Zgonea: Voi cere Comisiei să urgenteze dezbaterile la proiectul legii privind câinii fără stăpân

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat marţi că va cere Comisiei pentru administraţie să urgenteze dezbaterea şi să finalizeze raportul la legea privind câinii fără stăpân. Această reacţie vine după incidentul de luni când un copil a murit după ce a fost muşcat de câini în Bucureşti.

03 sept. 2013, 09:05
Zgonea: Voi cere Comisiei să urgenteze dezbaterile la proiectul legii privind câinii fără stăpân

I-am rugat pe secretarul general şi pe liderul grupului parlamentar la PSD în această dimineaţă să se intereseze, să urgentăm dezbaterea. Sper să găsim o soluţie. Vorbim despre un copil care are patru ani, fiica mea are şase ani şi ştiu despre ce este vorba. Sunt şi eu iubitor de câini, am acasă câini maidanezi şi de rasă. Este important să facem ceva cu această problemă, deja lucrurile sunt exagerate şi cred că noi, românii, aşa suntem, niciodată nu suntem în stare să facem un lucru înainte, îl facem dacă există un eveniment. Voi discuta la Biroul Permanent şi voi cere ca până săptămâna viitoare Comisia de administraţie să-şi stabilească cu prioritate această dezbatere”, a declarat Valeriu Zgonea la Palatul Parlamentului.

El a spus că decizia privind această lege a fost blocată de administraţia locală.

Citeşte şi ŞOCANT: Copil UCIS de câini, în Capitală

„Ştiţi foarte bine povestea acestei legi, cu opiniile administraţiei publice locale, opinia administraţiei centrale, nu e de ieri-de astăzi, nici fostul Guvern nu a fost în stare să o rezolve. Eu cred că o să discut şi cu primul ministru pe la prânz, trebuie să găsim o soluţie şi să acţionăm această lege, până la urmă trebuie toţi să ne unim eforturile. E o dramă ce s-a întâmplat ieri (n.r.-luni). Obligaţia mea ca preşedinte al Camerei este să acţionez această dezbatere şi să avem o lege care să poată să facă dreptate şi să putem să ştim ce facem fiecare, ce face un primar, să nu se mai disculpe, ce face un consiliu local, ce face un Guvern, fiecare să ştie ce responsabilităţi au şi ce responsabilităţi financiare ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple în România”, a precizat Zgonea.

Preşedintele Camerei a menţionat că vor fi chemaţi la dezbateri reprezentanţii organizaţiilor oraşelor şi comunelor pentru că este obligaţia Parlamentului să rezolve această problemă în special în marile aglomeraţii urbane unde parcurile sunt singurele locuri în care părinţii pot să-şi ducă copiii.

Proiectul de lege referitor la situaţia câinilor fără stăpân, care este din 2007 la Parlament, prevedea iniţial ca în termen de un an autorităţile locale să sterilizeze sau să eutanasieze câinii fără stăpân.

Citeşte şi Ponta: E cumplit ca un copil să fie omorât de câini. Nimeni nu a reuşit să rezolve problema câinilor