ZILE LIBERE 2023. Veşti bune pentru toţi angajaţii, mai multe minivacanţe şi sărbători care nu pică în weekend

Vești bune pentru angajații români: În 2023 am putea avea mai multe zile libere de la stat, deoarece politicenii mai găsesc sărbători de legiferat, iar celedeja existente pică în afara weekendului într-o măsură mai mare ca anul trecut.

01 ian. 2023, 19:34
ZILE LIBERE 2023. Veşti bune pentru toţi angajaţii, mai multe minivacanţe şi sărbători care nu pică în weekend

ZILE LIBERE 2023. În anul 2023, românii vor avea 15 zile libere legale, din care 12 pică în timpul săptămânii. Senatul a votat un proiect de lege care le oferă românilor mai multe zile libere. Astfel, în calendarul zilelor libere și a Sărbătorilor Legale și-ar putea face loc două zile libere noi de la stat, pentru angajații români.

Mai mulți deputați PSD au depus la Senat un proiect de lege care ar putea să le acorde românilor și mai multe zile libere. Astfel, începând cu 2023, românii ar putea beneficia de zile libere noi pe care le-ar putea primi de la stat. Concret, este vorba despre zilele de 6 și 7 ianuarie, când creștinii ortodocși sărbătoresc Boboteaza sau Botezul Domnului și, respectiv, Sfântului Ioan Botezătorul sau Sfântul Ion. Acesta deja a trecut tacit de Parlament.

În România, potrivit datelor oficiale furnizate de ultimul recensământ din anul 2011, peste 16 milioane de români sunt creştini ortodocşi, ceea ce reprezintă 86,45% din populaţia totală declarată a ţării, se arată în proiectul de lege prezentat în Senat de social-democrați.

Zile Libere 2023. Veste bună pentru angajaţi, încep anul cu o minivacanţă în plus, proiectul a trecut tacit de Parlament

Pentru creştinii ortodocşi Praznicul Botezului Domnului sărbătorit anual pe data de 6 ianuarie este sărbătorit şi de către credincioşii romano-catolici, grecocatolici şi penticostali, care, potrivit aceluiaşi recensământ, însumează 7,34% din populaţia României. Sărbătoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Bobotează, aşa cum mai este numită în termeni populari, este unică şi prin aceea că, în această zi, cea mai mare parte a credincioşilor ortodocşi sunt prezenţi la biserică pentru a primi Agheasmă Mare.

Totodată, deputații PSD care au inițiat proiectul de lege arată că în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie este deja marcată ca sărbătoare legală și zi liberă, în care nu se lucrează, dată fiind însemnătatea religioasă foarte mare.

Proiectul de lege se află în lucru la comisiile permanente ale Senatului, iar în măsura în care va fi adoptat, românii ar putea avea în total 17 zile libere de la stat, în decursul unui an. Veștile bune nu se opresc aici. În ianuarie 2023, ziua de 6 ianuarie ar pica într-o vineri, iar în eventualitatea în care această zi va deveni liberă, românii vor avea parte de o nouă minivacanță, chiar în prima săptămână a anului. Proiectul legislativ a fost adoptat tacit pentru că nu a fost dezbătut și votat în termenul legal.

ZILE LIBERE 2023. Două minivacanţe în ianuarie, anunţul a fost făcut de Marcel Ciolacu
Zile libere 2023. Sărbători legale 2023. Ce zile libere vom avea în 2023

Calendarul de zile libere 2023 arată că vom avea parte de 15 zile libere de la stat. Dintre acestea, doar 3 pică în weekend, față de 6 câte am avut în 2022. Iată care sunt zilele libere din 2023, fără a fi luate în calcul zilele de 6 și 7 ianuarie care ar putea deveni nelucrătoare.

1 ianuarie (duminică) – Anul Nou
2 ianuarie (luni) — Anul Nou
24 ianuarie (marți)— Ziua Unirii Principatelor Române
14 aprilie – Vinerea Mare
16 aprilie (duminică) – Prima zi de Paște Ortodox 2023
17 aprilie (luni) —A doua zi de Paște ortodox 2023
1 mai (luni)— Ziua Muncii
1 iunie (joi) — Ziua Copilului
4 iunie (duminică) – Rusalii 2023- prima zi
5 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
15 august (marți) — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (joi) — Sfântul Andrei
1 decembrie (vineri)— Ziua Națională a României
25 decembrie (luni)- Prima zi de Crăciun 2023
26 decembrie (marți) — A doua zi de Crăciun 2023
Anul 2023 pare să fie unul foarte bun pentru planificat vacanțe, în speranța că eventualele crize din aviație nu vor mai fi la fel de intense, iar tu te vei putea bucura de o vacanță în afara țării fără probleme.