ZILE LIBERE 2020. Câţi angajaţi au fost lăsaţi de angajatori cu copiii acasă pe perioada închiderii şcolilor

Au trecut aproape două luni de când patronii din România sunt obligați să le acorde zile libere plătite salariaților care au copii și trebuie să stea cu ei acasă pe perioada în care sunt închise școlile, iar acum avem unele cifre care ne oferă o imagine a dimensiunilor aplicării Legii 19/2020.

RomaniaTV.net
09 mai 2020, 09:04
ZILE LIBERE 2020. Câţi angajaţi au fost lăsaţi de angajatori cu copiii acasă pe perioada închiderii şcolilor

ZILE LIBERE. Până la data de 6 mai 2020 angajatorii din România au depus la stat 4.291 de cereri pentru a li se deconta indemnizațiile acordate salariaților care stau acasă cu copiii, pe perioada închiderii unitățlor de învățământ, conform datelor oficiale transmise de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), la solicitarea StartupCafe.ro.

În mod normal, un angajator depune o singură cerere pentru mai mulți angajați, dar teoretic pot exista și cazuri când angajatorul e nevoit să depună mai multe cereri, dacă angajații respectivi solicită zile libere în etape diferite.

ZILE LIBERE pentru părinţi până la încheierea anului şcolar. Parlamentul a adoptat legea 

Totuși, din statistica oficială putem trage concluzia că în mod sigur sunt în jur de 4.000 de angajatori care au angajați care stau acasă cu copiii beneficiind de Legea 19/2020.

Cererile depuse până la 6 mai se referă la un număr total de 22.482 angajați.

Angajatorii au la dispoziție 30 de zile să depună cereri la agențiile teritoriale din subordinea ANOFM de la data efectuării plății contribuțiilor și impozitelor aferente indemnizației. Prin urmare, numărul angajaților lăsați cu copiii acasă poate fi mult mai mare, dar angajatorii nu au apucat să depună și pentru ei cererile de decont de indemnizații.

După ce angajatorii depun cererile de decont la agenții, statul are la dispoziție 60 de zile să facă plata (termenul va fi de 15 zile, după noua lege adoptată de Parlament, dar încă nepromulgată).

Până pe 6 mai, 372 de angajatori și-au primit banii de la stat pentru indemnizațiile plătite angajaților care au primit liber să stea cu copiii, conform datelor oficiale transmise de ANOFM, la solicitarea StartupCafe.ro.

Acești angajatori au primit în tota 1.608.404 lei, acoperind indemnizațiile pentru 1.923 angajati care au rămas acasă cu copiii.

Reamintim că potrivit Legii 19/2020 au dreptul la zile libere părinții care trebuie să stea acasă cu copiii pe perioada în care școlile sunt închise din motive speciale.

Au acest drept părinții cu copii cu vârste până la 12 ani sau până la 18 ani în situația copiilor cu dizabilități (această limită va fi ridicată la 26 de ani prin legea recent aprobată de Parlament, care are însă nevoie să fie promulgată și publicată în Monitorul Oficial).

Măsura se aplică pentru părinții cu copii la școală, la grădiniță sau la creșă, pe perioada închiderii acestor unități în afara vacanței. Când vacanța s-a suprapus cu starea de urgență, părinții au putut să-și ia liber și în vacanță.

Are acest drept fie mama, fie tatăl, nu amândoi părinții odată.

Pe perioada în care stau cu copiii, angajatorii trebuie să le plătească angajaților o indemnizație de 75% din salariu, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu. Ulterior, angajatorul își decontează de la stat acești bani. Statul are la dispoziție 60 de zile pentru a face plățile, de când angajatorul a depus cererea pentru deconturi.

NU au dreptul la zile libere angajații care pot să lucreze în regim de telemuncă, de acasă.

În plus, sunt și anumite joburi în cazul cărora angajatorul poate refuza să-i dea zile libere angajatului.

Cursurile nu vor mai fi reluate în acest an școlar pentru majoritatea elevilor și studenților, a anunțat Klaus Iohannis, pe 27 aprilie. Vor reveni la școală doar elevii din anii terminali (a VIII-a și a XII-a) în vederea pregătirii evaluării naționale, respectiv bacalaureatul, însă în anumite condiții.