Zi liberă de la stat, pentru elevi, săptămâna viitoare. Ce se întâmplă, de fapt, de Ziua Educaţiei!

Ziua Internaţională a Educaţiei va avea loc, anul acesta, pe 5 octombrie. Statul a hotărât ca elevii şi preşcolarii să fie liberi în această zi.

01 oct. 2021, 18:27
Zi liberă de la stat, pentru elevi, săptămâna viitoare. Ce se întâmplă, de fapt, de Ziua Educaţiei!

Zi liberă de la stat, pentru elevi. De altfel, nici cadrele didactice nu vor fi prezente la unităţile şcolare unde predau, ziua liberă fiind cuprinsă în contractul colectiv de muncă.

Zi liberă de la stat, pentru elevi, săptămâna viitoare. Ce se întâmplă, de fapt, de Ziua Educaţiei!

Ziua mondială a educaţiei este celbrată în fiecare an la început de octombrie, începând cu anul 1994. A fost desemnată de UNESCO şi marchează semnarea, în 1966, a ”Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea „privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org.

Pentru ca această zi să fie recunoscută şi sărbătorită la nivel internaţional, pentru ca principiile celor două recomandări să fie respectate de fiecare stat în parte, federaţia globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice ”Education International” a lansat, la 5 octombrie 1994, o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice şi a contribuţiei aduse de acestea în procesul educaţional la nivel mondial. De asemenea, a fost instituit Premiul Hamdan (2008) pentru a recompensa performanţele profesorilor.

În anul 2016, când s-au împlinit 50 de ani de la adoptarea „Recomandării privind statutul profesorilor”, Ziua Mondială a Educaţiei s-a sărbătorit pentru prima dată în cadrul unei noi agende mondiale, Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Adoptată de ONU în septembrie 2015, aceasta garantează o educaţie de calitate şi subliniază că, pentru atingerea acestui obiectiv, este nevoie nu numai de creşterea substanţială a numărului de cadre didactice calificate, ci şi de motivarea acestora, prin valorizarea muncii lor.

În ţara noastră, Ziua Educaţiei este marcată distinct de Ziua învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”).

Citeşte şi: Alexandru Rafila dă de pământ cu autorităţile: „Vor să bage frica în părinţi ca să nu-şi mai trimită copiii la şcoală. Se încearcă deturnarea atenţiei publice de la incompetenţă, de la lipsa de asumare”
 


loading...