuie să facem din timp arma noastră. Trebuie să grăbim evenimentele, să grăbim aprovizionarea şi deschiderea de noi opţiuni de armament necesare pentru Ucraina”.

“Săptămâna aceasta, avem rezultate semnificative în domeniul apărării în relaţiile cu Statele Unite, Germania, Polonia, Canada, Belgia, Norvegia, Italia şi alte ţări. Trebuie să facem săptămâna viitoare să nu fie mai puţin puternică pentru apărarea noastră”, a adăugat Zelenski.

Volodimir Zelenski a mai spus că l-a invitat în Ucraina pe noul preşedinte al Cehiei, Petr Pavel: “Astăzi, am vorbit şi cu preşedintele ales al Republicii Cehe, Pavel. Am auzit o înţelegere completă a situaţiei. L-am invitat pe domnul preşedinte să viziteze Ucraina. Sunt încrezător că împreună vom reuşi să ne consolidăm în mod semnificativ răspunsul european comun la ameninţarea teroristă rusă”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat din nou Comitetul Internaţional Olimpic pentru faptul că analizează opţiunile pentru revenirea sportivilor ruşi în competiţiile internaţionale. “Este o tentativă de a spune lumii că teroarea poate fi ceva acceptabil”, a afirmat el, în discursul de duminică.

Armata rusă foloseşte în regiunea Doneţk tactica prin care a cucerit oraşul Soledar: „Vor să prindă oraşul în cleşti”

Zelenski a menţionat că i-a scris preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, despre această problemă, în contextul în care francezii vor găzdui următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice.

“Astăzi, armata rusă a bombardat atroce Herson toată ziua. Clădiri rezidenţiale, diverse facilităţi sociale şi de transport, inclusiv un spital, un oficiu poştal şi o staţie de autobuz au fost afectate. Două femei, asistente, au fost rănite în spital. Până acum, s-au înregistrat şase răniţi şi trei decese. Condoleanţe tuturor celor care şi-au pierdut persoane dragi din cauza terorii ruseşti… În astfel de circumstanţe, în contextul unor astfel de atacuri teroriste ruseşti constante asupra oraşelor şi satelor noastre, în contextul atacurilor ruseşti constante care încearcă să nu lase niciun zid intact, este chiar şocant că trebuie să convingem birocraţii sportului internaţional să refuze orice sprijin pentru statul terorist”, a spus Zelenski.

“Încercarea Comitetului Internaţional Olimpic de a-i readuce pe sportivi ruşi în competiţii şi să participe la Jocurile Olimpice reprezintă o tentativă de a spune lumii că teroarea poate fi ceva acceptabil. De parcă ar fi posibil să ignorăm ceea ce face Rusia Hersonului, Harkivului, în Bakhmut şi Avdiivka”, a adăugat el.

Volodimir Zelenski a precizat că “mişcarea olimpică şi statele teroriste cu siguranţă nu ar trebui să se intersecteze”. “Astăzi (n.r. – duminică), i-am trimis o scrisoare domnului preşedinte Macron chiar despre această problemă, pentru a continua conversaţia noastră cu el din 24 ianuarie. Pregătindu-ne pentru Jocurile Olimpice de la Paris, trebuie să fim siguri că Rusia nu va putea să le folosească sau să folosească orice alt eveniment sportiv internaţional pentru a promova agresiunea sau şovinismul său de stat. În prima jumătate a secolului XX, în Europa s-au făcut prea multe greşeli care au dus la tragedii îngrozitoare. A existat şi o mare greşeală olimpică. Mişcarea olimpică şi statele teroriste cu siguranţă nu ar trebui să se intersecteze”.