Ziarişti apropiaţi unui oponent religios al preşedintelui Turciei, ARESTAŢI

Mai mulţi ziarişti şi poliţişti au fost arestaţi într-o operaţiune declanşată duminică dimineaţa în 13 oraşe din Turcia, printre care şi Istanbul, şi care a vizat mişcarea predicatorului islamist Fethullah Gulen, pe care Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), de guvernământ, îl califică drept "un stat paralel".

14 dec. 2014, 12:51
Ziarişti apropiaţi unui oponent religios al preşedintelui Turciei, ARESTAŢI

Printre persoanele reţinute se numără Ekrem Dumanli, redactorul şef al ziarului Zaman, şi Hidayet Karaca, preşedintele grupului de comunicare Samanyolu, ambele fiind apropiate mişcării conduse de Gulen, potrivit Agerpres. Operaţiunea a fost declanşată la două zile după ce pe reţeaua socială Twitter a fost postat un mesaj care anunţa o operaţiune a poliţiei împotriva a 150 de ziarişti afiliaţi mişcării clericului Gulen, exilat în Statele Unite ale Americii.

Reuters scrie că în timpul raidurilor au fost reţinute 23 de persoane pe tot cuprinsul Turciei. „Presa liberă nu poate fi redusă la tăcere„, au strigat mai mulţi oameni la birourile ziarului Zaman, în timp ce redactorul şef al publicaţiei a rostit un discurs prin care i-a sfidat pe poliţişti, invitându-i să-l aresteze.

Este o imagine ruşinoasă pentru Turcia. Din păcate, în Turcia secolului al XXI-lea, acesta este tratamentul la care este supus un grup media cu zeci de posturi de televiziune şi de radio, cu publicaţii online şi cu reviste„, a declarat preşedintele grupului Samanyolu TV, chiar înainte de a fi şi el arestat. Împreună cu Karaca, au mai fost reţinuţi un producător tv, un regizor şi mai mulţi scenarişti.

În general, miniştrii turci au refuzat să facă orice fel de comentarii cu privire la raidurile poliţiei, însă ministrul sănătăţii, Mehmet Muezzinoglu, a declarat că „oricine greşeşte trebuie să plătească”.

Comentând raidurile, principalul lider al opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, a spus ziariştilor că în prezent „se desfăşoară o lovitură împotriva democraţiei„.

CITEŞTE ŞI: Violenţe în faţa noului palat prezidenţial din Turcia