NEGOCIERI încheiate în USL. Liderii Uniunii au netezit „asperităţile”

După negocierile de joi seara şi o ultimă discuţie vineri dimineaţa, liderii USL au bătut în cuie schema viitorului cabinet. Victor Ponta a explicat că ANAF va fi în ograda Finanţelor, CNADNR merge la ministrul pentru Proiectele de Infrastructură, în timp ce prefecţii trec în coordonarea sa directă, rămânând la Interne. În urma netezirii "asperităţilor", Birourile Permanente au fost convocate la ora 11.30 pentru a stabili programul audierilor miniştrilor. Plenul comun în care se va da votul de învestitură urmează să aibă loc după ora 14.00.

21 dec. 2012, 06:48
NEGOCIERI încheiate în USL. Liderii Uniunii au netezit „asperităţile”

UPDATE 12.00 Potrivit România TV, la 12.30 încep audierile miniştrilor în comisiile de specialitate. La ora 14.00, a fost convocat plenul comun.

UPDATE 11.10 Crin Antonescu a anunţat că Birourile Permanent se vor reuni la ora 11.30, urmând ca în cursul după-amiezii să aibă loc audierile miniştrilor în comisii şi ulterior votul în plenul comun.

Antonescu a precizat că în USL nu au existat dispute în ceea ce priveşte ANAF, CNADNR, prefecţii sau miniştrii delegaţi, aşa cum s-a vehiculat. Liderul PNL a admis că au existat unele „asperităţi”, aşa cum a spus Victor Ponta, însă a negat informaţiile vehiculate în spţiul public legate de neînţelegerile din interiorul Uniunii, numindu-le „intoxicări”.

Întrebat de ce a fost atunci nevoie de ultimele discuţii, Antonescu a răspuns: „Pentru că am avut foarte multe proceduri de săvârşit”.

Întrebat dacă el admite punctul de vedere al lui Victor Ponta conform căruia amânarea audierilor a fost un semnal prost, Antonescu a spus: „Nu îl admit”.

UPDATE 10.36: Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că după şedinţa de plen a Camerei în cazul Stan, se vor reuni Birourile Permanente şi vor stabili audierile miniştrilor, iar după audieri, în jurul orelor 15-16, va avea loc plenul Parlamentului în care el va cere învestirea noului Guvern.

El a mai spus că vineri seară, „târziu”, noul Guvern va depune jurământul la Palatul Cotroceni.

„Imediat ce se termină votul din Cameră, se întâlnesc birourile permanente. În cel mai scurt timp încep audierile miniştrilor la comisiile de specialitate. După audieri, tot azi, începe şedinţa de plen şi voi cere votul de încredere al Parlamentului”, a declarat Victor Ponta, după discuţia cu Crin Antonescu. 

În legătură cu neînţelegerile care ar fi existat în USL, el a explicat: „A fost o decizie funcţională cu miniştrii delegaţi, pe care au înţeles-o toţi colegii mei. Nu mai facem structuri separate. ANAF-ul nu are alt loc decât la Finanţe, alături de buget. Autostrăzile, la transporturi”.

CNADNR merge la ministrul pentru Marile Proiecte pentru Infrastructură şi Investiţii Străine, urmând ca în cel mai scurt timp, când se rezolvă toate problemele juridice, pentru că nu se poate face aşa, într-o noapte, Drumurile Naţionale, aşa cum e normal, să meargă către Transporturi”, a spus Ponta.

Ponta a spus că, atunci când se va face reorganizarea pe regiuni, se va face o clasificare clară a drumurilor regionale şi a drumurilor naţionale. El a arătat că tot atunci CNADNR, în coordonarea ministrului pentru Proiecte de Infrastructură, se va transforma în Compania Naţională de Autostrăzi.

„Prefecţii trec în coordonarea mea directă, locul lor fiind la Ministerul de Interne„, a precizat, de asemenea, Ponta.

Premierul a spus că el aşa a gândit structura, dar că au fost unii care aveau nelămuriri şi că le-a explicat. „Eu aşa le-am gândit şi aşa rămân”, a susţinut Ponta.

De asta ne-am întâlnit de dimineaţă, pentru a netezi ultimele asperităţi„, a declarat Victor Ponta, care a spus că la discuţii a participat doar el şi Crin Antonescu. „A fost un semnal prost care s-a dat”, a recunoscut Victor Ponta, în legătură cu audierile amânate de joi.

„Eu şi Crin Antonescu am fost mai hotărâţi şi am rezolvat problemele”, a declarat acesta.

UPDATE 10.00: Audierea miniştrilor în comisiile de specialitate sunt pe punctul de a începe, după mai multe ore de incertitudine şi discuţii la cuţite în USL. De aproximativ o oră liderii Uniunii discută aprins pe tema împărţirii portofoliilor.

UPDATE 9.50: Ministrul propus pentru portofoliul Internelor, liberalul Radu Stroe, a venit, vineri dimineaţă, la biroul preşedintelui Senatului, unde discută liderii USL Ponta şi Antonescu, declarând presei că prefecturile vor rămâne la Interne.

El a infirmat, astfel, informaţia potrivit căreia prefecturile ar urma să treacă la Administraţie, minister pentru care a fost propus social-democratul Liviu Dragnea.

Stroe a ajuns la biroul lui Antonescu după ora 09:30.

UPDATE 9.20: Liderii USL Crin Antonescu şi Victor Ponta discută în biroul preşedintelui Senatului, scrie Mediafax. Întâlnirea a început în jurul orei 09.00.

La discuţie participă şi Relu Fenechiu şi Dan Şova, potrivit România TV

Ponta a intrat în biroul lui Antonescu fără a face declaraţii presei.

Audierile în comisiile parlamentare ale miniştrilor propuşi în viitorul Cabinetul Ponta au fost amânate, joi, din cauza unor neînţelegi în USL, motivele având legătură, potrivit unor surse, cu atribuţiile miniştrilor şi cu subordonarea unor instituţii în Guvern.

UPDATE 9.02: Victor Ponta a ajuns la Parlament, dar a refuzat să facă declaraţii, potrivit România TV 

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că şedinţa Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului va avea loc vineri „după ora 11:00”, el afirmând că se ştia „de mult” de amânarea de joi seară a şedinţei şi a audierilor miniştrilor în Comisii.

„Birourile Permanente reunite după ora 11:00, iar la 9:00 avem plenul (Camerei n.r.)”, a spus Zgonea, la plecarea de la Palatul Parlamentului.

Întrebat de ce s-a amânat şedinţa din această seară şi audierile miniştrilor, el nu a răspuns, arătând doar că se ştia „de mult” acest lucru.

De asemenea, întrebat dacă este sigură desfăşurarea de vineri a audierilor miniştrilor în comisiile de specialitate, el a refuzat să răspundă. „Nu mai fiţi stresaţi”, le-a spus el jurnaliştilor.

Anterior, chestorul senatului Ioan Chelaru declara că Birourile Permanente reunite ale Parlamentului au fost convocate pentru vineri la ora 09:00, urmând să fie stabilite audierile miniştrilor propuşi pentru Cabinetul Ponta, el precizând că audierile vor avea loc „într-o oră din acea clipă”.

Scandalul din USL pe împărţirea ministerelor în Guvernul Ponta II şi atribuţiile miniştrilor delegaţi a amânat audierea miniştrilor propuşi.

Scânteia” neînţelegerilor dintre PSD şi PNL a reprezentat-o intenţia PSD de a trece ANAF în subordinea primului-ministru, în condiţiile în care ANAF era parte a Ministerului Finanţelor, portofoliu care revenea liberalilor, prin Daniel Chiţoiu, au declarat surse din USL pentru Mediafax.

Premierul Victor Ponta declarase, miercuri, în conferinţa de presă în care a prezentat membrii Cabinetului Ponta II, răspunzând unei întrebări, că ANAF nu trece în subordinea sa şi că va rămâne la Finanţe.

Sursele citate au susţinut că, în pofida acestei declaraţii, Ponta ar fi intenţionat să treacă prin OUG, ANAF în subordinea sa, ceea ce l-ar fi lăsat pe viitorul ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, fără o parte din portofoliu.

Pe de altă parte, programul de guvernare prezentat joi de Guvern includea restructurarea ANAF, a Gărzii Finaciare şi a Vămilor, toate instituţiile acestea aparţinând ministerului Finanţelor.

Potrivit programului de guvernare, această reorganizare implica „simplificarea fiscalităţii”, ceea ce, potrivit surselor menţionate, ar fi însemnat conturarea unei singure Autorităţi Naţionale.

Mai mult, sursele citate au arătat că Ponta ar fi intenţionat să treacă şi CNADNR în subordinea sa, iar prefecturile ar fi urmat să treacă din subordinea liberalului Radu Stroe în subordinea social-democratului Liviu Dragnea.

Neînţelegerile ar fi avut la bază, astfel, „jocul politic” privind atribuţiile fiecărui ministru, lucruri mult mai importante decât portofoliile în sine.

Joi seară, după anunţul privind amânarea audierilor miniştrilor propuşi, au început să circule informaţii referitoare la disputele din interiorul USL legate de atribuţiile miniştrilor delegaţi.

Ulterior, Victor Ponta a plecat de la Parlament şi fost asaltat de jurnalişti cu întrebări referitoare la motivele disputelor, respectiv subordonarea ANAF şi trecerea Autostrăzilor la Ministerul Marilor Proiecte.

După plecarea lui Ponta, au apărut informaţii referitoare la iniţierea unor discuţii ale PSD cu UDMR şi cu PPDD.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi seară, că nu crede că PSD a început negocieri cu UDMR sau PPDD.

Antonescu a declarat, joi seară, USL face bine, că PNL nu a cerut ministere în plus şi că audierile miniştrilor propuşi vor începe vineri, menţionând că nu au fost întrunite toate condiţiile, inclusiv politice, pentru ca acest lucru să se întâmple joi.