ZILE LIBERE 2020. Angajaţii au practic un alt concediu de odihnă! Câte sărbători pică în zile de weekend

ZILE LIBERE 2020. Anul viitor va aduce 15 zile libere, declarate prin legea, pentru angajații din România, iar vestea bună este dacă doar patru vor pica în weekend, în timp ce celelalte vor fi în timpul săptămânii. În plus, Guvernul poate decide punţi cu zilele de weekend, astfel că numărul liberelor va putea creşte.

RomaniaTV.net
01 oct. 2019, 04:52

Zilele libere din 2020, in care nu se va lucra, vor fi:

1 ianuarie (miercuri)
2 ianuarie (joi)
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane (vineri)
17 aprilie – Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui (vineri)
19 aprilie – prima zi de Pasti (duminica)
20 aprilie – a doua zi de Pasti (luni)
1 mai – (vineri)
7 iunie – prima zi de Rusalii (duminica)
8 iunie – a doua zi de Rusalii (luni)
15 august – Adormirea Maicii Domnului (sambata)
30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei (marti)
1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei (marti
25 decembrie – prima zi de Craciun (vineri)
26 decembrie – a doua zi de Craciun (sambata)
Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.
Citește și: INS: Managerii estimează o creştere moderată a numărului de salariaţi în construcţii şi comerţul cu amănuntul

De asemenea, ministerul Muncii arată că alte două zile libere vor fi acordate pentru fiecare dintre cele trei sărbătoari religioase anuale, declarate de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

Ziua de 1 martie ar putea deveni zi de sărbătoare națională. Propunerea legislativă a fost depusă deja la Senat. Scopul e de a promova tradițiile legate de sărbătoarea Mărțișorului. România are însă această obligație încă din 2017, când Mărţişorul a intrat pe lista selectă a patrimoniului imaterial UNESCO.

În forma în care a fost depus, proiectul nu prevede ca ziua de 1 Martie să fie zi liberă de la stat. În contextul alegerilor care urmează, nu este exclus însă ca propunerea să fie făcută, odată ce proiectul intră în debatere.

ZILE LIBERE: MINIVACANŢELE bugetarilor, stabilite anual în ianuarie. Modificarea adusă Codului muncii, oficializată

uvernul va trebui să stabilească anual, în primele 15 zile ale lunii ianuarie, ce zile libere suplimentare vor primi bugetarii în fiecare an, conform unui act normativ ce a fost oficializat de curând. Practic, modificarea la Codul muncii face referire la „punțile” pe care le dă de obicei Guvernul pentru a face legătura între liberele legale și zilele de weekend.

Legea nr. 153/2019 pentru completarea articolului 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii a trecut în iunie 2019 de Parlament, iar vineri a fost publicată în Monitorul Oficial.

Scopul documentului este de a obliga Guvernul să stabilească la începutul fiecărui an ce zile libere suplimentare vor primi bugetarii în anul respectiv. Acest lucru se va face prin hotărâre a Executivului în primele 15 zile ale lunii ianuarie.

Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care preced și/sau care succed zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează (…), precum și zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate, prevede actul normativ. În esență, se face referire la acele „punți” de legătură dintre liberele legale și weekend.

Înainte, Guvernul stabilea zilele libere suplimentare ale bugetarilor de la caz la caz, fără să facă o planificare extinsă a acestora și a recuperărilor.

Astfel, motivul pentru care parlamentarii au decis această schimbare este predictibilitatea muncii din sectorul public, care să ajute atât bugetarii, cât și firmele private care au obligații legale de îndeplinit în relația cu statul.