Mircea Băsescu îşi află SENTINŢA în dosarul de trafic de influenţă abia după Revelion

Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte, îşi află, în 4 ianuarie 2016, sentinţa în dosarul în care e acuzat de trafic de influenţă. Clanul Bercea s-a prezentat luni dimineaţa la procesul în care s-a cerut pedeapsa maximă pentru Mircea Băsescu. Decizia din 4 ianuarie nu va fi definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.

21 dec. 2015, 07:21
Mircea Băsescu îşi află SENTINŢA în dosarul de trafic de influenţă abia după Revelion

Mircea Băsescu trebuia să-şi afle pe 21 decembrie sentinţa în dosarul privind mita pe care ar fi primit-o de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, însă instanţa a decis amânarea deciziei pentru data de 4 ianuarie, potrivit România TV.  Procurorii DNA au cerut pedeapsa „orientată spre maxim” pentru Mircea Băsescu, adică 7 ani de închisoare. 

Citeşte şi: Traian Băsescu: Fratele meu ar fi luat BANI de la familia Bercea tot atâţia cât a luat Kovesi: ZERO. VIDEO

„Eu aştept să-i dea 10 ani (n.r. lui Mircea Băsescu). Eu am luat 4 ani şi 6 luni, dar Mircea Băsescu trebuie executat la 10 ani. Dacă nu se strămută dosarul, eu mă mut cu toţi copiii în faţa tribunalului. Nu contează că e iarnă. (…) Eu am să ajung la închisoare cu soţul şi cu mama mea. (…) Sunt nevinovată. Eu consider că e pedeapsa foarte mica 7 ani pentru Mircea Băsescu pentru că el a luat bani”, a declarat Izaura Anghel atunci când a ajuns luni la Tribunalul Constanţa.

Procurorii au cerut în 11 decembrie, la Tribunalul Constanţa, condamnarea la închisoare cu executare a lui Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână, în cazul primului „orientată spre maxim”, precum şi restituirea a 250.000 de euro de către Mircea Băsescu.

La Tribunalul Constanţa a avut loc în 11 decembrie ultimul termen pe fond în dosarul în care Mircea Băsescu este judecat pentru trafic de influienţă, iar Marian Căpăţână pentru complicitate la trafic de influenţă.

Procurorul DNA a spus, în faţa instanţei, că Marian Căpăţână a recunoscut fapta, spunând însă că a oprit doar 100.000 de euro şi că restul banilor i-au fost daţi lui Mircea Băsescu.

Procurorul mai susţine că în urma unei înregistrări aflate la dosar Mircea Băsescu recunoaşte că a primit 250.000 de euro. De asemenea, procurorul a spus că restul banilor, adică 350.000 de euro, au rămas la Marian Căpăţână, acuzarea cerând instanţei ca aceste sume să fie confiscate.

Totodată, procurorul DNA a apreciat că apărarea lui Mircea Băsescu este neverosimilă, fiind infirmată de toate probele administrate la dosar, motiv pentru care a cerut condamnarea la închisoare cu executare atât pentru Mircea Băsescu, în cazul acestuia „” orientată spre maximul prevăzut de lege”, dar şi pentru Marian Căpăţână, solicitând aplicarea unor pedepse care să reflecteze gravitatea faptelor.

La rândul său, avocatul lui Mircea Băsescu, Florin Şurghie, a solicitat achitarea clientului său, precizând că nu există dovezi în legătură cu săvârşirea faptei.

Mircea Băsescu este judecat, alături de Marian Căpăţână, în dosarul privind mita pe care ar fi primit-o de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Cei doi au fost arestaţi preventiv după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări făcute pe ascuns de fiul acestuia, ce ar proba traficul de influenţă de care este acuzat fratele fostului preşedinte al ţării.

În 26 noiembrie 2014, Curtea de Apel Constanţa a decis ca Mircea Băsescu, care se afla în arest preventiv din 20 iunie 2014, să fie judecat în arest la domiciliu, aceeaşi decizie fiind luată şi în cazul lui Marian Căpăţână.

În iunie 2015, Curtea de Apel Constanţa a decis definitiv ca Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână să fie puşi sub control judiciar în dosarul în care sunt judecaţi pentru trafic de influenţă, respectiv complicitate la trafic de influenţă. Atunci, instanţa a dispus, de asemenea, că Mircea Băsescu nu avea voie să părăsească judeţul Constanţa şi să se apropie sau să comunice cu participanţii la comiterea infracţiunilor şi cu martorii din dosar, iar Marian Căpăţână nu putea părăsi municipiul Bucureşti şi nu se putea apropia de participanţii la comiterea infracţiunilor şi de martorii din dosar.

În 18 august, magistraţii Curţii de Apel Constanţa au respins, ca nefondată, o contestaţie formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa împotriva unei încheieri de şedinţă din 12 august, pronunţată de Tribunalul Constanţa, prin care lui Mircea Băsescu şi lui Marian Căpăţână le-a fost înlocuită interdicţia de a depăşi limita teritorială a judeţului Constanţa, respectiv limita teritorială a municipiului Bucureşti, cu obligaţia de a nu părăsi ţara decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei. Hotarârea instanţei este definitivă.

Pe parcursul procesului de la Tribunalul Constanţa, mai mulţi membri ai familiei Anghel, audiaţi ca martori, i-au spus că i-au dat lui Mircea Băsescu suma de 600.000 de euro, pentru ca acesta să intervină în favoarea lui Sandu Anghel.