Preşedintele Ucrainei, întâlniri cu Iohannis şi Ciolacu. Zelenski: „Ucraina este recunoscătoare României”/ Iohannis: „Vom deveni parteneri strategici” UPDATE

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, efectuează, marţi, prima sa vizită oficială în România.

10 oct. 2023, 08:43
Preşedintele Ucrainei, întâlniri cu Iohannis şi Ciolacu. Zelenski: „Ucraina este recunoscătoare României”/ Iohannis: „Vom deveni parteneri strategici” UPDATE

UPDATE: Klaus Iohannis: „Mă bucur să îl primesc astăzi la Cotroceni pe președintele Volodimir Zelenski. Vizita are un caracter istoric pentru relația bilaterală. Ne dorim o relație bazată pe încredere și valori comune și axată pe generarea de proiecte concrete în beneficiul cetățenilor.  Am decis astăzi ca împreună să începem concret procesul pentru a ridica relația dintre România și Ucraina la nivelul de parteneriat strategic. România este hotărâtă să continue sprijinul pentru Ucraina, inclusiv cel de tip militar, până la victoria împotriva Rusiei, eliberarea întregului teritoriu, tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de crime și reconstrucția țării. Exprim deplina admirație pentru curajul și rezistența poporului ucrainean. Susținerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României. Susținem lupta pentru valorile fundamentale ale lumii în care trăim.

Condamnăm atacurile Rusiei împotriva infrastructurii portuare din Ucraina. Acestea sunt crime de război și au efecte majore pentru securitatea alimentară globală.  Vom continua eforturile pentru descurajare și apărare pe flancul estic și la Marea Neagră”

Klaus Iohannis: „Prin România tranzitează în prezent aproape 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina”

„Lucrăm alături de partenerii internaționali pentru a facilita transportul cerealelor ucrainene. Susținem economia ucraineană și nevoile statelor partenere.  Prin România tranzitează în prezent aproape 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina. Peste 27 de milioane de tone din Ucraina au tranzitat România. Vom depune toate eforturile pentru continuarea sprijinului Ucrainei, dar și pentru a răspunde așteptărilor fermierilor români”

„România sprijină deschiderea negocierilor de aderare la UE a Ucrainei și Republicii Moldova”

„Este o decizie strategică pentru Uniunea Europeană. Aprofundarea relației politice și practice dintre Ucraina și NATO este o decizie istorică. Având în vedere că România s-a alăturat declarației G7, am avut un schimb de opinii cu privire la implementarea practică a declarației și am exprimat susținerea deplină pentru formula de pace propusă de Zelenski. Doar Ucraina poate decide când și cum va negocia pacea.  Am discutat și despre minoritățile naționale, având în vedere că în România trăiește o comunitate ucraineană, iar în Ucraina o comunitate românească. ne dorim ca cele două comunități să aibă drepturi similare. ne referim la limba vorbită și la educația primită în limba maternă”,  a mai spus Iohannis.

Zelenski: „În România se creează un centru de pregătire a piloților ucraineni”

„Drag popor român, sunt foarte bucuros să vizitez Bucureștiul. Mulțumesc întregii Românii pentru susținerea și ajutorul acordat Ucrainei. Îmi aduc aminte cât de călduros au fost întâmpinați cetățenii noștri aici.  Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră și menționăm că România a ales Ucraina în cel mai dificil moment al nostru.

Vom avea un parteneriat strategic în viitor între România și Ucraina. Am discutat despre securitatea în regiunea Mării Negre, despre susținerea păcii și am vorbit despre deschiderea unor noi puncte de trecere a frontierei. Am vorbit și despre minoritățile naționale. În România se creează un centru de pregătire a piloților ucraineni. Am discutat cum să accelerăm acest proces”

„În curând va funcţiona un coridor de cereale”

„Vă asigur că România și Ucraina sunt niște donatori de securitate. Trebuie săf acem tot posibilul ca Rusia să nu poată transforma Dunărea sau Marea Neagră în zone moarte.  Am convenit primii pași comuni care să ne permită apărarea acestor porturi.  Am vorbit despre dezvoltarea economică și am dezvoltat o logistică bună. În curând va funcționa un coridor de cereale.  Suntem convinși că Ucraina și Republica Moldova vor deveni membre UE.  Suntem pregătiți pentru începerea tratativelor de aderare”

„Ca și Ucraina, România  a condamnat actele teroriste împotriva Israelului. Trebuie să condamnăm teroarea. Să nu dăm posibiliatea Rusiei sau oricui ca să poată teroriza lumea civilizată. Sunt convins că vom susține cu România la toate palierele naționale (n. r.: acest punct de vedere, de condamnare a terorismului)”, a spus Zelenski.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a refuzat să spună ce sprijin militar i-a cerut lui Klaus Iohannis, spunând doar că „accentul principal a fost pus de mine pe sisteme antiaeriene”.

„Nu vă pot spune toate detaliile. Aici pot să existe informații pe care nu le putem face publice. Accentul principal a fost pus de mine pe sisteme antiaeriene”, a spus Zelenski.

UPDATE. preşedintele Zelenski şi-a schimbat programul, anulând discursul din parlament, unde era aşteptat cu scandal de Diana Şoşoacă şi George Simion. „Cu durere în suflet, anunțăm că viteazul președinte ucrainean Volodimir Zelenski nu va mai veni astăzi în Parlamentul României, transmite președintele AUR, George Simion.
„Cu durere în suflet, anunțăm că viteazul președinte ucrainean Volodimir Zelenski nu va mai veni astăzi în Parlamentul României”, scrie pe Facebook George Simion.

UPDATE: Volodimir Zelenski a ajuns în România. ”Am ajuns în Bucureşti, România, pentru discuţii cu Klaus Iohannis şi pentru a consolida relaţiile noastre de bună vecinătate”, a scris, marţi, pe Twitter, Volodimir Zelenski.

Acesta a apreciat din nou sprijinul pe care România l-a acordat ţării sale: ”Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul României, care ne întăreşte statul, precum şi pentru solidaritatea sa constructivă, care permite naţiunilor noastre să fie donatori de securitate pentru lume, în special în domeniul securităţii alimentare”.

Zelenski anunţă că se va discuta şi despre ”continuarea cooperării în materie de securitate, dezvoltarea aviaţiei şi a altor coaliţii, consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, arhitectura de securitate a Mării Negre şi relaţiile noastre cu partenerii”.

”România este un prieten care ne-a venit în ajutor în cea mai întunecată zi a noastră şi al cărui sprijin se întăreşte cu timpul. Sunt sigur că această vizită va fi benefică pentru ambele naţiuni”, a mai scris Zelenski.

Volodimir Zelenski va fi primit, la ora 13.00, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis, cei doi urmând să aibă convorbiri tete-a-tete şi discuţii oficiale. Ulterior, cei doi şefi de stat vor face declaraţii de presă comune.

Preşedintele Ucrainei se va întâlni cu preşedinţii celor două Camere ale Legislativului, Alfred Simonis şi Nicolae Ciucă. Un plen reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului are loc, marţi, de la ora 14.00, iar de la ora 16.30 Zelenski va ţine un discurs, au precizat surse politice, pentru News.ro.

Potrivit unor surse, preşedintele Ucrainei ar putea să depună o coroană şi la Monumentul Eroilor din Parcul Carol.

Citeşte şi: SUA a început deja să trimită muniţie şi alte echipamente în Israel: „Ne vom asigura că le vom satisface nevoile cât mai bine şi cât mai repede posibil”

De la ora 17.40, Zelenski va fi primit, la Palatul Victoria, de premierul Marcel Ciolacu.

Şeful statului Klaus Iohannis a discutat ultima oară cu Volodimir Zelenski joi, la Summitul Comunităţii Politice Europene care a avut loc în Granada, Spania.

Premierul ucrainean Denis Şmîhal a confirmat, în luna august, că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va vizita România, la o dată neprecizată, iar „în curând” liderul ucrainean se va întâlni şi cu premierul român.

Citeşte şi: Zelenski dă vina pe Rusia pentru atacurile din Israel. „Ar crea diviziuni și ar ajuta Kremlinul să submineze libertatea în Europa”