Marcel Boloș a explodat la moţiune: „E culmea ipocriziei! Cei care au elaborat PNRR ne spun plini de patrotism feroce că suntem pe marginea prăpastiei”

Moțiunea simplă depusă de USR și Forța Dreptei împotriva ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, a fost dezbătută luni în plenul Camerei Deputaților. Votul final urmează să fie dat, după cum a stabilit Biroul Permanent al Camerei, în cursul zilei de marți.

30 oct. 2023, 17:44
Marcel Boloș a explodat la moţiune: „E culmea ipocriziei! Cei care au elaborat PNRR ne spun plini de patrotism feroce că suntem pe marginea prăpastiei”
Zi decisivă pentru Marcel Boloș!

UPDATE. „Cei care au elaborat PNRR și practic ne-au condamnat fără echivoc să facem reforma fiscală acum vin plini de patriotism feroce și ne spun că ducem România pe marginea prăpastiei”, spune Marcel Boloș.

„Ca să fie clar pentru toți românii, cei care au elaborat Planul Național de Redresare și Reziliență și practic ne-au condamnat fără echivoc să facem reforma fiscală acum vin plini de patriotism feroce și ne spun că ducem România pe marginea prăpastiei. Asta îmi aduce aminte de culmea ipocriziei din celebra întâmplare în care fiul își omoară ambii părinți iar apoi el, sărmanul, îi cere instanței de judecată să aibă milă cu el, ucigașul, pentru că este orfan. Dacă v-a păsat atât de mult de contribuabili, dacă ați fi vrut să evitați această prăpastie cu adevărat, atunci puneați în același PNRR că tăiați cheltuielile publice (niciun cuvânt nu este amintit despre acest lucru) sau că încercați să vă luptați cu evaziunea fiscală. V-ați luat și de zâmbetul meu. Pare că vă vine greu să credeți că mai sunt oameni în România care au puterea să zâmbească după ce ați fost la guvernare”, spune ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

El afirmă că măsurile fiscale, „aproape în totalitate, vizează îndreptarea unor anomalii ale sistemului fiscal și anume: limitarea exporturilor de capital de către corporațiile transnaționale, eliminarea zonelor de optimizare fiscală mai ales în ceea ce privește microîntreprinderile, exploatarea corectă a bogățiilor țării, impozitarea sistemului bancar cu profituri consistente, echilibrarea financiară a marilor servicii publice în special cel de sănătate, dar și protecția populației și a consumatorilor”.
Ministrul de Finanțe apreciază că România are „un sistem fiscal de invidiat pe plan european, tocmai pentru că înțelegem importanța protecției populației în calitate de consumator, a investițiilor dar și a unei politici fiscale echilibrate iar astfel avem 10% impozit pe venit, 16% impozit pe profit, 19% taxa pe valoarea adăugată toate aceste lucruri nu fac decât ca politica fiscală să rămână în continuare prietena investitorilor”.

„Mă apropii de final, cu un îndemn către toți cei din opoziție să își asume responsabilitatea lor democratică și să se implice într-un dialog constructiv pentru binele românilor. Dacă au îngrijorări legitime sau propuneri constructive, le așteptăm. Dar să blocăm în mod deliberat măsurile necesare pentru intrare în stare de normalitate nu face decât să pună în pericol prosperitatea și stabilitatea financiară a țării. Iar pentru cei de la USR care tot flutură ideologii politice și m-au acuzat de anti-liberalism, de parcă ar ști despre ce vorbesc, am o recomandare. Văd că au foarte mult timp liber, mai bine ar pune mâna pe o carte de știință politică. I-aș îndemna în acest sens, să citească Raymond Aron, poate cea mai importantă personalitate din istoria liberalismului francez din secolul al XX-lea, de la care învățăm că supraviețuirea regimurilor liberale nu vine de-a gata, ci necesită dorința de a regândi vechile principii, vechile reguli în circumstanțe esențiale noi. Pierre Manent, cel mai cunoscut discipol al lui Aron, ne oferă soluția, cu care vreau cu care să mă apropii de încheiere: . Iar în încheiere vă propun să medităm împreună cu toți la cuvintele lui Alexandru Vlahuță scrise în cartea sa România Pitorească: Într-o țară așa de frumoasă, cu un trecut așa de glorios, în mijlocul unui popor atât de deștept, cum să nu fie o adevărată religie iubirea de patrie și cum să nu-ți ridici fruntea, ca falnicii strămoși de odinioară, mândru că poți spune: Sunt român”, încheie Boloș.

Plenul Camerei Deputaţilor dezbate, luni, moţiunea simplă depusă de USR şi Forţa Dreptei împotriva ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, urmând ca votul să fie dat marţi.

Semnatarii moţiunii „Marcel Boloş, un ministru care creşte taxele cu zâmbetul pe buze” îl acuză pe ministrul Finanţelor că a dovedit „o viziune îngustă, concentrată doar pe jupuirea privatului”.

 

Zi decisivă pentru Marcel Boloș! Semnatarii moțiunii îl acuză pe ministrul de Finanțe că a dat dovadă de o viziune îngustă, concentrată doar pe jupuirea privatului atunci când a fost de acord cu creșterea taxelor.

Citește și Marcel Boloş, după ordonanţa austerităţii: E nefiresc ca un pom de Crăciun cu iluminat arficial să depășească 10.000 de lei. Trebuie să avem o decenţă”

Zi decisivă pentru Marcel Boloș!

Parlamentarii USR şi membri ai partidului Forţa Dreptei au subliniat că cheltuielile au explodat, iar Marcel Boloş nu le va reduce ci va pune mai adânc mâna în buzunarul celor care muncesc şi plătesc taxe şi impozite în România.

„Este incredibil şi în acelaşi timp înfiorător cum poate un singur individ să îndrepte cu asemenea dăruire o ţară spre prăpastie. Marcel, cu măsurile sale imprevizibile şi acţiunile sale deliberate împotriva populaţiei, micilor antreprenori şi a mediului de afaceri, pare determinat să scrie un capitol întunecat în istoria economică a României”, se arată în textul moțiunii.

Mai mult, semnatarii moțiunii subliniază că deciziile ministrului Finanţelor sunt lipsite de orice analiză şi de înţelegerea impactului lor asupra economiei.

„Cu zâmbetul pe buze, domnul Marcel ne anunţă că desfiinţarea pensiilor speciale este o sălbăticie. Este o sălbăticie să fie toţi românii trataţi la fel de acest stat care îi împarte în contribuabili şi speciali. Este sălbăticie, dacă plătim toţi după aceleaşi reguli, să primim toţi pensie după aceleaşi reguli. Este sălbăticie să nu mai fie domnul Marcel şi păpuşarii din spatele lui speciali pe munca românilor. Acel zâmbet nu reflectă compasiune sau înţelegere, ci o batjocură la adresa românilor. Cert, una cu care domnul Marcel e obişnuit. Cuplul celor doi Marceli, Boloş şi Ciolacu, a avut de ales între bunăstarea contribuabililor şi bunăstarea specialilor. Şi au ales. Au ales să nu taie pensiile speciale. Să nu taie schemele de afaceri pe banii statului. Să nu taie contractele bănoase ale baronilor locali. Să nu taie toate privilegiile de care se bucură activul de partid”, acuză reprezentanții USR şi Forţa Dreptei.

De asemenea, inițiatorii moţiunii susțin că Marcel Boloş şi Marcel Ciolacu au ales să taie veniturile contribuabililor cu încă o rundă de creşteri de taxe şi au lovit în micii antreprenori.

„Domnul Marcel nu a înţeles că, atunci când ataci întreprinderile mici şi mijlocii, ataci baza unei economii. El a optat pentru un câştig financiar pe termen scurt în detrimentul stabilităţii şi prosperităţii pe termen lung. Această decizie, luată cu zâmbetul pe buze, va avea un efect în cascadă asupra întregii economii, afectând nu doar antreprenorii, ci şi fiecare român care depinde de serviciile şi produsele lor”, se arată în document.

Reprezentanții USR şi Forţa Dreptei spun că o altă categorie afectată este cea a liber profesioniştilor, cărora li s-a dublat sau chiar triplat taxarea.

„Măsurile luate de domnul Marcel sunt o trădare nu numai faţă de liberalism, ci şi faţă de clasa de mijloc. În loc să sprijine aceste categorii esenţiale ale societăţii noastre, el a ales să le pună într-o poziţie şi mai vulnerabilă”, se explică în moţiune.

Totodată, iniţiatorii moţiunii critică şi impunerea unui impozit pentru firmele care au vânzări mai mari de 50 de milioane de euro. În opinia acestor partide, limitarea plăţilor cash este un cadou făcut băncilor.

„În concluzie, domnul Marcel este un pericol pentru antreprenorii români, pentru economia României şi pentru România. Nu are nicio intenţie să reducă vreo cheltuială bugetară şi vrea să crească în continuu taxele. Cu zâmbetul pe buze şi bufnindu-l râsul, ne minte că vrea să protejeze populaţia şi mediul de afaceri. Dar să-l protejeze de cine? Când el e principalul agresor al său. (…) Domnul Marcel nu are nicio legătură cu termenul „liberal” alta decât că îi uzurpă numele. Liberalismul promovează limitarea intervenţiei statului în economie. Dar domnul Marcel s-a dovedit a fi un trădător al ideilor liberale, lovind cu forţă în întreprinderile mici şi mijlocii şi în antreprenorii tineri. Pentru toate acestea, domnul Marcel trebuie să plece”, mai transmit semnatarii moţiunii.

Citește și Marcel Boloş: „E nevoie de controlul strict al cheltuielilor. Ţinta pe care o urmărim e 5,5% din PIB”