Zelenski insistă că rachetă căzută în Polonia este rusească

El a mai afirmat că nu a primit din partea occidentalilor nicio probă privind ipoteza unui proiectil ucrainean tras pentru a doborî rachete de croazieră ruseşti

16 nov. 2022, 20:43
Zelenski insistă că rachetă căzută în Polonia este rusească

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reafirmat miercuri că racheta care a ucis două persoane într-un sat polonez în apropiere de frontiera cu Ucraina provenea din Rusia, relatează AFP.

„Nu am nicio îndoială că racheta nu ne aparţinea. Cred că era o rachetă a Rusiei, conform raportului militarilor”, a declarat la televiziune şeful statului ucrainean, în timp ce responsabili ai NATO au estimat că este vorba probabil despre o rachetă din sistemul ucrainean de apărare aeriană.

El a mai afirmat că nu a primit din partea occidentalilor nicio probă privind ipoteza unui proiectil ucrainean tras pentru a doborî rachete de croazieră ruseşti, lansate asupra teritoriului ucrainean în cadrul unui atac masiv.

Stare de urgenţă în Ucraina. Zelenski prelungeşte legea marţială
„Avem dreptul de a primi probe de la partenerii noştri în spatele uşilor închise? Nu am primit nimic”, a spus Zelenski, subliniind că Kievul vrea să facă parte dintr-un grup de anchetă internaţional asupra acestui incident.

Acesta a suscitat temeri că NATO ar putea fi antrenat în conflict, în condiţiile în care Polonia este protejată de un angajament de apărare colectivă al Alianţei Nord-Atlantice.

Rusia a negat că a tras o rachetă asupra unui sat polonez din apropiere de frontiera cu Ucraina. Varşovia a considerat şi ea că este „foarte probabil” să fie vorba de un proiectil anti-aerian ucrainean.

Biden afirmă că este „puţin probabil” ca racheta care a căzut în Polonia să fi fost lansată din Rusia

Preşedintele american Joe Biden a declarat că informaţiile preliminare sugerează că este puţin probabil ca racheta care a provocat marţi o explozie în Polonia şi a ucis doi civili să fi fost lansată din interiorul Rusiei, transmite CNN.

Zelenski, atac furibund după bombardamentele masive de noaptea trecută: Rusiei i se vorbeşte despre pace, dar, ca răspuns, lansează rachete

Vorbind cu reporterii după ce s-a întâlnit cu alţi lideri mondiali în Bali, Indonezia, preşedintele a fost întrebat dacă este prea devreme pentru a spune dacă proiectilul a fost lansat din Rusia.

„Există informaţii preliminare care contestă acest lucru. Nu vreau să spun asta până nu investigăm complet”, a răspuns Biden.
El a adăugat că „este puţin probabil, având în vedere traiectoria, ca acesta să fi fost tras din Rusia. Dar vom vedea”.  Anterior, Ministerul rus al Apărării a declarat că rapoartele privind rachetele ruseşti care ar fi aterizat în Polonia au fost o „provocare deliberată”.