Zelenski, mesaj ferm pentru țările occidentale: „Dacă tancurile nu ajung în Ucraina până în august, va fi prea târziu”

Volodimir Zelenski spune că dacă tancurile de luptă principale Abrams din America nu sosesc până în august, va fi prea târziu.

29 ian. 2023, 11:02
Zelenski, mesaj ferm pentru țările occidentale: „Dacă tancurile nu ajung în Ucraina până în august, va fi prea târziu”

Zelenski a explicat că trupele ucrainene au nevoie de un anumit număr de tancuri occidentale și alte vehicule blindate ca să se poată apăra de invadatorii ruși.

Președintele Ucrainei a precizat că va fi liniștit abia atunci când echipamentul promis va ajunge în țara lui, nu când liderii diverselor state doar anunță furnizarea în viitor.

Citește și Zelenski neagă abuzurile asupra românilor din Ucraina: „Noua lege îmbunătățește reglementarea exercitării drepturilor și libertăților minorităților”

„Numărul de tancuri și timpul în care pot ajunge la noi au un rol important… Avem arme care s-au promis, dar încă nu au ajuns. Uneori aceste arme fac luni de zile până ajung. Eu nu sunt spunând că cineva este de vină pentru asta. Spun doar că ușurarea vine exact când ceea ce este dat începe să funcționeze pentru a ne proteja armata”, a spus Zelenski, într-un interviu pentru SkyNews.

Zelenski a precizat că Forțelor Armate nu le va fi prea mult de folos dacă primesc cinci tancuri, ci e nevoie de mult mai multe. „Acum avem nevoie de 300-500 de tancuri”, a spus el.

Citește și Volodimir Zelenski ameninţă Rusia: „Avem nevoie de o nouă mişcare a forţelor noastre pe front”

Ucraina va primi 321 de tancuri de la țările occidentale

Ţările occidentale vor livra Ucrainei 321 de tancuri, a declarat ambasadorul Ucrainei în Franţa, citat de CNN. „Încă de astăzi, numeroase ţări şi-au confirmat oficial acordul de a livra 321 de tancuri grele Ucrainei”, a declarat vineri Vadim Omelcenko, într-un interviu acordat postului de televiziune francez BFM. Nu a spus exact ce țări vor trimite tancurile sau despre ce modele e vorba.

SUA a anunțat că furnizează 31 de tancuri M1 Abrams, iar Germania a fost de acord să trimită 14 Leopard 2 A6. Anterior, Regatul Unit a promis 14 tancuri Challenger 2, în timp ce Polonia a cerut aprobarea Germaniei pentru a transfera unele dintre propriile sale Leopard 2 de fabricaţie germană în Ucraina.

Zelenski a spus că Ucraina are nevoie de asistență „cât mai repede posibil”.„Dacă ar aştepta până în luna august sau septembrie, ar fi prea târziu”, a spus el.