Zelenski, lovitura de graţie pentru Putin. Anunţ de ultimă oră la formul de la Davos

Zelenski face apel la sancţiuni ”maxime” împotriva Rusiei în alocuţiunea de la WEF de la Davos: Embargo petrolier complet, o interdicţie totală asupra băncilor ruse, ruperea legăturilor cu industria IT rusă şi renunţarea la comerţul cu Moscova.

23 mai 2022, 15:28
Zelenski, lovitura de graţie pentru Putin. Anunţ de ultimă oră la formul de la Davos

Comunitatea internaţională trebuie să impună sancţiuni ”maxime” împotriva Rusiei, precum un embargo petrolier complet, o interdicţie totală asupra băncilor ruse, ruperea legăturilor cu industria IT rusă şi renunţarea la comerţul cu Moscova, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, luni, într-o alocuţiune video la Forumul Economic Mondial de la Davos, relatează CNN.

”Comunitatea internaţională trebuie să fie pregătită să folosească sancţiunile preventiv, nu doar să răspundă” ameninţărilor din viitor, a transmis Zelenski liderilor mondiali şi de afaceri prezenţi.

El a argumentat că dacă aceste sancţiuni ar fi fost dinainte în vigoare, Rusia nu ar fi putut invada Ucraina.

De asemenea, preşedintele ucrainean a făcut apel la un embargo petrolier complet, o interdicţie totală asupra băncilor ruse, oprirea completă a comerţului cu Moscova, ruperea legăturilor cu industria IT a Rusiei. ”Agresorul ar cunoaşte consecinţele imediate ale acţiunilor sale” în acest mod, a continuat el.

”Oferim lumii şansa să creeze un precedent referitor la ce se întâmplă dacă încerci să distrugi un vecin”, a adăugat Zelenski şi a explicat că nu este sigur că această ”colecţie mare de răspunsuri” din partea unor instituţii precum Naţiunile Unite şi Organizaţia Mondială a Comerţului este suficientă pentru a răspunde ameninţărilor din prezent.

El a sugerat că reconstrucţia Ucrainei ar putea fi finanţată parţial prin găsirea de active ruseşti ascunse în străinătate, îngheţarea şi alocarea lor către un fond special în vederea ajutării răniţilor în război.

Zelenski l-a citat pe fostul secretar de stat american George Marshall, cel după care a fost numit planul de reconstrucţie a Europei de după cel de-al Doilea Război Mondial, afirmând că nu se opune niciunei ţări, ci se opune ”foametei, sărăciei, disperării, haosului”.

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că până la 100 de oameni sunt ucişi în fiecare zi în luptele din estul Ucrainei, unde Rusia şi-a concentrat eforturile militare în ultimele săptămâni, relatează CNN.

Zelenski a făcut aceste declaraţii duminică într-o conferinţă de presă alături de omologul său polonez Andrzej Duda în timp ce răspundea la o întrebare referitoare la o petiţie online care să permită bărbaţilor cu vârsta legală de recrutare (vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani) să părăsească Ucraina.

Petiţia, postată pe site-ul oficial al Biroului Preşedinţiei Ucrainei, a obţinut peste 26.000 de semnături până luni dimineaţă.

Răsturnare de situaţie. Ucraina refuză încetarea focului: „Dacă oprim, ruşii vor încep o ofensivă şi mai sângeroasă”

”Nu prea înţeleg cui se adresează această petiţie. Mie mi se adresează această petiţie? Sau, poate că această petiţie ar trebui să se adreseze părinţilor acelor războinici, care i-au pierdut pe aceşti oameni, pentru că au apărat Ucraina cu preţul vieţii?”, a spus Zelenski.
”Astăzi, între 50 şi 100 de oameni ar putea fi ucişi aici, în cea mai complicată zonă, din estul ţării noastre”, a adăugat el.

Liderul ucrainean a mai precizat că aceşti ucraineni ”apără ţara şi independenţa despre care vorbesc atât de mulţi (oameni) din lume, atât de mulţi vorbesc, dar o simţim personal”.

Război în Ucraina: Un câine a trecut din tabăra rusă la ucraineni, poveste fabuloasă VIDEO
Zelenski a mai spus că petiţia va fi luată în considerare conform legii, la momentul potrivit şi indiferent dacă personal susţine sau nu petiţia respectivă.