Greva controlorilor de trafic aerian ar putea fi ANULATĂ

Publicat: Luni, 31 August 2015 09:28 // Actualizat: Luni, 31 August 2015 18:46 // Sursa: romaniatv.net

Greva generală a controlorilor de trafic aerian care urma să aibă loc marţi ar putea fi anulată. Decizia a fost luată după ultimele discuţii dintre sindicalişti şi conducerea ROMATSA, potrivit unor surse apropiate negocierilor.

UPDATE: Contractul colectiv de muncă pentru angajații ROMATSA poate fi înregistrat luni de Inspecția Muncii, indiferent de ora la care se vor finaliza negocierile dintre sindicaliști și autorități, astfel încât acesta să intre în vigoare de marți, susține ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop.

"Așa cum am mai spus, chiar dacă instanța a stabilit că greva angajaților ROMATSA este legală, mă bazez pe maturitatea și puterea de negociere atât a reprezentanților ROMATSA, cât și a liderilor de sindicat, astfel încât să se evite greva generală programată pentru 1 septembrie. Sper ca lucrurile să intre în normalitate cât mai repede", a spus ministrul Liviu Pop, potrivit Agerpres.

UPDATE: Sindicaliştii de la ROMATSA spun că au ajuns la un acord cu conducerea privind cele 14 revendicări pe care le-au prezentat, însă greva generală anunţată pentru marţi nu poate fi anulată în absenţa contractului colectiv de muncă, pentru semnarea căruia întâmpină mai multe probleme.

Liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR), Gabriel Tudorache a explicat că greva generală nu poate fi anulată, din punct de vedere legal, dacă nu este semnat contractul colectiv de muncă. Documentul ar trebui înregistrat, în cursul acestei zile, la inspectoratul teritorial de muncă.

Însă, sindicaliştii şi reprezentanţii conducerii ROMATSA întâmpină mai multe probleme, a arătat Tudorache. Una dintre acestea constă în faptul că fostul director Aurel Stanciu a creat posturi noi pe care a angajat oameni cu contract pe perioadă nedeterminată, aprobând o nouă organigramă la 1 martie. Acum, în urma negocierilor, s-a revenit la vechea organigramă, însă oamenii angajaţi nu pot fi daţi afară, a spus liderul sindical, precizând că este analizat fiecare caz în parte pentru a putea fi semnat contractul colectiv de muncă.

Gabriel Tudorache a mai spus că angajaţii ROMATSA sunt dispuşi să asigure 50 la sută şi peste din traficul aerian, în caz că nu va putea fi anulată greva generală, şi au comunicat acest lucru Eurocontrol (Organizaţia europeană pentru siguranţa traficului aerian).

"Nu dorim să deranjăm pe nimeni. Nu e nimeni vinovat pentru situaţia în care ne-a adus fostul director general", a spus Tudorache, potrivit Mediafax.

Luni au avut loc ultimele discuţii între reprezentanţii controlorilor de trafic aerian şi conducerea ROMATSA,  iar sindicaliştii au hotărât să renunţe la greva generală care urma să aibă loc marţi, pe 1 septembrie.

Negocierile dintre patronatul ROMATSA și sindicate au continuat sâmbătă și duminică, existând premizele găsirii unor soluții care să ducă la renunțarea la greva generală anunțată pentru 1 septembrie.

"În cursul zilei de 29 august la sediul ROMATSA au continuat negocierile între patronat și sindicat pentru finalizarea noului contract colectiv de muncă și pentru a stinge conflictul care a generat declararea grevei generale anunțată pentru data de 1 septembrie. Au fost analizate majoritatea revendicărilor, existand un consens asupra acestora din partea comisiilor de negociere. Negocierile continuă și astăzi, disponibilitatea ambelor părți creand premizele pentru găsirea soluțiilor și pentru rezolvarea divergențelor existente, astfel încât ROMATSA să asigure în continuare, în condiții normale operaționale și tehnice, serviciile de trafic aerian", se arată într-un comunicat al ROMATSA.

GREVA controlorilor de trafic este LEGALĂ. Aeroporturile din România, paralizate de pe 1 septembrie

Gabriel Tudorache, președintele Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), spunea înaintea rundei de negocieri de duminică că se fac eforturi pentru găsirea de soluţii pentru oprirea grevei generale anunţate pentru data de 1 septembrie. Divergenţele cel mai greu de depăşit sunt cele de la punctul 14 de pe lista solicitărilor controlorilor de trafic aerian, care vizează sporurile pentru acele persoane care s-au lăsat mituite, care au fost puse în diferite funcții și au fost angajate cu contracte de muncă individuale, pe salarii mult mai mari și dețin acte adiționale semnate de Ion Stanciu și nu este normal să se ducă până la pensie cu aceste sume. "Pentru verificarea situației exacte, este necesar un volum foarte mare de muncă, deoarece trebuie analizate dosarele a sute de persoane. Mai avem în discuție și punctul cu vârsta de pensionare de 55 ani", spune Tudorache

Sindicaliștii de la ROMATSA au anunțat luni că vor declanșa grevă generală pe 1 septembrie 2015, de la ora 11,00, dacă autoritățile nu vor rezolva până atunci solicitările salariațiilor legate de directorul general al ROMATSA și încheierea CCM.

Regia ROMATSA a depus, în data de 25 august, la Tribunalul București, solicitare pentru constatarea nelegalității grevei angajaților, solicitare care însă a fost respinsă vineri de Tribunal. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Vineri, Ion-Aurel Stanciu și-a dat demisia din funcția de director general al ROMATSA, motiv pentru care ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a solicitat sindicatului și conducerii regiei continuarea negocierilor, semnarea contractului colectiv de muncă și renunțarea la grevă.

'În urma demisiei din funcția de director general, prezentate astăzi (vineri — n.r.) de domnul Ion-Aurel Stanciu, în cadrul ședinței Consiliului de Administrație — ROMATSA, solicit atât sindicatului cât și conducerii regiei continuarea negocierilor pentru încheierea și semnarea Contractului Colectiv de Muncă și mai ales renunțarea la greva generală. Consider că în condițiile actuale este inutil acest protest care afectează activitatea din domeniul aerian și confortul cetățeanului', a declarat Iulian Matache.

Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian — ROMATSA se află sub autoritatea Ministerului Transporturilor. ROMATSA are statut de regie autonomă autofinanțată de importanță națională, deține monopolul natural al serviciilor de trafic aerian și nu primește de la bugetul statului sume pentru realizarea obiectului de activitate sau pentru realizarea programului de investiții și dezvoltare.

loading...
6 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
31 aug 21:10
Răspunde | Votează email 0 email
JAF SI LA CFR CALATORI ?
„O viaţă avem români… și-o cinste! Deșteptați-vă că am dormit destul!”

“Dupa ce s-a imbolnavit fix cand un corp de control scotocea prin dulapurile CFR Calatori Cluj, Vasile Secara a fost “uns” in functia de director CFR Calatori la nivel national.
Nu au contat neregulile gasite la Cluj, ci au fost mai puternice “parghiile trandafirii” de care Secara s-a ajutat sa ajunga in top.
La Cluj, Secara se poate mandri cu un contract de inchiriere incheiat intre CFR Calatori Cluj si SC Energobit care a fost prelungit cu de la sine putere de catre directorul Secara, care NU A MAI ORGANIZAT LICITATIE, iar cei de la Energobit au ocupat mai mult decat terenul respectiv si l-au si INTABULAT.
Pe vremea comunistilor, Vasile Secara a fost secretar de partid al complexului CFR Cluj. Dupa anii 90, a devenit pesedist si inginer sef in gara clujeana, apoi sef adjunct de statie si sef de gara. In momentul de fata, la Vasile Secara au ramas neschimbate cel putin doua caracteristici: PSD si sefia.
Inainte de Paste, in 2014, clujeanul a fost numit sef la CFR Calatori in noua structura de conducere a companiei.
Cu toate acestea, el a plecat de la conducerea CFR Calatori Cluj in urma unor controale facute de CFR SA si Ministerul Transporturilor.
In timpul unuia dintre aceste controale, Vasile Secara s-a imbolnavit brusc si a intrat in concediu medical. Mai amuzant este si ca verificarile respective s-au “imbolnavit”, iar rezultatele lor nu au mai fost date publicitatii.”
Fostul ministru RUS, stia probabil ca PSD-ul este o interminabila pepiniera penala. Si ce ?
In urma cu ceva timp, compania CFR Calatori a incredintat, fara licitatie , catre societatea Informatica Feroviara(UNDE ESTE MARE SEFA , SOTIA FOSTULUI MANAGER PRIVAT”SMART” DE LA CFR CALATORI, DOROBANTU VALENTIN), suma de 7.200.000 de lei pentru servicii informatice. De ce nu s-a facut licitatie?
Numai bosul CFR Calatori, Vasile Secara si ulterior Szentes Iosif, pot s
31 aug 19:38
Răspunde | Votează email 0 email
GRIGORIAN
sindicalistii de la romatza nu ar putea face curatenie si la cfr marfa ?? ptr. ca aici sindicatul a dat mana cu hotii care ne conduc si care si-au impartit cfr dupa bunul plac. aceeasi neispraviti conduc si au condus si cfr marfa , aceeasi politica o duc si acesti neispraviti, SIDICATUL DOARME SI FACE NUMAI MANARII CU PATRONATUL. TREZITI-VA CFR /ISTI SI TREZITI-L SI PE MINISTRUL TRANSPORTURILOR.
31 aug 11:13
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
DACA LOVESTE NU AR TREBHUI SA MAI FIE NUMIT IUBIT, CI UN BARBAT , UN OM, ALTCEVA....
31 aug 11:10
...sume pentru realizarea obiectului de activitate sau pentru realizarea programului de investiții și dezvoltare.SURSA: romaniatv.net ...
31 aug 10:58
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
VIOLENTELE SE INTAMPLA FOARTE DES-NU E NEVOIE DE CURAJ-E NEVOIE DE LIPSA DE BUN SIMT.
31 aug 10:52
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
EXISTA CA NUME SI CU Z-SFANTA ROZA DE VITERBO. SE TRAGE CONCLUZIA CA STATUTUL FINANCIAR E CEL MAI IMPORTANT DIN MOMENT CE NU SE PLANGE NIMENI DE VIOLENTE CAND VIN PARTEA UNOR OAMENI AVUTI.
1
EUR
4.8582
RON
19 Sep
noapte 14 °
zi 24 °
Ultimele joburi adaugate
24 H