Zelenski: „Vom lupta până la ultimul glonţ, Ucraina nu este nici colonie, nici enclavă şi nici protectorat”

El a precizat că “viaţa în captivitate nu este viaţă” şi a promis că ucrainenii vor “lupta pentru statalitate până la final, până la ultima suflare, până la ultimul glonţ, până la ultimul soldat”.

28 iul. 2022, 19:03
Zelenski: „Vom lupta până la ultimul glonţ, Ucraina nu este nici colonie, nici enclavă şi nici protectorat”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, joi, într-un discurs cu ocazia Zilei statalităţii Ucrainei, că ţara sa nu este nici colonie, nici enclavă şi nici protectorat, relatează bbc.com.

“Luptăm în fiecare zi pentru ca toţi cei de pe planetă să înţeleagă în sfârşit: nu suntem o colonie, nici o enclavă şi nici un protectorat”, a spus Zelenski.

El a precizat că “viaţa în captivitate nu este viaţă” şi a promis că ucrainenii vor “lupta pentru statalitate până la final, până la ultima suflare, până la ultimul glonţ, până la ultimul soldat”.

“Nu ne vom opri până la eliberarea ultimei palme de pământ ucrainean. Nu vom avea odihnă până la eliberarea ultimului sat, ultimei case, ultimei fântâni, ultimului cireş, ultimei salcii”, a adăugat preşedintele Ucrainei.

Contraofensiva Ucrainei lângă Herson ia amploare, armata rusă este vulnerabilă. Raport al serviciilor secrete britanice
Zelenski: În fiecare săptămână, ne întărim statul, în fiecare săptămână facem lucruri care ne aduc mai aproape de Uniunea Europeană şi asigurăm forţe suplimentare pentru a înfrunta Rusia – VIDEO

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că ucrainenii fac totul pentru a se asigura că forţele de ocupaţie nu au „oportunităţi logistice”, referindu-se la avarierea podului Antonivsky din Herson. „În fiecare săptămână, ne întărim statul, în fiecare săptămână facem lucruri care ne aduc mai aproape de Uniunea Europeană şi în fiecare săptămână asigurăm forţe suplimentare pentru a înfrunta Rusia”, subliniază el.

Zelenski s-a referit, în mesajul video de miercuri noapte, la podul Antonivsky din Herson – avariat în urma atacurilor cu rachetă ucrainene – şi la altele din regiune.

„Desigur, toate vor fi reconstruite, dar de către noi. Facem totul pentru a ne asigura că ocupanţii nu au oportunităţi logistice pe pământul nostru. Orice planuri ar avea, noi le vom strica. Şi ne vom elibera teritoriul prin mijloace militare, diplomatice şi de orice alt fel, până vom ajunge la graniţele legale ale Ucrainei”, a afirmat preşedintele ucrainean.

Zelenski promite să ajute Europa cu energie electrică. „Exporturile noastre îi ajută pe parteneri să reziste presiunii Rusiei”
El a adăugat că Ucraina se pregăteşte să crească exportul de electricitate pentru consumatorii din Uniunea Europeană.

„În pofida acestui război, am asigurat conectarea reţelei de energie din Ucraina la sistemul energetic din întreaga Europă în timp record. Exporturile noastre ne permit nu doar să obţinem valută, ci şi să ajutăm partenerii noştri să reziste presiunii Rusiei în ceea ce priveşte energia. Treptat, vom face din Ucraina unul dintre garanţii securităţii energetice europene graţie producţiei noastre de electricitate”, a susţinut şeful statului.

Zelenski a menţionat că în a doua parte a săptămânii sunt programate evenimente importante pe plan politic şi diplomatic.

„În primul rând, este vorba despre sărbătorirea, mâine (joi – n.r.), a Zilei statalităţii Ucrainei. Dar nu doar asta. Vor mai fi evenimente, vor mai fi veşti. În fiecare săptămână, ne întărim statul, în fiecare săptămână facem lucruri care ne aduc mai aproape de Uniunea Europeană şi în fiecare săptămână asigurăm forţe suplimentare pentru a înfrunta Rusia”, a subliniat el.

De asemenea, a spus Zelenski, a avut loc o întâlnire a Grupului pentru Sancţiuni Internaţionale, sub conducerea lui Andrii Iermak şi Michael McFaul, cu participarea reprezentanţilor Parlamentului ucrainean.

„Sunt dezvoltate noi soluţii care vor creşte preţul războiului pentru Rusia. Mai exact, există o iniţiativă pentru a întări responsabilitatea la nivelul Uniunii Europene pentru ocolirea sancţiunilor şi o iniţiativă privind dezvăluirea obligatorie a contactelor de afaceri, a deţinerii în comun a drepturilor corporative şi proprietăţi cu cetăţeni ruşi”, a explicat el.

Zelenski a încheiat spunând că, în timpul acestui război la scară largă, a oferit titlul de erou al Ucrainei unui număr de 160 de luptători ucraineni, între care unul dintre cei mai eficienţi piloţi ucraineni, maiorul Oleksandr Kukurba. El a relatat că i-a oferit acestuia Ordinul Steaua de Aur, în aprilie, iar Kukurba a murit în luptă în urmă cu o zi, în cel de-al o sutălea raid al său.