Zelenski susţine la Bruxelles că a interceptat un plan al Rusiei în ce priveşte Moldova: „Am vorbit cu doamna Sandu. Un document rusesc arată cine vrea să distrugă Moldova”

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski a declarat joi, la Bruxelles, că a informat-o pe preşedinta Maia Sandu despre un document rus, depistat de spionajul ucrainean, care arată un plan de a destabiliza situaţia din Republica Moldova.

09 feb. 2023, 16:39
Zelenski susţine la Bruxelles că a interceptat un plan al Rusiei în ce priveşte Moldova: „Am vorbit cu doamna Sandu. Un document rusesc arată cine vrea să distrugă Moldova”

„Am vorbit cu preşedinta Republicii Moldova, doamna Sandu, şi am informat-o ce a reuşit să afle spionajul nostru. Este un plan rusesc de a distruge situaţia politică în Moldova. Un document rusesc care arată cine, când şi cum vrea să distrugă Moldova, cine vrea să schimbe ordinea democratică şi să instituie control asupra ţării”, a declarat Volodimir Zelenski, care se află joi la Bruxelles.

Zelenski a mai spus că planul este foarte asemănător cu cel conceput de Rusia pentru a prelua controlul asupra Ucrainei. „Nu am avut nicio îndoială, în momentul în care am primit acest document şi când am înţeles de unde vine acesta, am avertizat imediat Moldova despre aceste ameninţări, pentru a o proteja şi sunt sigur că fiecare dintre voi ar fi făcut acelaşi lucru”, a subliniat Volodimir Zelenski, potrivit News.ro.

Volodimir Zelenski a făcut aceste afirrmaţii în faţa liderilor europeni, cu care a avut o întâlnire la începutul Consiliului European extraordinar convocat pentru joi şi vineri.

Preşedintele Ucrainei a menţionat că nu ştie dacă Moscova a decis să recurgă sau nu la implementarea acestui plan: „Am văzut că vor să încerce. Au încercat asta contra Ucrainei, contra altor ţări din Europa”, a mai spus Zelenski, potrivit Deschide.md.

Dezvăluirea preşedintelui Zelenski vine după ce Moscova a acuzat Occidentul, prin vocea ministrului său de externe, Serghei Lavrov, că vrea să transforme Moldova într-o nouă Ucraina.

Citește și: Putin lansează un nou avertisment la adresa Europei: ”Orice livrare de avioane nu va aduce decât durere şi suferinţă”