Zelenski: „Ucrainenii vor supravieţui acestui război. Ne vom elibera pământul”

Zelenski s-a arătat „sută la sută” încrezător că toate aceste demersuri se vor materializa şi a promis că se va asigura de acest lucru, iar Kievul va găsi formatele şi instrumentele necesare.

01 apr. 2023, 11:38
Zelenski: „Ucrainenii vor supravieţui acestui război. Ne vom elibera pământul”
Volodimir Zelenski, anunţ decisiv despre soarta războiului. "Mulţumesc fiecărui soldat!"

Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a consacrat mesajul transmis vineri seara evenimentului pe care Ucraina l-a marcat în cursul zilei – un an de la eliberarea oraşului Bucea, devenit simbol al atrocităţilor ruse – şi a promis din nou cu această ocazie că se va face dreptate şi că „va fi un nou Nürnberg pentru nazişti”, aluzie la judecarea liderilor ruşi.

„Cuvântul principal astăzi este dreptate. Dreptate – pentru statul nostru, pentru tot poporul nostru care şi-a pierdut rudele, cei dragi, şi-a pierdut sănătatea, casa, viaţa normală din cauza agresiunii ruseşti, din cauza terorii ocupantului”, a spus liderul ucrainean.

El a arătat că a organizat în cursul zilei evenimente speciale la Bucea, cu ocazia unui an de la eliberarea oraşului, şi la Kiev – un summit, discuţii cu lideri europeni şi a doua conferinţă „Uniţi pentru Justiţie” – „pentru a accelera şi a face mai energică activitatea internaţională pentru tribunalul care să judece agresiunea rusă, pentru noi mandate de la Curtea Penală Internaţională pentru arestarea criminalilor de război ruşi, pentru sentinţe legale şi corecte pe care trebuie să le primească toţi criminalii şi torţionarii ruşi”.

Zelenski s-a arătat „sută la sută” încrezător că toate aceste demersuri se vor materializa şi a promis că se va asigura de acest lucru, iar Kievul va găsi formatele şi instrumentele necesare.

Medvedev ameninţă din nou cu Al treilea Război Mondial: „Rămâne de văzut dacă Europa este pregătită pentru o lungă succesiune de sicrie”
„Le mulţumesc tuturor celor care ne ajută în acest sens. Fiecare stat, fiecare lider, fiecare organizaţie internaţională. Astăzi, la primul nostru summit Bucea au participat reprezentanţi din aproape cincizeci de ţări. Şi acesta este doar începutul”, a punctat preşedintele ucrainean.

El le-a mulţumit pentru participare celor patru lideri care au venit vineri la Kiev şi au mers şi la Bucea, între care preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu. „Le sunt recunoscător liderilor din Slovenia, Slovacia, Croaţia şi Moldova, care au vizitat astăzi Ucraina şi au susţinut personal Bucea, onorând memoria tuturor celor care au murit în oraş în timpul ocupaţiei ruseşti”, a menţionat preşedintele Zelenski.

„Şi, bineînţeles, le mulţumesc soldaţilor noştri. Tuturor celor care luptă astăzi pentru Ucraina. Tuturor celor care luptă pentru Ucraina de la vârsta de 14 ani. Tuturor celor ale căror vieţi dau literalmente viaţă Ucrainei”, a spus Zelenski înainte de a-şi transmite mesajul zilnic menit să le dea compatrioţilor încredere şi speranţă. „Ucrainenii vor supravieţui acestui război. Ne vom elibera pământul şi tot poporul nostru din captivitatea rusă. Şi va veni o zi în care lumea va auzi că justiţia pentru Ucraina a fost restabilită. Va fi un nou Nürnberg pentru nazişti”, şi-a încheiat Zelenski alocuţiunea.

Zelenski: „Pentru a câştiga în faţa tiraniei, este nevoie de o mai mare unitate”