Zelenski, precizări privind momentul contraofensivei. Mișcări de trupe rusești în orașele ocupate

Preşedintele ucrainean a afirmat, în discursul de duminică seară, că se pregătesc noi decizii de sancţionare a Rusiei şi că toţi cei care ajută Ucraina şi ppun presiune asupra “statului terorist” sunt “apărători ai păcii”. În plus, Volodomir Zelenski insistă cu momentul contaofensivei.

08 mai 2023, 09:05
Zelenski, precizări privind momentul contraofensivei. Mișcări de trupe rusești în orașele ocupate

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat pentru The Washington Post că soldații ucraineni vor fi pregătiți pentru a lansa contraofensiva atunci când ţara va primi toate armele convenite cu aliații. „Dându-și seama de obstacolele uriașe, oficialii ucraineni continuă să ceară arme suplimentare de la susținătorii lor din Occident” – notează The Washington Post, adăugând că, potrivit președintelui Zelenski, momentul lansării contraofensivei poate depinde și de condițiile meteorologice, deoarece solul de-a lungul liniei frontului este mult prea umed. Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, de asemenea, a afirmat că prima formație de asalt este pregătită în proporție de peste 90% pentru demararea operațiunii. Alte unități se află în etapa de finalizare a programelor de antrenament desfăşurate în străinătate.

Zelenski: Ne putem elibera teritoriul. Contraofensiva este foarte importantă. Avem nevoie de o victorie.

Vorbind despre viitoarea contraofensivă, șeful Direcției Principale de Informații a armatei ucrainene, Kirilo Budanov, a menționat că Rusia nu are potențialul pentru o nouă ofensivă serioasă, în schimb, inamicul este capabil să se apere.

„Rusia nu are potențialul militar, economic sau politic pentru a crea o nouă încercare de ofensivă serioasă oriunde în Ucraina. Dar este destul de capabilă să desfășoare operațiuni defensive serioase, iar aceasta este exact problema cu care ne vom confrunta acum”, a spus Budanov, referindu-se la viitoarea contraofensivă a Ucrainei.

La sfârșitul lunii aprilie, ministrul Apărării Oleksii Reznikov a declarat că Ucraina este pregătită la nivel global pentru o contraofensivă împotriva forțelor ruse . Acum partea ucraienană așteaptă condițiile meteo adecvate și decizia comandamentului. Budanov a mai spus că acum țara sa se apropie de o bătălie de reper în istoria sa recentă. El este sigur că pentru armata ucraineană va ajunge la granițele din anul 1991 anul acesta.

Trupele de ocupație ruse au început în mod activ să transfere echipament militar prin Mariupol ocupat temporar în direcția regiunii Zaporojie, a declarat consilierul primarului Mariupolului, Petro Andriușcenko, pe canalul său de Telegram.

„O reaprovizionare mare de vehicule pe șenile prin Mariupol în direcția regiunii Zaporojie”, a subliniat consilierul.

Potrivit acestuia, intensitatea mișcării echipamentelor militare grele ale Federației Ruse prin orașul ocupat temporar este în creștere.

Şeful adjunct al Direcţiei principale de informaţii a Ministerului Apărării al Ucrainei, Vadim Skibițki, a declarat că în Mariupol, trupele ruse se pregătesc să apere oraşul.

Război în Ucraina. Rusia lansează bombardamente masive asupra capitalei Kiev VIDEO

Potrivit acestuia, inamicul încearcă acum să restaureze infrastructura portuară pentru a o utiliza pentru deplasarea mărfurilor militare. Federația Rusă retrage trupele în orașele ocupate pentru a întări granițele.
Preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski a afirmat, în discursul de duminică seară, că se pregătesc noi decizii de sancţionare a Rusiei şi că toţi cei care ajută Ucraina şi ppun presiune asupra “statului terorist” sunt “apărători ai păcii”.

“A fost pregătită o iniţiativă legislativă importantă pentru societatea noastră. Se pregătesc decizii de sancţiuni împotriva agresorului. Aşteptăm întâlniri internaţionale de diferite niveluri la Kiev. Vorbim cu partenerii noştri despre arme care ne vor ajuta să facem mai mult pentru a restabili pacea.

Săptămâna aceasta, mulţi dintre partenerii noştri au acţionat pentru a ajuta Ucraina, a ajuta ucrainenii. Din Statele Unite până în Noua Zeelandă, din Olanda şi Belgia până în Croaţia. Ţări nord-europene – Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda, Islanda. Mulţumesc partenerilor pentru fiecare decizie în sprijinul Ucrainei!

De asemenea, lucrăm în detaliu noi paşi pentru a ajuta Ucraina cu ceilalţi parteneri ai noştri, îi aşteptăm în viitorul apropiat – exact ceea ce este necesar pentru puterea noastră pe linia frontului, pentru apărarea cerului nostru, pentru dreptate împotriva teroriştilor şi pentru restabilirea mai rapidă a păcii pentru întregul pământ ucrainean”, a spus Zelenski.

“Este foarte important ca lumea să ştie despre fiecare detaliu al terorii ruseşti împotriva poporului nostru, că lumea vorbeşte despre ceea ce face statul terorist şi despre cum protejăm viaţa. Sunt recunoscător tuturor celor care ne ajută răspândind adevărul despre atacurile şi bombardamentele ruseşti, despre brutalitatea ocupanţilor, care nu se opreşte nici măcar o zi!

Teroarea rusă nesfârşită împotriva Nikopolului, bombardarea brutală a oraşului Herson şi a regiunii, lovituri asupra oraşului Harkov şi a regiunii, teroare împotriva satelor din zonele de frontieră din regiunea Cernihiv şi regiunea Sumy, iadul în regiunea Doneţk… Ieri şi doar într-un atac rusesc asupra regiunii Herson, nouă ucraineni au fost ucişi – au fost implicaţi în deminare, restabilind siguranţa oamenilor. Condoleanţe rudelor şi prietenilor”, a adăugat el.

Zelenski a subliniat că afectarea securităţii este obiectivul principal pentru Rusia. “Atât la noi, cât şi peste tot în Europa, peste tot în lumea liberă. Distrugerea securităţii, aducerea morţii şi a haosului este tot ce face un stat terorist. Şi toţi cei care ajută Ucraina să restabilească securitatea, toţi cei care consolidează parteneriatele dintre ţările din Europa de dragul securităţii, de dragul puterii comune, toţi cei care pun presiune asupra statului terorist – toţi sunt apărători ai păcii. Mulţumesc tuturor celor din lume care sunt alături de Ucraina, care susţin soldaţii noştri!”, a menţionat liderul de la Kiev.