30 de ani de închisoare pentru Gheorghe Dincă pentru uciderea celor două adolescente din Caracal. Decizia poate fi atacată în apel

Ziua sentinței pentru Gheorghe Dincă. Astăzi se așteaptă sentința după două amânări, prima dată judecătoarea era în concediu de odihnă, apoi în medical. Procurorii cer ca Gheorghe Dincă să fie condamnat la 30 de ani de închisoare. Familiile sunt dezamăgite și extrem revoltate deoarece nu au aflat nici până în acest moment adevărul despre ce s-a întâmplat cu fetele.

23 sept. 2022, 21:16
30 de ani de închisoare pentru Gheorghe Dincă pentru uciderea celor două adolescente din Caracal. Decizia poate fi atacată în apel

UPDATE: Gheorghe Dincă a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru uciderea celor două adolescente din Caracal. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată în apel.

Condamnă pe inculpatul Dincă Gheorghe zis „Popicu”, în prezent aflat în stare de detenţie provizorie în Penitenciarul Craiova, la: pedeapsa de 25 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, (…) (o faptă faţă de victima Melencu Luiza Mihaela); pedeapsa de 25 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, (…) (o faptă faţă de victima Măceşanu Alexandra Mihaela); pedeapsa de 10 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane (…) (o faptă faţă de victima Melencu Luiza Mihaela); pedeapsa de 12 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de minori (…). (o faptă faţă de victima Măceşanu Alexandra Mihaela); pedeapsa de 15 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de viol (…) (o faptă faţă de victima Melencu Luiza Mihaela); pedeapsa de 15 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de viol (…) (o faptă faţă de victima Măceşanu Alexandra Mihaela); pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte (…) (o faptă faţă de victima Melencu Luiza Mihaela); pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte /…) (o faptă faţă de victima Măceşanu Alexandra Mihaela)„, se arată în soluţia postată pe portalul instanţei.

Instanţa a constatat că infracţiunile pentru care Dincă a fost condamnat sunt concurente şi le-a contopit, stabilind ca acesta să execute pedeapsa maximă de 30 de ani de închisoare.

În baza art. 38 alin. 1 Cp şi art. 39 alin. 1 lit. b Cp contopeşte pedepsele stabilite în prezenta cauză în sensul că aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 25 de ani închisoare la care adaugă un spor de o treime din celelalte pedepse stabilite, de 83 ani închisoare, pedeapsă ce va fi redusă conform art. 57 Cp şi în final inculpatul Dincă Gheorghe va executa pedeapsa maximă de 30 (treizeci) ani închisoare în regim de detenţie„, se mai arată în soluţie.

Din pedeapsa lui Dincă va fi dedusă din perioada de executat perioada reţinerii şi arestării preventive. El a fost reţinut pe 27 iulie 2019 şi apoi arestat preventiv, măsură menţinută de instanţă şi în prezent.

Ştefan Risipiţeanu a fost condamnat la pedeapsa de şapte ani de închisoare pentru viol faţă de victima Luiza Melencu, din pedeapsă urmând a fi dedusă durata reţinerii, de la 27 noiembrie 2019 şi până în prezent, el rămânând în continuare în arest, conform deciziei magistraţilor.

În cazul ambilor inculpaţi instanţa a dispus prelevarea de probe biologice în vederea introducerii profilului genetic în Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare.

Sentinţa poate fi contestată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

ŞTIREA INIŢIALĂ: Magistraţii Tribunalului Olt sunt aşteptaţi să anunţe astăzi sentinţa în cazul crimelor de la Caracal. Gheorghe Dincă, presupusul criminal al celor două minore din Caracal, Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu, află cât va mai rămâne în închisoare.

Gheorghe Dincă, în vârstă de 69 de ani, riscă 30 ani de închisoare pentru faptele comise. Aceasta este pedeapsa cerută procurorii DIICOT, însă decizia finală le aparţine judecătorilor de la Tribunalul Olt.

Pentru celălalt inculpat, Ştefan Risipiţeanu, acuzat că a violat-o pe Luiza Melencu, DIICOT a solicitat o condamnare la 12 ani de închisoare.

În ultimul cuvânt al inculpatului, Gheorghe Dincă a cerut instanţei să fie condamnat „pentru orice infracţiune, mai puţin pentru omor”. El a susţinut în continuare în sala de judecată că nu le-a ucis pe cele două fete şi că nu există probe în acest sens la dosar.

Ştefan Risipiţeanu, la rându-i, a cerut achitarea pentru infracţiunea de viol. Şi avocatul din oficiu al acestuia a pledat pentru achitarea lui.

Alexandra Măceşanu avea doar 15 ani. Pe 24 iulie 2019, ea a plecat de acasă spre Caracal, ca să se întâlnească cu un prieten, și a dispărut fără urmă. A doua zi, Alexandra a sunat la 112 din casa lui Gheorghe Dincă.

Citeşte şi: Cazul Caracal. Ce s-a întâmplat cu operatoarea de la 112 cu care a vorbit Alexandra Măceşanu. S-a aflat abia acum

Anchetatorii au așteptat până dimineața ca să intre în curtea lui Dincă. După ce au găsit acolo un butoi metalic, iar sub el, cenușă și fragmente de oase umane calcinate, au anunţat că Alexandra a fost ucisă. Anchetatorii au presupus că fata de numai 15 ani a fost incinerată complet într-un butoi pentru topit smoală în curtea lui Gheorghe Dincă.

Cazul ei a adus în atenţie dispariţia Luizei Melencu, o tânără de 18 ani care fusese văzută ultima oară tot în Caracal, pe 14 aprilie 2019.

Citeşte şi: Cazul Caracal, o nouă întorsătură. Gheorghe Dincă nu va petrece prea mult timp în închisoare chiar dacă le-a ucis pe fete