ZILE LIBERE 2023. Două minivacanţe în ianuarie, anunţul a fost făcut de Marcel Ciolacu

ZILE LIBERE 2023. Printr-un proiect legislativ pus miercuri în dezbatere la Senat, parlamentarii vor să mărească încă o dată numărul liberelor legale.

09 nov. 2022, 14:47
ZILE LIBERE 2023. Două minivacanţe în ianuarie, anunţul a fost făcut de Marcel Ciolacu

ZILE LIBERE 2023. Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat miercuri, despre propunerea legislativă privind stabilirea zilelor libere, de Sfântul Ion şi Bobotează, că nu este nimic neobişnuit şi că foarte mulţi români participă atât la Bobotează şi foarte mulţi români sărbătoresc Sfântul Ion, cei mai mulţi sfinţi fiind de Sfântul Ion. ”Eu sunt creştin ca şi dumneavoastră, sunt două sărbători mari, Boboteaza şi Sfântul Ion şi nu cred că este cu nimic ieşit din comun ca aceste două zile să fie zile libere”, a spus preşedintele PSD.

Marcel Ciolacu a mai arătat că ”foarte mulţi români participă atât la Bobotează şi foarte mulţi români sărbătoresc Sfântul Ion, iar cei mai mulţi sfinţi sunt de Sfântul Ion”.

Românii ar putea avea încă două zile libere, la începutul anului viiitor

ZILE LIBERE 2023. Printr-un proiect legislativ pus miercuri în dezbatere la Senat, parlamentarii vor să mărească încă o dată numărul liberelor legale de care beneficiază salariații din țara noastră. Mai exact, se propune ca 6 ianuarie, în care, potrivit calendarului creștin ortodox, se sărbătorește Boboteaza, și 7 ianuarie (Sfântul Ioan) să fie zile în care salariații beneficiază de timp liber. Interesant este că un alt proiect de lege, prin care se propune ca Boboteaza să fie zi liberă, va ajunge curând la votul decisiv al deputaților, având propunere de adoptare.

Astfel, proiectul de lege aflat în dezbaterea senatorilor de puțină vreme stabilește ca alte două zile să fie declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, lucru ce ar duce numărul total al acestora la 17.

Concret, actualei liste a zilelor libere, ce e stabilită de Codul muncii, se vor alătura, potrivit proiectului, 6 și 7 ianuarie, zile în care se sărbătorește Botezului Domnului (Boboteaza) şi Sfântul loan Botezătorul.

Zile libere în cursul săptămânii, pentru sărbătorile care cad în weekend

Inițiatorii își motivează propunerea prin faptul că “în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an”.

Acum, dintre cele 15 libere legale stabilite de Codul muncii, nouă sunt sărbători religioase.

Codul muncii stabilește în prezent următoarele 15 libere legale:

  • 1 și 2 ianuarie (prima și a doua zi de Anul Nou);
  • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);
  • Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paștelui);
  • prima și a doua zi de Paști;
  • 1 mai (Ziua Muncii);
  • 1 iunie (Ziua Copilului);
  • prima și a doua zi de Rusalii;
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului);
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei);
  • 1 decembrie (Ziua Națională a României);
  • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).

PSD a depus la Senat un proiect de lege, iniţiat de preşedintele partidului, Marcel Ciolacu şi liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, în care propune ca zilele de 6 (Sărbătoarea Botezului Domnului) şi 7 ianuarie (Soborul Sfântului Proroc loan Botezătorul) să fie declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.