Zelenski: „Vom câştiga acest război. Facem totul pentru asta”

Comandamentul militar suprem al Ucrainei este în unanimitate în favoarea apărării sectorului din estul Ucrainei, inclusiv a oraşului asediat Bahmut, pentru a provoca pierderi maxime inamicului, a anunţat marţi seara preşedintele Volodimir Zelenski, care le-a spus compatrioţilor că „tăria forţelor de apărare şi de securitate se află în puterea poporului”.

15 mart. 2023, 06:21

În discursul zilnic în care face bilanţul zilei, Zelenski le-a mărturisit compatrioţilor că a avut o zi emoţională, decorând sute de volunari ucraineni, dintre care 47 post-mortem. Printre aceştia s-au numărat Oleksandr Maţievski, soldatul originar din Republica Moldova devenit celebru după ce a murit sfidându-i pe ruşi, şi Dmitro Koţiubailo „Da Vinci”, şi el o figură celebră în Ucraina, care s-a înrolat voluntar şi a luptat în est încă din 2014, când era un adolescent. Zelenski i-a înmânat mamei lui Maţievski titlul post-mortem de „Erou al Ucrainei” pentru fiul ei, în timp ce Alina Mihailova, iubita eroului „Da Vinci”, ea însăşi voluntar în armata ucraineană, i-a dăruit preşedintelui ecusonul militar al fostului soldat.

Însă pierderile grele suferite de armata ucraineană nu i-a făcut pe comandanţii militari ucraineni să se răzgândească şi ordinul rămâne în continuare de a rezista la Bahmut, locul căruia i se mai spune „maşina de tocat carne” din cauza luptelor crâncene care se dau de câteva luni între ruşi şi ucraineni.

Accentul principal se pune pe grupul de trupe operaţionale şi strategice Hortiţia şi Bahmut. Există o poziţie clară a întregului Stat-Major: consolidarea acestei direcţii, pentru a provoca cât mai multe daune posibile ocupantului”, a anunţat Zelenski. „Bineînţeles, în cadrul reuniunilor Statului Major avem în vedere în mod constant aprovizionarea cu muniţii şi arme. Lucrăm în mod constant cu partenerii noştri pentru a creşte presiunea asupra Rusiei”, i-a asigurat preşedintele pe ucraineni, un mesaj pe care îl repetă în fiecare seară.

Zelenski: „Trebuie să distrugem puterea militară a inamicului şi o vom face”

„Astăzi este o zi destul de emoţionantă. Am avut onoarea de a înmâna distincţii de stat luptătorilor noştri şi familiilor acestora cu ocazia Zilei voluntarului ucrainean. Pentru mama Eroului Ucrainei Oleksandr Maţievski. Tatălui şi soţiei Eroului Ucrainei Taras Bobanici. Bărbaţilor şi femeilor care ne apără ţara, apărând-o la chemarea unei inimi ucrainene pure. Decretele de astăzi onorează 363 de voluntari ucraineni, dintre care 47 post-mortem. Sute de mii de oameni de-ai noştri au devenit voluntari ucraineni de la 24 februarie şi din 2014, apărând Ucraina de agresiunea rusă. Milioane de oameni ajută! Ei caută tot ce este necesar pentru apărare, vindecă şi reabilitează răniţii, salvează după loviturile ruseşti şi lucrează pentru Ucraina şi ucraineni. Tăria forţelor noastre de apărare şi de securitate se află în puterea poporului nostru”, a punctat liderul ucrainean.

Şi tot ca în fiecare seară, Zelenski a avut grijă ca discursul său să transmită un mesaj de încurajare, de încredere şi mobilizare: „Forţa ucrainenilor şi a statului în ansamblu se bazează pe faptul că ucrainenii devin luptători într-un moment crucial – ei nu îşi pierd cumpătul, luptă, nu caută ceea ce nu le aparţine, fac totul pentru a-şi recăpăta ceea ce este al lor. Vom câştiga acest război. Facem totul pentru asta. Ne susţinem reciproc. Întărim statul. Unim lumea de dragul victoriei noastre, care constă, de fapt, în acţiunile tuturor celor care luptă pentru Ucraina, care luptă pentru ţara noastră şi pentru fraţii lor de arme, care fac totul pentru a nu lăsa inamicul să ne ia nici pământul, nici gloria ucraineană”, a spus Zelenski.

ZELENSKI A VORBIT LA TELEFON CU RUPERT MURDOCH

El a anunţat că în plan diplomatic Ucraina se pregăteştre pentru summitul Consiliului Europei, care va fi găzduit de Islanda şi care „ar putea avea o mare importanţă pentru a aduce Rusia în faţa justiţiei pentru agresiunea sa” Premierul Islandei a fost, marţi, la Kiev.

Zelenski a dezvăluit că a vorbit la telefon şi cu magnatul media Rupert Murdoch, CEO Fox Corporation şi copreşedinte al News Corp, „una dintre cele mai importante organizaţii media din Statele Unite”. Discuţia a fost prilejuită de comemorarea unui an de când conflictul din Ucraina a făcut primele victime printre jurnalişti. „În urmă cu un an, chiar în această zi, un grup de jurnalişti care lucrau pentru Fox a fost atacat de armata rusă în regiunea Kiev, la Horenka. Pierre Zakrzewski şi Oleksandra Kuvshynova au fost ucişi, iar Benjamin Hall a fost grav rănit”, a reamintit Zelenski.

Ipoteză incendiară lansată de şeful serviciului secret al armatei Ucrainei: „Nu ştim dacă Putin mai este în viaţă”

El a spus că în total, zeci de lucrători din mass-media au fost ucişi şi răniţi în decurs de puţin peste un an.

„Preţuim fiecare viaţă şi ne amintim de fiecare dintre ele”, a spus Zelenski, în condiţiile în care, potrivit unor estimări, peste 120.000 de ucraineni şi-ar fi pierdut deja viaţa în conflict..

„Onorându-i pe toţi cei cărora acest război le-a luat viaţa sau sănătatea, depunem toate eforturile pentru a aduce mai aproape sfârşitul agresiunii ruseşti. Pentru a aduce mai aproape pedepsirea statului terorist. Facem toate eforturile pentru a aduce mai aproape victoria ucraineană”, a promis din nou, în final, preşedintele Zelenski.