Zile libere 2024. Orele lucrate peste program, recompensate mai degrabă cu zile libere decât cu bani. Până când se pot lua zilele de concediu restante din 2023

Salariații din România pot beneficia pe 20 de zile libere legale în 2024. Sunt însă și meserii pentru care regula nu se aplică. În aceste cazuri, dar și pentru orele lucrate peste program, angajatorii preferă să dea zile libere, decât să compenseze munca prin bani suplimentari.

19 ian. 2024, 15:34
Zile libere 2024. Orele lucrate peste program, recompensate mai degrabă cu zile libere decât cu bani. Până când se pot lua zilele de concediu restante din 2023
Categoria de persoane care va primi salarii mai mari în 2024

Munca suplimentară se compensează rar cu avantaje materiale, practica din ultimii ani convergând mai degrabă către alte zile libere acordate angajatului care a prestat şi în timpul său liber, scrie avocatnet.ro. 

Codul Muncii prevede recompensarea prin timp liber corespunzător a orelor de muncă peste program. „Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia”. „Se compensează”, nu „se poate compensa”, conform art. 122 alin. (1) din cod, iar abia în art. 123 se vorbește de situația în care se acordă sporul: „În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia”. Mai mult, Codul muncii stabilește că maximul de ore suplimentare pe săptămână ar fi de opt în cazul unuia cu normă de 40 de ore.

Dacă angajatul a muncit opt ore suplimentar într-o săptămână, atunci are practic dreptul la o zi liberă în următoarele maximum trei luni. Altfel, trebuie să primească sporul la salariu.

Pentru munca suplimentară din noiembrie sau decembrie, angajatul are dreptul să-și ia liber corespunzător în prima parte a anului, maximum 90 de zile de la prestarea muncii suplimentare.

Zilele libere rezultate în urma orelelor suplimentare lucrate nu pot fi adăugate zilelor de concediu din punct de vedere legal.

Pentru 2024, salariații din România au dreptul la 20 de zile libere, conform legislației în vigoare.

Zile libere în 2024
1 ianuarie – Anul Nou (luni)
2 ianuarie – Anul Nou (marți)
6 ianuarie – Bobotează (sâmbătă)
7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul (duminică)
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (miercuri)
1 mai – Ziua Muncii (miercuri)
2 mai (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024)
3 mai – Vinerea Mare
5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024 (duminică)
6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024 (luni)
1 iunie – Ziua Copilului (sâmbătă)
23 iunie – Rusalii (duminică)
24 iunie – A două zi de Rusalii (luni)
15 august – Adormirea Maicii Domnului (joi)
16 august (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024)
30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
1 decembrie – Ziua Națională a României (duminică)
25 decembrie – prima de Crăciun (miercuri)
26 decembrie – a doua zi de Crăciun (joi)
27 decembrie (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024)

 

Zile libere 2024. Până când se pot lua zilele de concediu restante din 2023

Potrivit avocatnet.ro, zilele de concediu restante nu se compensează în bani decât în situația terminării raportului de muncă, iar dacă din motive obiective angajatul nu a putut să-și ia liberele în anul în care avea dreptul la acestea, are la dispoziție 18 luni începând cu anul următor pentru a le lua.

Astfel, dacă angajații ar avea zile restante din 2023, teoretic, au dreptul legal să și le ia până la final de iunie 2025. Cât despre cele din 2022, ele se pot lua până la final de iunie 2024.