Zelenski vrea să candideze la alegerile prezidențiale din 2024 doar în condiții de război: „Câtă vreme va fi război, e responsabilitatea mea să lupt, nu mă pot eschiva. Altfel, nu cred”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este hotărât să rămână la conducerea țării atacate de Rusia. Șeful de stat susține că este responsabilitatea lui de a continua să își apere țara cotropită de inamici.

10 oct. 2023, 21:42
Zelenski vrea să candideze la alegerile prezidențiale din 2024 doar în condiții de război: „Câtă vreme va fi război, e responsabilitatea mea să lupt, nu mă pot eschiva. Altfel, nu cred”
Zelenski

Volodimir Zelenski a declarat, la venirea în România, că vrea să continue să fie președintele Ucrainei, cel puțin cât va mai dura războiul cu Rusia. Șeful de stat susține că este responsabilitatea lui să își apere țara atacată de ruși.

Citește și: Dmitri Medvedev: „Zelenski vrea să adere la NATO pe calea rapidă. Nu face decât să grăbească începerea celui de-a treilea război mondial

Zelenski vrea să conducă Ucraina spre reușită

Actualul președinte al Ucrainei și-ar dori să rmână la consucerea țării, însă doar în condiții de război. În momentul de față nu se pune problema alegerilor prezidențiale în Ucraina, însă, în 2024, dacă războiul va continua, și Volodimir Zelenski va candida pentru funcția de șef al statului. Însă, dacă pacea se va aștene în țara cotropită de ruși, va lăsa pe altcineva să îi continue moștenirea, în timp ce el își va vedea de viața de familie.

„Nu sunt alegeri acum în Ucraina, vom avea în 2024. Constituția Ucrainei spune ceva, dar vom vedea dacă vor fi posibilităși în acest sens, cred că va trebui sa o facem. Dacă va fi război, da, daca nu va mai fi război, nu cred. Câtă vreme va fi război, asta e responsabilitatea mea, și copiii sunt responsabilitatea mea, suntem ucraineni, este responsabilitatea mea să fiu în Ucraina să lupt, copiii trebuie să studieze, soția mea lucrează, nu mă pot eschiva, nu pot fugi de responsabilitate în timpul războiului”, a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu susținut de Mihai Gâdea pentru Antena 3 CNN.

În ceea ce privește durata războiului, Zelenski susține că speră că nu va mai dura mult, însă nici nu poate estima momentul în care se va termina.

„Este greu, nu pot să dau date, prima perioadă a fost ocupația, a doua a fost oprirea lor. Chiar când erau acele operațiuni în est, i-am dat înapoi încet, 100 de metri, 200 de metri, nu e mare lucru, dar faptul ca i-am împins înapoi, având în vedere întinderea teritoriilor noastre, a fost mare lucru. Suntem în ultima parte a războiului, avem probleme cu banii, cu armamentul, este cea mai grea parte a războiului. Dar nu mai suntem nici la început. Cât va dura aceasta ultimă parte e greu de spus, trebuie să facem tot posibilul ca această perioadă să nu fie mai lungă decât primele două părți”, a mai adăugat președintele Ucrainei.

Citește și: Încă 500 de milioane de euro, aprobate de UE pentru a furniza arme Ucrainei. Suma fabuloasă, oferită ca asistenţă militară lui Zelenski