Zile libere 2021. Peste 50 de zile de concediu plătit şi învoiri, pe lângă sărbătorile legale, pentru o anumită categorie de bugetari. DOCUMENT

Guvernul pregătește un act normativ care să ofere unei anumite categorii de bugetari posibilitatea de a beneficia de concediu plătit de până la 52 de zile pe an, în afara sărbătorilor legale. La cele 52 de zile de concediu se pot adăuga și învoiri plătite de până la 10 zile, precum și 30 de zile plătite de concediu pentru studii. 

13 mai 2021, 13:05
Zile libere 2021. Peste 50 de zile de concediu plătit şi învoiri, pe lângă sărbătorile legale, pentru o anumită categorie de bugetari. DOCUMENT

Zile libere 2021. Pe masa Guvernului se află un proiect de Hotărâre care, dacă va fi aprobat, le va aduce polițiștilor din penitenciare beneficii substanţiale. Astfel, aceştia vor avea dreptul în fiecare an calendaristic la următoarele categorii de zi libere plătite:

Zile libere 2021. Liberele plătite de care va beneficia această categorie de bugetari

1. Concediu de odihnă plătit, a cărui durată se stabilește în raport cu vechimea cumulată, după cum urmează: 32 de zile calendaristice, pentru cei cu o vechime cumulată de până la 10 ani, sau 38 de zile calendaristice, pentru cei cu o vechime cumulată de peste 10 ani.

De menţionat că zilele de sărbători legale în care nu se lucrează, precum și zilele libere plătite stabilite prin acordul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual, deci se cumulează cu zilele de concediu.

Citeste si Zi liberă pentru românii care se vaccinează. Comisia de Muncă a dat raport favorabil pe această iniţiativă. DOCUMENT

2. În afara concediului de odihnă, polițiștii de penitenciare care își desfășoară activitatea în condiții grele sau periculoase au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihnă suplimentar cu o durată cuprinsă între 3 și 14 zile calendaristice, în plus față de concediul de odihnă.

3. Învoiri plătite cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, în cazul următoarelor evenimente: a) căsătoria polițistului de penitenciare; b) nașterea sau căsătoria unui copil; c) decesul soțului/soției sau al unei rude de până la gradul al II-lea a polițistului de penitenciare sau a soțului/soției acestuia.

Polițiștii de penitenciare pot beneficia de învoiri plătite cu durata de cel mult 5 zile calendaristice, în următoarele situații: a) în caz de accidentare sau îmbolnăvire gravă a unuia dintre membrii familiei; b) în situația unor dezastre care au afectat domiciliul polițistului de penitenciare, al părinților, socrilor sau copiilor acestuia; c) pentru alte situații sau evenimente excepționale, de natură să justifice învoirea solicitată.

Citeste si Zile libere iunie 2021: Angajaţii vor avea parte de mai multe zile libere în perioada ce urmează

4. Concediu plătit pentru studii. Polițiștii de penitenciare vor putea beneficia și de alte 30 de zile de concediu pe an pentru studii, pentru frecventarea primei forme de învățământ superior din fiecare ciclu de studiu, respectiv licenţă, master sau doctorat.

Zile Libere by Oana Anghel on Scribd