Zgonea îi invită pe şefii instituţiilor din justiţie la dezbaterile asupra modificărilor Codurilor

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, le transmite ministrului Justiției, președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, președintelui Consiliului Superior al Magistraturii și șefului Parchetului General, invitația de a se implica și participa la dezbaterile ce urmează să se desfășoare la Comisia juridică pe marginea modificărilor la Codul penal și la Codul de procedură penală.
Iulian Tudor
30 ian. 2016, 08:33
Zgonea îi invită pe şefii instituţiilor din justiţie la dezbaterile asupra modificărilor Codurilor

„Ultimul raport privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare a confirmat pentru al treilea an consecutiv parcursul pozitiv pe care țara noastră l-a avut în ce privește consolidarea sistemului judiciar și lupta împotriva corupției. Acest fapt ne dă încredere că în perioada următoare vom reuși să avem o abordare convergentă la nivelul tuturor instituțiilor importante ale statului, în vederea accelerării adoptării acelor măsuri care ar facilita ridicarea acestui mecanism de monitorizare prin transferarea și internalizarea obiectivelor sale la nivelul autorităților competente. În acest sens la începutul acestei sesiuni parlamentare, la Camera Deputaților, în cadrul Comisiei juridice vor fi reluate dezbaterile pe marginea modificărilor care trebuie aduse Codului penal și Codului de procedură penală pentru a răspunde cerințelor sistemului judiciar și deciziilor Curții Constituționale din România”, le-a scris Zgonea, vineri seară, responsabililor din justiție.

El adaugă în scrisoare că, având în vedere că acest pachet legislativ vizează în mod direct activitatea justiției, consideră că este imperios necesară implicarea Ministerului Justiției și a celorlalte instituții cu atribuții în domeniu și le transmite șefilor instituțiilor amintite invitația de a lua parte la dezbateri.

UPDATE 8.00: Zgonea cere Comisiei juridice și liderilor grupurilor parlamentare reluarea cu rapiditate a dezbaterilor pe marginea modificărilor Codurilor

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, le solicită, prin intermediul unor scrisori, președintelui Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, și liderilor grupurilor parlamentare să facă demersuri pentru reluarea cu rapiditate, odată cu începerea noii sesiuni parlamentare, a dezbaterilor pe marginea modificărilor la Codul penal și Codul de procedură penală, în urma criticilor aduse de Comisia Europeană la adresa României în ultimul raport MCV.

Zgonea amintește că, în acest moment, la nivelul Comisiei juridice, sunt înregistrate o serie de proiecte de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală, dar și multe decizii ale Curții Constituționale care așteaptă să fie transpuse în legislația în materie.

„Unele dintre aceste inițiative legislative au fost caracterizate în ultimul raport al Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare ca fiind „originale”, stârnind controverse la nivelul societății și îngrijorări cu privire la limitarea capacității autorităților judiciare de a continua lupta împotriva corupției. De altfel, multe dintre aceste proiecte au primit deja aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii. În același pachet, există însă și inițiative formulate de Guvernul României, prin intermediul Ministerului Justiției, care vizează armonizarea celor două Coduri în deplină concordanță cu cerințele și nevoile sistemului judiciar. În acest sens, pentru clarificarea acestor chestiuni, vă propun reluarea cu celeritate — odată cu începerea noii sesiuni parlamentare, a dezbaterilor pe marginea acestor teme de interes major, cu participarea tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu — Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casației și Justiție”, arată Valeriu Zgonea, într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Comisiei juridice a Camerei, Bogdan Ciucă, cu trei zile înaintea începerii primei sesiuni parlamentare din acest an.

Zgonea mai apreciază că stabilirea unui calendar, în maximum zece zile, cu termene clare și ferme, care să fie prezentat în cadrul Biroului permanent al Camerei Deputaților și însușit de către toate partidele politice parlamentare va contribui la accelerarea adoptării unui pachet legislativ coerent, în consens cu toți actorii implicați și cu respectarea deciziilor Curții Constituționale.

„Vă reamintesc că acesta a fost angajamentul Comisiei juridice încă din prima sesiune parlamentară a anului trecut, obiectiv care însă nu a mai fost pus în aplicare și a atras mai multe critici la adresa Parlamentului în ultimul raport MCV”, i-a mai transmis Zgonea lui Ciucă.

Președintele Camerei Deputaților s-a adresat, de asemenea, printr-o scrisoare, tuturor liderilor de grupuri parlamentare de la Cameră.

„Vă informez că la Comisia juridică sunt înregistrate în prezent o serie de proiecte legislative care vizează modificări ale celor două Coduri. Lipsa consensului politic și a dialogului între partidele politice parlamentare a făcut ca toate aceste inițiative să fie blocate la nivelul comisiei, unele de mai bine de doi ani, chiar dacă printre ele se regăsesc și inițiative care ar fi de un real suport pentru sistemul judiciar”, se arată în respectivul text.

În document, Zgonea le solicită liderilor de grupuri să se implice pentru elaborarea „unui pachet legislativ coerent” pe care toate partidele să și-l poată asuma în vederea adoptării rapide în plenul Camerei Deputaților, iar inițiativele care nu vor întruni consensul să fie respinse definitiv.

„Ar fi un semnal clar și puternic că Parlamentul este pe deplin angajat în continuarea reformelor necesare susținerii activității justiției și îndeplinirii obiectivului de ridicare, într-un timp rezonabil, a monitorizării Comisiei Europene la adresa României”, încheie președintele Camerei Deputaților.

Ținta stabilității pentru noile coduri (Codul penal și Codul de procedură penală), intrate în vigoare în urmă cu doi ani, pare a fi la fel de îndepărtată ca la momentul adoptării lor, iar o sursă persistentă de instabilitate au reprezentat-o procedurile parlamentare recurente privind codurile, relevă raportul pentru România elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și publicat miercuri, la Bruxelles, de Comisia Europeană.

„Unele modificări sunt inevitabile și, în consultare cu sistemul judiciar, guvernul a propus modificări menite să remedieze problemele identificate încă din primăvara anului 2014. Totuși, modificările respective nu au fost încă adoptate de către Parlament. În același timp, Parlamentul a acordat o atenție deosebită unui număr de modificări care au reprezentat o sursă de controverse. Autoritățile judiciare, societatea civilă și statele membre au criticat aceste modificări pe motiv că ar prejudicia lupta împotriva corupției și ar reduce capacitatea autorităților de aplicare a legii și a instanțelor de a desfășura urmăriri penale și de a aplica sancțiuni. În timp ce unele dintre acestea pot fi caracterizate drept modificări ‘originale’, altele au fost adoptate de o cameră a Parlamentului și au beneficiat de proceduri de urgență, în timp ce modificările propuse de Ministerul Justiției au trebuit să aștepte”, se arată în raport.

Potrivit acestuia, unele dintre modificările de anul trecut reveneau asupra modificărilor adoptate în decembrie 2013, deși trebuie remarcat faptul că, spre deosebire de situația precedentă, modificările nu au fost aprobate de legiuitor.

„Toate modificările trebuie examinate din nou de Camera Deputaților în calitate de cameră decizională. Dezbaterea nu a fost reluată după vacanța de vară, deși continuă să fie depuse noi propuneri de modificări, ceea ce menține în continuare o situație de incertitudine. Parlamentul ar trebui să soluționeze situația, respectând opinia autorităților judiciare”, recomandă executivul UE.

Citeşte şi Valeriu Zgonea: Criticile din MCV la adresa Parlamentului ar trebui să reprezinte un DUŞ RECE

DailyBusiness
Se dau 10.000 de lei GRATUIT pentru români! Iată cum poți să primești banii
Spynews
Cum va fi vremea în săptămâna 2 - 9 decembrie 2024. Prognoza meteo actualizată
Bzi.ro
Cristian Terheș aruncă bomba: „USR și Elena Lasconi au fraudat alegerile în primul tur!”
Fanatik.ro
Rezultate finale oficiale vot diasporă, alegeri parlamentare 2024. Surpriză! Cum au votat românii din străinătate
Capital.ro
Călin Georgescu, demascat. Planul său real cu Rusia: Va dăinui în timp
Playtech.ro
Primul lucru pe care l-a făcut Elena Lasconi după ce a ieșit de la vot: ”M-am rugat la mânăstire pentru...
DailyBusiness
Se SCHIMBĂ plățile pentru ALOCAȚII! Anunț oficial
Adevarul
Cum au ajuns suveraniștii să voteze cel mai progresist partid, după o „intoxicare” pe TikTok: „Nu o să mint, e un pic amuzant”
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Zile norocoase pentru fiecare zodie în luna decembrie 2024. Ce ar fi bine să facă nativii Rac în primele două săptămâni
Spynews
Simona Trașcă, pregătită să se mărite cu noul iubit? Blondina este împreună cu un bărbat mai mic decât ea. Cum s-au cunoscut cei doi
Evz.ro
Mihai Trăistariu își rotunjește veniturile în luna decembrie. Cât încasează pentru un concert
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
kanald.ro
Sisteme de armament de ultimă generație la parada de Ziua Națională a României. Drona Bayraktar, în premieră pe cerul Capitalei
Cancan.ro
Marcel Ciolacu și-a anunțat retragerea, după ce PSD a câștigat alegerile parlamentare: 'Nu voi mai...'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Israelul a dat alarma în România. Anunț șoc despre Călin Georgescu: Nimeni nu și-a permis
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot cu Mădălina Ghenea. Cum se menține în formă
stirilekanald.ro
Ionuț Cobzaru, șeful de post de la Dumești, este polițistul care s-a împușcat. S-a sinucis din cauza...
substantial.ro
Kelemen Hunor mulțumește susținătorilor UDMR pentru mobilizare la urne
MediaFlux
Live Text REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2024. A început numărătoarea celor 9,4 milioane de voturi de la scrutinul din 1 Decembrie UPDATE
Shtiu.ro
Fabulos! Ce simbolizează cravata purtată de Călin Georgescu în studioul televiziunilor?
Puterea.ro
Istoria parlamentară a României: Totul a început în 1831. După aproape 100 de ani, sub domnia lui Carol al II-lea, activitatea sa a fost suspendată. Actualul parlament, consfințit prin Constituția din 1991