Război în Ucraina. Bombardamente violente în multe oraşe, pene masive de curent în toată ţara

Cel puţin 100 de rachete ruseşti au vizat marţi oraşe de pe întreg teritoriul Ucrainei, potrivit forţelor aeriene ucrainene. Un mort la Kiev.

15 nov. 2022, 18:29

Război în Ucraina. Atacuri ruse cu rachete au lovit marţi infrastructuri esenţiale în mai multe regiuni ucrainene, provocând de asemenea întreruperi de curent electric, au anunţat autorităţile locale şi regionale din Ucraina, informează AFP.

UPDATE. Cel mai amplu atac rusesc asupra Ucrainei din ultima lună

Rusia a tras marţi circa 100 de rachete asupra unor oraşe din Ucraina, potrivit lui Iurii Ihnat, purtător de cuvânt al comandamentului Forţelor Aeriene ucrainene. Cel puţin 12 de oraşe şi cartiere au fost vizate de atacuri, potrivit CNN. Valul de lovituri pare să fie cel mai mare din 10 octombrie, când Rusia şi-a intensificat campania de distrugere a infrastructurii de electricitate, apă şi gaz din Ucraina.

Herman Haluşcenko, ministrul ucrainean al Energiei, a confirmat că majoritatea ţintelor de marţi au fost instalaţii energetice.

„Acest atac ar putea avea un impact nu doar asupra sistemului energetic al Ucrainei, ci şi asupra sistemelor energetice ale unora dintre vecinii noştri!, a declarat el pe Facebook.

Cel puţin şapte oraşe au fost lovite marţi de un val de atacuri ruseşti cu rachete de croazieră care au vizat în special infrastructura energetică, dar au lovit şi zone rezidenţiale din Kiev. Jumătate dintre locuitorii capitalei ucrainene au rămas fără energie electrică, la fel şi locuitorii din alte regiuni. Rusia a lansat marţi în Ucraina circa 100 de rachete, potrivit lui Iurii Ihnat, purtător de cuvânt al comandamentului Forţelor Aeriene ucrainene. Este cel mai amplu atac rusesc în Ucraina din ultima lună.

La Rivne (vest), primarul Oleksandr Tretiak a anunţat pe reţelele sociale „un atac asupra unui sit esenţial”, fără a da mai multe detalii. „Oraşul este în parte fără electricitate”, a deplâns el.

Alarme antiaeriene la Kiev. Rusia a lovit cu rachete două clădiri rezidenţiale, locuitorii s-au adăpostit în buncăre
Aceeaşi situaţie se înregistrează în oraşul Kremenciuk, în centrul Ucrainei, unde primăria a deplâns „un atac asupra unei infrastructuri critice de lângă (oraş)”.

Oraşul Hmelniţki, tot în centrul Ucrainei, a fost de asemenea lovit de „două atacuri”, a anunţat guvernatorul regional Serhii Hamalîi.

Importantele oraşe Liov (vest) şi Harkov (nord-est) au fost şi ele lovite marţi de atacuri ruse, au informat primarii lor, fără a anunţa victime omeneşti în acest stadiu, dar semnalând importante distrugeri de infrastructură electrică.

„Explozii se fac auzite la Lviv. Rămâneţi cu toţii la adăpost!”, a îndemnat pe Telegram primarul oraşului Liov, Andrei Sadovîi, care a precizat că „o parte a oraşului a rămas fără electricitate”. „Metroul a fost oprit”, a adăugat el.

Rusia pregăteşte noi înrolări: limita de vârstă pentru serviciul militar a fost abolită
„Atac cu rachete împotriva districtului Industrialnîi din Harkiv”, a anunţat la rândul său primarul Harkovului, cel de-al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, Igor Terehov.

Întreruperi intenţionate de curent electric au fost operate „în urma atacurilor ruse” în oraşul Sumî şi în regiunea cu acelaşi nume, care se învecinează cu Rusia, potrivit guvernatorului regional Dmitro Jiviţkii, pentru a proteja reţeaua.

Război în Ucraina: Bombardamentele au provocat pene masive de curent şi în Moldova

Mai multe localităţi de pe ambele maluri ale Nistrului şi numeroşi consumatori din Chişinău, capitala Republicii Moldova, au rămas marţi fără energie electrică, în urma bombardamentelor ruse întreprinse asupra infrastructurii critice din Ucraina, informează Radio Chişinău şi Deschide.md.

„Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean, una dintre liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru Republica Moldova s-a deconectat în regim automat. Acest fapt a dus la întreruperi masive de energie electrică în toată Republica Moldova”, a anunţat ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale al republicii, Andrei Spînu.

Ministrul moldovean a precizat că „aceste linii nu au fost avariate, dar s-au deconectat automat ca măsură de siguranţă”. „Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică”, a scris ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale într-o postare pe Facebook.

Atacuri ruse cu rachete au lovit marţi infrastructuri esenţiale în mai multe regiuni ucrainene, provocând de asemenea întreruperi de curent electric, au anunţat autorităţile locale şi regionale din Ucraina.