Zi istorică: Felipe al VI-lea a devenit noul REGE AL SPANIEI

Felipe al VI-lea a devenit noul rege al Spaniei. El ve depune jurământul joi, în cursul unei ceremonii. Noul suveran va începe o misiune grea de reînoire a monarhiei spaniole, dar şi de păstrare a unităţii naţionale afectate de separatismul catalan. Miercuri, regele Juan Carlos a semnat pentru ultima oară, în calitate sa de monarh, legea prin care a permis renunţarea la tron în favoarea fiului său, Felipe. 

RomaniaTV.net
19 iun. 2014, 07:24
Zi istorică: Felipe al VI-lea a devenit noul REGE AL SPANIEI

Prinţul Felipe, în vârstă de 46 de ani, a devenit noul rege al Spaniei, după ce tatăl său a semnat decretul de cedare al tronului. Regele Juan Carlos a abdicat după aproape 39 de ani de domnie, pentru a lăsa locul generaţiilor mai tinere. 

Felipe va depune jurământul în cadrul unei ceremonii care se va desfăşura în faţa Parlamentului. Apoi va susţine primul discurs în calitate de rege. Marele absent al ceremoniei va şi chiar Juan Carlos, care decis să nu participe tocmai pentru a da un rol mai mare lui Felipe, după cum a dat asigurări Casa Regală.

Noul monarh va prezida apoi o paradă militară. Madridul îl va întâmpina pe noul rege cu mii de flori şi steaguri spaniole. Felipe şi noua regină Letizia, o fostă jurnalistă de 41 de ani, prima suverană spaniolă care nu are sânge regal, vor traversa Madridul în maşină, de la Congres până la Palatul Regal. Cuplul va ieşi apoi la balcon pentru a saluta mulţimea.

Regele Felipe al VI-lea va începe o misiune grea de a îmbunătăţi imaginea Casei Regale spaniole care a fost pătată de mai multe scandaluri şi gafe. Imaginea sa contrastează cu cea a tatălui său, cunoscut pentru extravaganţele sale. În plus, numele noului suveran nu a fost pătat de acuzaţii de corupţie sau de risipă, precum a fost cazul altor membri ai familiei regale. 

Regele Juan Carlos a semnat ieri decretul de cedare a tronului în faţa prinţului Felipe. El a anunţat că renunţă la tron la începutul acestei luni după aproape 39 de ani de domnie.

CITEŞTE ŞI: Spania va avea un REGE FĂRĂ COROANĂ. Află MOTIVUL şi povestea FASCINANTĂ a monarhiei spaniole