ZILE LIBERE 2016: De ce NU este luni zi liberă pentru toată lumea. Cine sunt fericiţii beneficiari

ZILE LIBERE 2016: Românii au 12 zile libere în 2016, stabilite pentru sărbători publice sau religioase, dintre care şapte sunt în timpul săptămânii, celelalte cinci fiind în weekend. Din păcate, zilele de weekend nu se compensează cu alte libere în zile lucrătoare.

27 mart. 2016, 07:31
ZILE LIBERE 2016: De ce NU este luni zi liberă pentru toată lumea. Cine sunt fericiţii beneficiari

ZILE LIBERE 2016: Calendarul sărbătorilor legale în 2016. Câte zile libere vom avea în 2016.

Cele 12 ZILE LIBERE sunt următoarele:

1 ianuarie (vineri), 2 ianuarie (sâmbătă) – Anul Nou

24 ianuarie (duminică) – Ziua Unirii Principatelor Române

1 mai (duminică), 2 mai (luni) – Paştele

1 mai (duminică) – Ziua Muncii

19 iunie (duminică), 20 iunie (luni) – Rusalii

15 august (luni) – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie (miercuri) – Sfântul Andrei

1 decembrie (joi) – Ziua Naţională a României

25 decembrie (duminică), 26 decembrie (luni) – Crăciunul.

ZILE LIBERE 2016. În 2016, Ziua Internaţională a Muncii (1 mai) coincide cu prima zi de Paşte ortodox.

Rusaliile vor fi sărbătorite, în 2016, în zilele de 19 iunie – 20 iunie (duminică şi luni), iar Adormirea Maicii Domnului (15 august) este într-o zi de luni.

ZILE LIBERE 2016.  Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

ZILE LIBERE 2016.  De asemenea, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

ZILE LIBERE 2015. Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt prevazute in Codul muncii si sunt, in prezent, in numar de 12. Dar la acestea se adauga si doua zile pentru fiecare dintre celetrei sarbatori religioase anuale ale cultelor religioase legale (altele decat cele crestine), pentru persoanele care apartin de ele.

Concret, salariatii de alte religii decat cea ortodoxa au dreptul sa primeasca liber atat cu ocazia sarbatorilor legale ortodoxe, cat si cu ocazia sarbatorilor majore ale propriei religii. 

„Persoanele care apartin altor culte religioase (inclusiv angajatii crestini care nu sunt ortodocsi – catolicii, baptistii etc.) beneficiaza atat de zilele libere legale crestine (ortodoxe), cat si de alte doua zile pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale”, a explicat, pentru AvocatNet.ro, Raluca Dinica, director operational Smartree Romania.

Informatia a fost confirmata de Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti, ai carui reprezentanti au tinut sa sublinieze ca in lege nu se face o distinctie referitoare la religii.

Mai multe ZILE LIBERE pentru BUGETARI, în 2016: Vezi propunerea parlamentarilor

„Opinia ITM Bucuresti este ca «legiuitorul nu face distinctie cu privire la cultele religioase crestine, iar potrivit legilor de drept, unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie sa distinga». Totodata, aceeasi institutie scrie ca «unei formulari generale a textului legal trebuie sa-i corespunda o aplicare a sa tot generala, fara a introduce distinctii pe care legea nu le contine, iar angajatii de alte religii vor beneficia de zile libere platite in mod cumulativ si alternativ, in functie de data calendaristica a fiecarei sarbatori», a mai spus Raluca Dinica.

Vrei weekend de 3 zile? Propune-i ASTA şefului tău

In momentul de fata, potrivit prevederilor Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, in Romania exista 18 culte recunoscute, dupa cum urmeaza:

 • Biserica Ortodoxa Romana;
 • Episcopia Ortodoxa Sarba de Timisoara;
 • Biserica Romano-Catolica;
 • Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica;
 • Arhiepiscopia Bisericii Armene;
 • Biserica Crestina Rusa de Rit Vechi din Romania;
 • Biserica Reformata din Romania;
 • Biserica Evanghelica C.A. din Romania;
 • Biserica Evanghelica Lutherana din Romania;
 • Biserica Unitariana din Transilvania;
 • Uniunea Bisericilor Crestine Baptiste din Romania;
 • Biserica Crestina dupa Evanghelie din Romania – Uniunea Bisericilor Crestine dupa Evanghelie din Romania;
 • Biserica Evanghelica Romana;
 • Uniunea Penticostala – Biserica lui Dumnezeu Apostolica din Romania;
 • Biserica Crestina Adventista de Ziua a Saptea din Romania;
 • Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania;
 • Cultul Musulman;
 • Organizatia Religioasa Martorii lui Iehova.
 • ZILE LIBERE în 2015. Calendarul sărbătorilor legale. Câte libere ratează românii în acest an

Catolicii sărbătoresc pe 27 și 28 martie Paștele, motiv pentru care angajații și elevii catolici vor primi o zi liberă luni, 28 martie, în a doua zi de Paște.

În structura anului școlar 2015-2016, ziua de 28 martie nu figurează ca zi liberă, însă Ministerul Educației a prezicat astăzi că elevii catolici vor avea liber pe 28 martie.

„Se aplică prevederile cumulate ale acelui ordin de ministru privind structura anului şcolar, unde se precizează că zilele libere legale sunt libere şi pentru elevi. Iar Codul Muncii specifică foarte clar că zilele de 27 şi 28 martie, fiind Paştele Catolic, sunt libere.”, au precizat reprezentanţii Biroului de Presă ai Ministerului Educaţiei, potrivit b365.ro. Potrivit ultimului recensământ, 4,6% dintre români, adică peste un milion, sunt de religie romano-catolică.