Zelenski se întâlneşte săptămâna viitoare cu Joe Biden. În joc este un împrumut de 24 de miliarde de dolari, discutat zilele acestea în Congresul american

Preşedintele american Joe Biden intenţionează să se întâlnească cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, săptămâna viitoare, în marja reuniunii Adunării Generale a ONU, potrivit CNN, care citează oficiali familiarizaţi cu aceste planuri.

15 sept. 2023, 11:51
Zelenski se întâlneşte săptămâna viitoare cu Joe Biden. În joc este un împrumut de 24 de miliarde de dolari, discutat zilele acestea în Congresul american

Nu este clar dacă întâlnirea va avea loc la New York sau mai târziu în cursul săptămânii la Casa Albă. O sursă familiarizată cu această chestiune a declarat pentru CNN că Zelenski este aşteptat să călătorească la Washington după ce se va opri mai întâi la New York.

Biden şi Zelenski ar urma amândoi să se adreseze Adunării Generale marţi.

Zelenski vrea să se folosească de această apariţie în persoană la reuniunea anuală a ONU pentru a cere mai mult sprijin pentru Ucraina. În afară de discursul în faţa Adunării, el planifică mai multe întâlniri cu alţi lideri mondiali la New York, potrivit unor persoane familiarizate cu aceste planuri. Printre obiectivele sale se va număra încercarea de a convinge ţările care nu au adoptat o poziţie clară împotriva războiului să fie mai ferme în condamnarea Rusiei.

Printre întâlnirile sale se va număra şi cea cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, a anunţat joi guvernul israelian.

Citeşte şi: Lukaşenko merge în vizită la Putin după ce Parlamentul European a cerut mandat de arestare pe numele său

Biden s-a întâlnit ultima dată cu Zelenski în iulie, la summitul NATO din Lituania. Înainte de aceasta, cei doi au stat de vorbă în luna mai la summitul G7 din Japonia.

În ciuda sprijinului acordat de Statele Unite pentru o apariţie la summitul G20 de săptămâna trecută din India, Zelenski nu a primit o invitaţie din partea gazdelor.

Zelenski a venit în Statele Unite în decembrie, fiind prima dată când a părăsit Ucraina de la începutul invaziei Rusiei în februarie 2022.

Secretarul de stat Antony Blinken s-a întâlnit cu Zelenski la Kiev săptămâna trecută, în cadrul unei vizite surpriză care a avut ca scop, printre altele, coordonarea SUA şi a Ucrainei înainte de reuniunea diplomatică de la New York. Şeful diplomaţiei americane i-a spus preşedintelui ucrainean că SUA sunt „hotărâte să continue să meargă umăr la umăr” cu Ucraina.

Armata ucraineană a eliberat un sat de lângă Bahmut

Armata ucraineană a anunţat vineri dimineaţă că a recucerit satul Andriîvka, aflat la circa zece kilometri sud de oraşul devastat Bahmut, pe frontul de est, pe una dintre axele contraofensivei dificile a trupelor Kievului, relatează AFP şi Reuters, preluate de News.ro.

Satul Andriîvka se află la sud de Bahmut, locul celei mai sângeroase bătălii de la invazia Rusiei în Ucraina, în februarie anul trecut. Statul Major General a raportat, de asemenea, un „succes parţial” în apropierea satului Klişciîvka, la sud de Bahmut.

„Forţele de apărare au obţinut un succes parţial în zona Klişciîvka în timpul operaţiunilor ofensive. În cursul asaltului lor, ele au eliberat Andriîvka în regiunea Doneţk şi au provocat pierderi semnificative inamicului în ceea ce priveşte efectivele şi echipamentele”, a precizat Statul Major ucrainean în raportul său zilnic postat pe Facebook.

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, anunţase iniţial joi că satul Andriîvka a fost adus sub control ucrainean, dar ulterior armata a declarat că acest lucru este inexact, deoarece luptele continuă să se desfăşoare în jurul satului.

Citeşte şi: Securitatea lui Kim Jong Un suflă şi-n iaurt. Ce gest incredibil au făcut oameni de pază ai dictatorului, la întâlnirea cu Putin