Zi de doliu naţional, sâmbătă, în R.Moldova, în memoria lui Dumitru Matcovschi

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a anunţat vineri că a semnat un decret prin care a declarat ziua de sâmbătă, 29 iunie, zi de doliu naţional în memoria poetului Dumitru Matcovschi, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
28 iun. 2013, 12:06
Zi de doliu naţional, sâmbătă, în R.Moldova, în memoria lui Dumitru Matcovschi

Dumitru Matcovschi a murit în noaptea de miercuri spre joi, la vârsta de 73 de ani, într-un spital din Chişinău. El va fi înmormântat sâmbătă, în satul natal Vadul-Raşcov.

‘Dumitru Matcovschi a fost o icoană a Basarabiei, un om de o imensă cultură şi cu o verticalitate pe care nu a mai avut-o nimeni’, a mărturisit jurnalistul şi scriitorul Mihai Lescu.

‘Dumitru Matcovschi este un simbol al luptătorului pentru dreptate’, a declarat şi actorul Titus Jucov.

Şi colegul său de clasă Ion Diozu a avut doar cuvinte de laudă pentru consăteanul său. ‘A fost un om pe care l-am respectat. Era atent faţă de toţi. Mă mândresc foarte mult că a devenit un om emerit pentru naţiunea noastră’, a spus el.

Autorităţile au creat o comisie de stat pentru organizarea funeraliilor, în frunte cu Iurie Leancă. Statul şi-a asumat toate cheltuielile de înmormântare. Joi, conducerea Republicii Moldova a semnat un necrolog comun.

Născut la 20 octombrie 1939, în satul Vadul-Râşcov din judeţul Soroca, Dumitru Matcovschi devine, peste ani, unul dintre cei mai mari poeţi ai Republicii Moldova, recunoscut în critica literară pe plan internaţional, şi un simbol al mişcării de renaştere naţională din Basarabia. În anul 1988, în calitatea sa de redactor-şef al revistei ‘Nistru’, devenită ulterior ‘Basarabia’, are curajul să publice istoricul articol ‘Veşmântul fiinţei noastre’, de Valentin Mândâcanu, care a aprins flacăra conştiinţei naţionale în lupta pentru alfabetul latin. În revista ‘Basarabia’ condusă de poetul Dumitru Matcovschi a văzut lumina tiparului şi Sfânta Scriptură în alfabet latin şi ‘Doina’ lui Mihai Eminescu.

La 17 mai 1989, Dumitru Matcovschi a suferit un accident, în urma căruia a scăpat cu viaţă în mod miraculos după şase luni de comă, urmate de peste 20 de intervenţii chirurgicale. Deşi marcat de acea întâmplare, Dumitru Matcovschi şi-a continuat activitatea, opera sa constituind una dintre cele mai valoroase moşteniri lăsate literaturii române.

În anul 2012, Dumitru Matcovschi a primit Ordinul ‘Meritul Cultural’ în grad de Mare Ofiţer, categoria A ‘Literatură’, cu care a fost decorat de preşedintele Traian Băsescu ‘în semn de înaltă apreciere pentru abnegaţia şi perseverenţa cu care a promovat valorile naţionale şi culturale ale României’.