Zgonea, despre legea PNL: E inuman să fii obligat să îţi plăteşti tratamentul. Gorghiu: Un mod josnic de a face politică

Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, afirmă, despre iniţiativa legislativă a PNL, că este inuman ca, după ce ai cotizat o viață la sistemul de sănătate, să fii obligat să îți plătești tratamentul. Alina Gorghiu îl acuză că face politică într-un "mod josnic".

07 feb. 2016, 16:50
Zgonea, despre legea PNL: E inuman să fii obligat să îţi plăteşti tratamentul. Gorghiu: Un mod josnic de a face politică

Valeriu Zgonea a precizat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că este inuman ca, după ce ai cotizat o viață la sistemul de sănătate, să fii obligat să îți plătești tratamentul și a anunțat că a semnat o petiție lansată de cetățeni prin care aceștia cer parlamentarilor să respingă proiectul de lege privind prevenția în sănătate, inițiat de PNL.

„E inuman ca, după ce ai cotizat o viață la sistemul de sănătate, să fii obligat să îți plătești tratamentul. E datoria noastră să nu lăsăm oamenii simpli, fără posibilități, la mila PNL-iștilor, care vor ca pacienții bolnavi de cancer să își plătească tratamentul dacă nu iau parte la controalele de prevenție. De aceea, vă adresez rugămintea de a lua inițiativă. Unii cetățeni au lansat o petiție prin care cer respingerea acestui proiect de lege. Eu am semnat-o și vă îndemn să o faceți și voi”, a scris Zgonea.

Petiția pe care a semnat-o președintele Camerei Deputaților a fost lansată pe internet și poartă numele „Parlamentari, respingeți legea Alinei Gorghiu”, iar în ea se face apel la partidele parlamentare să respingă proiectul de lege inițiat de Gorghiu care prevede ca cei care nu au participat la programele de prevenție și în timp au făcut o boală gravă, cum ar fi cancerul, să plătească parțial sau în totalitate cheltuielile cu tratamentul.

Într-o postare anterioară pe Facebook, Valeriu Zgonea a scris că PNL a inițiat un proiect de lege care poate obliga pacienții de cancer să își plătească tratamentul dacă nu participă la programe de prevenție. „Asta înseamnă că un bătrân aflat în vârf de munte, pentru care mersul la medic reprezintă o adevărată aventură, în cazul în care are cancer, trebuie să își plătească tratamentul. Pentru că nu a ajuns să își facă controalele de prevenție. Și pentru că PNL se gândește doar la cei bogați, nu și la omul de rând, care poate nu își permite să plătească medicamentele. Cu acești oameni ce facem? Îi lăsăm să moară în chinuri pentru că nu au ajuns la controalele de prevenție? Oricum, vă spun din proprie experiență, mama mea și-a făcut analizele din 6 în 6 luni, dar cancerul a fost descoperit doar când era deja prea târziu ca să poată fi salvată”, a menționat Zgonea.

Citeşte şi: Nicolăescu, despre legea privind prevenţia: „Cetăţenii să înveţe să fie responsabili faţă de propria sănătate”

Alina Gorghiu i-a dat replica lui Valeriu Zgonea, amintindu-i că inclusiv parlamentari PSD au susţinut proiectul de lege. Ea acuză că este un mod josnic de a face politică pe seama unor oameni în suferinţă.

„Valeriu Zgonea se preface că nu înțelege ce își propune legea prevenției în sănătate pe care, de altfel, au semnat-o și colegi de-ai domniei sale, din PSD. Știam că unii lideri politici ar face orice de dragul unui avantaj mediatic de o zi, dar să promovezi o campanie mincinoasă împotriva unei legi care ar putea salva multe vieți e un mod josnic de face politică.

Legea prevenției înseamnă programe – gratuite pentru toți românii – pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor; înseamnă supravegherea riscurilor de sănătate în cazul fiecărui pacient; înseamnă educarea, informarea și responsabilizarea noastră, a tuturor, față de sănătatea noastră. În definitiv, toate acestea ar transforma sistemul nostru de sănătate într-unul infinit mai empatic și mai uman. Acest sistem, pe care cu toții iubim să-l detestăm, dar nimeni nu vrea să-l schimbe”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook.