Zgonea a anunţat că scoaterea accizei la pălincă se va face după schimbarea lui Băsescu

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea (PSD), le-a spus miercuri producătorilor de pălincă din judeţul Satu Mare că scutirea accizării pălincii pentru consum propriu se va vota după schimbarea preşedintelui Traian Băsescu, pentru a nu exista riscul ca legea să fie atacată la Curtea Constituţională.

12 nov. 2014, 13:33
Zgonea a anunţat că scoaterea accizei la pălincă se va face după schimbarea lui Băsescu

„Există un accept la nivelul grupului parlamentar PSD care este grupul majoritar, şi al alianţei de guvernare, ca acest proiect să treacă de Camera Deputaţilor. Tactic şi strategic, dacă îl trimitem acum şi-l votăm acum, există posibilitatea ca preşedintele statului, în ultimele luni, să-l conteste la Curtea Constituţională şi să-l putem pierde. De aceea, discuţia pe care am avut-o cu colegii iniţiatori a fost să-l promovăm în Camera Deputaţilor în momentul în care avem un nou preşedinte, care v-a transmis că se va bate la Bruxelles pentru acest lucru şi va încerca o negociere la nivelul Comisiei (Europene n.r.) pentru România şi pentru cei care sunt producători în uz propriu al acestui produs tradiţional românesc deosebit”, a declarat Valeriu Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a explicat că după modificarea legii trebuie convinse şi structurile europene că pălinca este un produs tradiţional care se fabrică în gospodării individuale pentru consum propriu.

„Nu suntem singurul stat care după ce a intrat în Uniunea Europeană şi-a apărat anumite categorii socio-profesionale şi a avut o abordare diferită faţă de momentul negocierii, care este un moment de pre-aderare. Poate că atunci nu am fost suficient de inspiraţi şi am dorit să intrăm în Uniunea Europeană şi negocierile de atunci au avut un alt parfum. În timp ne-am dat seama că este o chestiune foarte delicată pentru noi, face parte din tradiţiile noastre, ca români, şi trebuie să găsim soluţii astfel încât să-i convingem şi pe colegii noştri din Uniunea Europeană că nu este un produs care trebuie să fie accizat, ci este un produs strict legat de fiecare familie, este o tradiţie de sute de ani în această zonă, apreciată şi de turişti străini care vin în vizită în România”, a mai spus Zgonea.

Proiectul de modificare a Codului Fiscal a fost iniţiat de 46 deputaţi, a obţinut aviz favorabil de la Comisia de Buget şi urmează să fie dezbătut şi votat în plen. Proiectul prevede scutirea de la accizare a unei cantităţi de 200 de litri de pălincă din fructe la o tărie de 50 de grade, pentru consum propriu.

Citeşte şi Valeriu Zgonea: Nu se pot înfiinţa noi secţii de vot, nu modificăm regulile în timpul jocului