Zelenski, lovitura de graţie pentru Putin. Ultima redută a Rusiei în UE se clatină

Zelenski i-a invitat pe preşedintele german Steinmeier şi pe cancelarul Scholz la Kiev în urma apelului telefonic cu omologul său german.

05 mai 2022, 18:42
Zelenski, lovitura de graţie pentru Putin. Ultima redută a Rusiei în UE se clatină

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a invitat pe cancelarul german, Olaf Scholz, şi pe preşedintele, Frank-Walter Steinmeier, să îl viziteze la Kiev, potrivit preşedinţiei germane, citate de AFP. Zelenski a discutat într-un apel telefonic cu omologul său german, joi, despre ”nemulţumirile din trecut” ale celor două state, relatează The Guardian.

Preşedintele Zelenski a făcut invitaţia în timpul unei convorbiri telefonice cu Steinmeier în cursul zilei de joi, în care ”s-au clarificat nemulţumirile din trecut”, iar preşedintele german şi-a exprimat ”solidaritatea, respectul şi sprijinul” pentru Ucraina, a declarat o sursă din cadrul preşedinţiei germane.

Soţia lui Zelenski nu are milă pentru ruşi: „De două luni fiii lor sunt ucişi în Ucraina. Dacă sicriele nu îi conving că ceva nu este în regulă, nu am ce să le spun”

Invitaţia vine la trei săptămâni după ce vizita preşedintelui Steinmeier, fost ministru de Externe, a fost respinsă de Kiev pe fondul criticilor cu privire la politica sa apropiată faţă de Rusia. El a recunoscut în luna aprilie că s-a oferit să viziteze Ucraina împreună cu alţi lideri ai Uniunii Europene, dar a spus că acest lucru ”nu a fost dorit de Kiev”.

”Am avut o conversaţie bună, constructivă şi importantă cu preşedintele federal al Germaniei, domnul Steinmeier. Mulţumesc pentru sprijinul puternic acordat Ucrainei. Mă aştept să fie intensificat. Leadershipul german este important pentru a contracara agresiunea rusă. Am informat cu privire la situaţia din prima linie, situaţie critică în Mariupol”, a scris liderul ucrainean pe contul de Twitter.

Cea mai grea lovitură pentru Vladimir Putin vine din Germania

 

De asemenea, cancelarul Scholz a fost ţinta criticilor pentru propriul eşec de a vizita Kievul, precum şi pentru ezitarea sa privind furnizarea de arme grele care să ajute Ucraina să reziste invaziei Rusiei. Guvernul german a anunţat săptămâna trecută că va trimite tancuri antiaeriene în Ucraina, ceea ce denotă o schimbare clară a politicii prudente a Berlinului privind sprijinul militar pentru Kiev.

În convorbirea telefonică de joi, Steinmeier a subliniat că Germania ”stă alături de forţele unite în solidaritate de partea Ucrainei”, a spus sursa din cadrul preşedinţiei germane.

Ambii preşedinţi au descris discuţiile ca fiind ”foarte importante şi foarte productive”, a mai precizat sursa.