ZILE LIBERE 2020. Veste proastă pentru bugetari, Guvernul a uitat de MINIVACANŢELE din acest an

Începând cu 2020, Guvernul trebuie să stabilească anual, până în data de 15 ianuarie, zilele libere suplimentare de care beneficiază bugetarii în cursul acelui an. În condițiile în care termenul legal în care Executivul putea să hotărască dacă lucrătorii la stat beneficiază în 2020 de așa-numitele “punți” și să stabilească care sunt acestea a trecut, numărul zilelor libere de care vor beneficia bugetarii în acest an e (aproape) identic cu cel de care se vor bucura și cei ce activează în privat, adică nu vor avea libere suplimentare.

20 ian. 2020, 19:04
ZILE LIBERE 2020. Veste proastă pentru bugetari, Guvernul a uitat de MINIVACANŢELE din acest an

ZILE LIBERE 2020. În cursul anului trecut, Legea nr. 153/2019 a introdus în legislația muncii din țara noastră o nouă obligație ce vizează Guvernul. Este vorba, mai exact, de stabilirea anuală a liberelor suplimentare pe care le vor primi lucrătorii la stat în acel an. Acestea sunt stabilite prin hotărâre de Guvern, până cel mai târziu la jumătatea lunii ianuarie, scrie avocatnet.ro.

ZILE LIBERE mai multe pentru anumiţi bugetari în 2020. Guvernul a aprobat modificarea concediilor

Astfel, deoarece data-limită până la care Guvernul putea lua o decizie în acest sens a trecut, putem spune că lucrătorii la stat vor beneficia în 2020 doar de liberele legale pentru toți salariații, nu și de unele suplimentare. Cu excepția punții din 3 ianuarie 2020, liberele legale din acest an pică fie în timpul weekendului (sâmbătă sau duminică), fie în completarea weekendului (vineri, luni sau chiar luni și marți).

Așadar, cu acea mică excepție de la începutul anului, bugetarii se bucură în 2020 de același număr de zile libere precum angajații din sectorul privat.

Motivul pentru care a apărut această schimbare este predictibilitatea muncii din sectorul public, care să ajute bugetarii (să-și programeze și organizeze minivacanțele), firmele private (care au obligații legale de îndeplinit în relația cu statul), dar și firmele sau operatorii din turism.

Anterior, liberele suplimentare ale bugetarilor erau stabilite de la caz la caz, de cele mai multe ori, cu puțină vreme înainte de venirea lor.

ZILE LIBERE 2020

Calendarul actualizat pentru 2020 – Sărbători legale 2020. A se vedea, care zilele sunt sărbători și posibilități de combinare vacanțe cu week-end . Planificați-vă vacanța dumneavoastră și vacanțe acum!

Zile libere în 2020 sunt:

1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
17 aprilie (Vinerea Mare), 19 -20 aprilie 2020 ( Paște ortodox)
1 mai — Ziua Muncii
1 iunie – Ziua Copilului
7 iunie (duminică), 8 iunie (luni) — Rusalii
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei
1 decembrie — Ziua Națională a României
25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.