Zelenski: Nu există alternativă, ne vrem vieţile înapoi!

Ucraina continuă să facă apel la partenerii internaționali, inclusiv Marea Britanie, să îi furnizeze sisteme de lansatoare multiple de rachete pentru a contracara ofensiva rusă.

28 mai 2022, 08:36
Zelenski: Nu există alternativă, ne vrem vieţile înapoi!

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că Donbasul va fi „din nou ucrainean”, în timp ce forțele ruse continuă să facă progrese în regiunea de sud-est, relatează CNN.

Zelenski a spus că situația actuală din Donbas este „foarte dificilă”, făcând referire la creșterea puterii forțelor militare a Rusiei în regiune, unde rușii au intensificat atacurile.

Anunţul care ar putea declanşa un nou război mondial. Pentagonul trimite rachete lui Zelenski

„De aceea trebuie să ne creștem apărarea, să ne creștem rezistența, iar Donbasul va fi din nou ucrainean. Chiar dacă Rusia va aduce toată suferința și ruina în Donbas, vom reconstrui fiecare oraș, fiecare comunitate. Nu există o alternativă reală”, a subliniat Zelenski.

Departamentul de Apărare al SUA a susținut în timpul unei conferințe de presă vineri că Rusia continuă să obțină „câștiguri” în Donbas.

Volodimir Zelenski îl sfidează pe Putin: Ucraina nu este nerăbdătoare să negocieze cu Rusia
Ucraina continuă să facă apel la partenerii internaționali, inclusiv Marea Britanie, să îi furnizeze sisteme de lansatoare multiple de rachete pentru a contracara ofensiva rusă.

Deși a recunoscut cererea Ucrainei, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a subliniat în timpul briefing-ului de vineri că „deciziile… nu au fost încă luate”.

Zelenski: „Există lucruri de discutat cu Putin. Ne vrem vieţile înapoi”

„Există lucruri de discutat cu liderul rus. Nu spun că oamenii sunt nerăbdători să vorbească cu el, dar trebuie să înfruntăm realitatea de a supravieţui. Ceea ce vrem de la această întâlnire… Ne vrem vieţile înapoi. Vrem să recuperăm viaţa unei ţări suverane în interiorul propriului său teritoriu”, a declarat Volodimir Zelenski într-o intervenţie la o conferinţă organizată de un think-tank indonezian, potrivit Agerpres.

Zelenski a adăugat că Rusia nu pare să fie pregătită deocamdată pentru convorbiri de pace serioase.

Pe de altă parte, Kremlinul a învinovăţit vineri Ucraina pentru faptul că tratativele de pace între cele două ţări sunt îngheţate, afirmând că este neclar ce doreşte Kievul.

„Conducerea ucraineană face în mod constant declaraţii contradictorii. Acest lucru nu ne permite să înţelegem complet ceea ce doreşte partea ucraineană”, a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.