Zgonea: Dacă vrea să se implice în discuţii pe coduri, Băsescu să asume că a promulgat cu tot cu erori

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, susţine că, dacă şeful statului doreşte să se implice public în discuţiile despre Codul penal şi Codul de procedură penală, atunci "este obligat să-şi asume direct faptul că le-a promulgat cu tot cu erori", el arătând că "scuza sa despre o greşeală a consilierilor este inacceptabilă", transmite Mediafax.

RomaniaTV.net
30 ian. 2014, 19:48
Zgonea: Dacă vrea să se implice în discuţii pe coduri, Băsescu să asume că a promulgat cu tot cu erori

„Codul Penal a fost adoptat în 2009, prin asumarea răspunderii, de către Guvernul condus de Emil Boc, după care a fost promulgat de preşedintele Traian Băsescu. Acesta a acceptat şi Codul de Procedură penală în forma adoptată de Camera Deputaţilor de la acea dată, unde PDL avea majoritate. Este evident că cele două coduri sunt opera Preşedintelui şi a PDL, iar dacă acestea conţin erori înseamnă că poate ei au dorit să creeze un «scut pentru corupţi»”, a declarat Valeriu Zgonea potrivit unui comunicat transmis joi de PSD.

Preşedintele Camerei menţionează că, „dacă doreşte să se implice public în discuţiile despre cele două coduri, deşi acestea privesc mai degrabă Ministerul Justiţiei şi instituţiile din Justiţie, Traian Băsescu este obligat să-şi asume direct faptul că le-a promulgat cu tot cu erori”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că îşi asumă promulgarea Codului de Procedură Penală, fiind responsabilitatea preşedintelui, precum şi eroarea de a nu fi înţeles sensul articolului 140 din Cod, menţionând însă că asta nu înseamnă că legea nu poate fi corectată.

„Eu îmi asum promulgarea Codului de procedură penală, pentru că asta este resposnabilitatea preşedintelui. În acelaşi timp, îmi asum şi eroarea de a nu fi înţeles sensul articolului 140 din Codul de procedură penală. Asta nu însemană că nu trebuie corectat”, a spus Băsescu.

El a ţinut să sublinieze că juriştii de la Preşedinţie sunt constituţionalişti, nu penalişti.

„Nici eu nu sunt un penalist, problema înţelegerii articolului 140 ţine foarte mult de judecători şi procurori de penal. Asta nu înseamnă că nu trebuie corectată o eroare”, a spus Băsescu.

„Aşa cum pe 15 octombrie noapatea s-a elaborat o OUG pe care Ponta a adoptat-o pe 16 octombrie, în şedinţă de Guvern, pentru a rezolva problemele de interese din ASF, la fel poate să rezolve şi problema Codului de procedură penală”, a spus Băsescu.

Şeful statului a mai spus că a participat la şedinţa CSM din 6 ianuarie, când s-a convenit ca observaţiile Înaltei Curţi, cele venite din partea preşedintelui CSM, Oana Hăineală, legat exact de legea 140, sau observaţiile altor judecători din sistem, să fie introduse într-o Ordonanţă de Urgenţă care să fie adoptată de Guvern înainte de intrarea în vigoare a Codurilor.

VEZI SI:

ICCJ: Modificările propuse pentru noile coduri să fie făcute înaintea intrării în vigoare a acestora