Zgonea: Cernea trebuie să aibă un sacou. Dacă nu, punem toţi bani şi îi cumpărăm unul

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, că nu vrea să transforme instituţia pe care o prezidează într-una de circ sau de cancan, el transmiţându-i deputatului Remus Cernea să adopte o conduită decentă şi că, dacă nu are un sacou, atunci colegii îi vor cumpăra unul.

30 oct. 2013, 13:47
Zgonea: Cernea trebuie să aibă un sacou. Dacă nu, punem toţi bani şi îi cumpărăm unul

„Sunt un prieten al lui (Remus Cernea – n.r.), îl apreciez foarte mult, dar nu vreau să transform această instituţie într-o instituţie de circ şi de cancan. Cernea e ales să facă legi. Un sacou trebuie să aibă. Dacă nu, punem toţi bani, scoatem acel tricou la licitaţie şi îi cumpărăm domnului Cernea un sacou”, a spus Zgonea.

El a spus că, în opinia sa, parlamentarii trebuie să aibă o ţinută decentă ca să-i respecte astfel pe cei care i-au votat, potrivit Mediafax.

„Dacă vrem să venim îmbrăcaţi hippy, să venim sport – şi eu am acasă o grămadă de haine sport, merg la sală de 4-5 ori pe săptămână, dar asta nu înseamnă că trebuie să vin aici îmbrăcat în trening. Este un respect pe care îl dai omului care te-a votat”, a spus Zgonea.

Potrivit lui Zgonea, conduita unui deputat înseamnă respectul faţă de instituţie şi faţă de cetăţeni.

„Poate că atunci când te-ai trezit, când te-ai născut, erai dezbrăcat. Când vii la muncă trebuie să fii îmbrăcat decent nu pentru Valeriu Zgonea, ci ca să te respecţi pe tine şi pe cei care te-au votat. E o instituţie publică, nu privată, în care poţi să vii cum vrei. Nu este instituţia domnului Cerbea. Şi domnul Cernea poate să vină, dacă vrea, aşa. Dar eu nu am să-i dau niciodată cuvântul cât timp eu sunt preşedintele Camerei”, a spus Zgonea.

Zgonea a mai spus că a fost fan Depeche Mode şi că în liceu era tuns „mai fistichiu” decât este acum Cernea.

„Dar la şcoală mă duceam cu cămaşă, cu cravată, cu haină. Am avut colegi care pe vremea lui Ceauşescu erau cu plete. Mai ocoleau, mai îşi dădeau cu gel – pe vremea aia nu era, era bere şi cu zahăr. Dar respectul pentru instituţie înseamnă sacou şi cămaşă”, a încheiat Zgonea.

Deputatul Remus Cernea i-a oferit, marţi, pe holul Parlamentului, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, un tricou cu inscripţia „Pink Floyd”, arătând că un astfel de obiect vestimentar nu afectează nicicum conduita unui parlamentar şi ar trebui acceptată o ţinută uşor nonconformistă.

Deputaţii din Comisia de regulament au discutat principiile care stau la baza Codului de conduită a parlamentarului. Aceştia au stabilit că parlamentarul trebuie să aibă o ţinută decentă şi oficială, după cum a precizat preşedintele Comisiei, Nicolae Vasilescu.

Ministrul Justiţiei a trimis recent o scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor în care cere, în perspectiva raportului MCV, elemente relevante privind codul de conduită a parlamentarilor, Valeriu Zgonea precizând că modificarea regulamentului Camerei şi elaborarea codului se vor face în această sesiune.

Valeriu Zgonea a precizat, în 16 octombrie, că în Codul de conduită al parlamentarului se vor preciza „chestiuni simple”, de la „cum trebuie să se comporte şi să se îmbrace parlamentarii, până la atitudinea pe care aceştia o au faţă de colegii lor în interiorul Parlamentului”.

Zgonea crede că parlamentarii trebuie să se îmbrace „decent”. El a arătat că decent înseamnă „să fii respectuos cu funcţia pe care o ai, să ştii atunci când vii la microfon să porţi o haină pe tine şi să ai un comportament civilizat atât în interiorul Parlamentului, cât şi în afara lui”, pentru că, spune Zgonea, „nu poţi fi deputat doar de la 08:00 la 16:00”. „Eşti deputat pe întreaga perioadă a mandatului”, a mai spus el.