Zelenski vrea să modifice statutul limbii române în Ucraina şi să o protejeze. „Din respect pentru popoarele vecine mă interesează un asemenea acord”

Volodimir Zelenski a acordat un interviu unor jurnalişti ruşi independenţi în care a afirmat printre altele că intenţionează să modifice controversata lege privind limba de stat din Ucraina, care în momentul de faţă anulează învăţământul în limbile minorităţilor.

28 mart. 2022, 17:09
Zelenski vrea să modifice statutul limbii române în Ucraina şi să o protejeze. „Din respect pentru popoarele vecine mă interesează un asemenea acord”

În interviul acordat pentru publicaţia liberală rusă Meduza, împreună cu Dozhd TV şi ziarul rus Kommersant, Zelenski a atins şi controversata lege ucraineană a învățământului, care a stârnit proteste în țările vecine, chiar și în unele, precum Polonia, care au fost fără rezerve de partea Ucrainei și împotriva Rusiei.

Astfel, deja în Cernăuți și Herța, româna nu mai poate fi limbă regională. Administrația regională din Cernăuți le-a cerut celor din Herța, Hliboca și Noua Suliță să anuleze deciziile trecute prin care limba română obținuse statut de limbă regională și putea fi folosită, alături de ucraineană, în unitățile administrative locale.

Din respect pentru limbile popoarelor vecine, mă interesează un asemenea acord, vreau să-l semnez cu toate ţările vecine. Mă interesează Rusia, Ungaria, Polonia, România şi aşa mai departe. Avem foarte multe probleme de ordin istoric, avem multe minorităţi, naţionalităţi şi acest acord va fi suficient pentru respectarea acestor limbi în interiorul ţării noastre„, a spus Zelenski în interviul citat.

Citeşte şi O realizatoare radio şi-a ameninţat invitaţii invocând invazia rusă: „O să-l chemăm pe Putin dacă vorbiţi prea mult!”. Ziarista a fost dată afară imediat

Acum în administrație se folosește doar ucraineana, iar limba de stat trebuie utilizată și în spectacolele de teatru, în dublarea filmelor și la televiziune. În 2017, Poroșenko mai semnase și legea învățământului, care stabilește că învățământul trebuie efectuat doar în limba ucraineana. Până în 2020, limbile minoritatilor nationale au putut fi predate până în clasa a cincea, dar de la 1 ianuarie 2021 practic întreaga școlarizare începând cu clasa I a trecut integral pe limba ucraineană. Învățământul în limbile minorităţilor mai este disponibil doar în grădiniţe şi parțial în unele şcoli primare.

Interviul video postat integral pe canalul Telegram al lui Zelenski a cuprins întrebări din partea unora dintre cei mai proeminenţi jurnalişti independenţi din Rusia, inclusiv a scriitorului Mihail Zygar şi a lui Tikhon Dzyadko, redactorul-şef al canalului TV Rain, închis recent.

Citeşte şi Ucraina denunţă o tentativă de asasinare: grupul Wagner a vrut să-i omoare din nou pe Zelenski şi pe premier