Lukaşenko merge în vizită la Putin după ce Parlamentul European a cerut mandat de arestare pe numele său

Parlamentul European a declarat că liderul belarus, Aleksandr Lukașenko, este implicat în conflictul ucrainean și a cerut Curții Penale Internaționale de la Haga (CPI) să emită mandat pentru arestarea acestuia, se arată în rezoluția Parlamentului European.

14 sept. 2023, 15:18
Lukaşenko merge în vizită la Putin după ce Parlamentul European a cerut mandat de arestare pe numele său

După cum precizează RIA – Novosti, raportul cu solicitarea adresată CPI a fost aprobat de Comitetul pentru probleme externe a Parlamentului European pe data de 13 septembrie. Se remarcă faptul că parlamentarii europeni l-au acuzat pe Lukașenko de „daune aduse Ucrainei și implicare în transferul ilegal de copii”.

De asemenea, s-a solicitat Consiliului Uniunii Europene să se extindă pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei și Republicii Belarus și a cetățenilor acestora.

Anterior, Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru președintele Rusiei, Vladimir Putin, și Împiternicitului pentru Drepturile Copilului din Rusia, Maria Lvova-Belova. Kremlinul a calificat această decizie drept scandaloasă și inacceptabilă și a reamintit că orice hotărâri ale CPI sunt nule din punct de vedere juridic. Acestea nu sunt recunoscute nici de Moscova, nici de Minsk.

Citeşte şi: Austria nu dă doi bani pe insistenţele Ursulei von der Leyen de a primi România şi Bulgaria în Schengen: „Nu are niciun sens. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puţine”

Imediat după anunţul cererii PE, Lukașenko a plecat într-o vizită de lucru în Rusia, el are planificată o întâlnire cu Vladimir Putin, comunică canalul de Telegram „Pul Pervogo”.

După cum se arată în anunț, „partea centrală a vizitei o vor constitui convorbirile cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, care se vor desfășura pe 15 septembrie”. Cei doi șefi de stat vor discuta probleme regionale și agenda internațională, precum și proiecte comune în economie, între altele în domeniul înlocuirii exportului cu produse din import, scrie Rador.

Kremlinul nu a anunțat oficial această vizită.

Citeşte şi: Taiwanul susţine că a detectat 68 de avioane de război chinezeşti în apropierea coastelor sale