Ziaristul grec care a dezvăluit lista conaţionalilor cu conturi în Elveţia a fost achitat

După 12 ore de audieri, judecătorii l-au achitat pe jurnalistul grec de investigaţii acuzat că a dezvăluit numele milionarilor eleni care au conturi în Elveţia. Lista pe care a publicat-o a fost oferită în 2010 autorităţilor de la Atena de Christine Lagarde, pe atunci ministru de Finanţe al Franţei.

RomaniaTV.net
01 nov. 2012, 20:48
Ziaristul grec care a dezvăluit lista conaţionalilor cu conturi în Elveţia a fost achitat

Ziaristul Costas Vaxevanis a fost arestat acum câteva zile pentru că ar fi încălcat legea cu privire la datele personale.

„Nu am luat în considerare riscurile. Când un jurnalist îşi face meseria nu ţine cont de riscuri, face ceea ce trebuie să facă. Ce am avut eu de făcut a fost să public numele celor aflaţi pe Lista lui Lagarde”, a afirmat ziaristul.

Este vorba de peste 2000 de mari deponenţi greci la bănci din Elveţia, unii dintre ei suspectaţi de evaziune fiscală. Toţi s-au aflat pe o listă oferită în 2010 autorităţilor elene de către Christine Lagarde, pe atunci ministru de Finanţe al Franţei.

„Suntem cu toţii uimiţi de ce s-a întâmplat săptămâna trecută şi de aceea am venit aici să depunem mărturie pentru a lămuri această farsă absurdă, care nu se întâmplă în multe ţări”, a declarat Jim Boumelha, preşedintele Federaţiei Onternaţionale a Jurnaliştilor.

Ziaristul grec este susţinut şi de colegii lui din Atena. „Acuzarea are motivaţii politice, iar rezultatul acestor acuzaţii nedrepte creează probleme pentru imaginea ţării în străinătate, arătând că aici mass-media poate fi manipulată şi că democraţia este în pericol”, a spus la rândul său Dimitris Timis, liderul Sindicatului Jurnaliştilor din Atena.

Lista, publicată între timp de mai multe ziare din Grecia, cuprinde numeroşi oameni de afaceri, dar şi politicieni, doctori şi avocaţi cunoscuţi. În total, aceştia ar fi deţinut, în conturi elveţiene circa două miliarde de dolari.