Zile libere 2024. Trei noi zile libere pentru bugetari de la Guvern

O nouă hotărâre adoptată de Guvern arată că în 2024 angajații din sistemul bugetar vor primi încă trei zile libere legale.

21 dec. 2023, 07:44
Zile libere 2024. Trei noi zile libere pentru bugetari de la Guvern

Zile libere 2024. Ziua de 2 mai, împreună cu cele de 16 august și 27 decembrie 2024, vor fi declarate de Guvern drept zile libere nelucrătoare pentru personalul instituțiilor și autorităților publice.

Ziua de 2 mai va pica anul viitor între două zile libere legale (1 mai și 3 mai, când este Vinerea Mare), în timp ce celelalte două zile vor cădea vinerea și vor urma unor sărbători legale, Adormirea Maicii Domnului (15 august) și a doua zi a Crăciunului (26 decembrie).

În prima parte a proiectului erau prevăzute 16 august și 27 decembrie. Ulterior, Guvernul a adăugat și ziua de 2 mai ca zi liberă, în plus față de celelalte zile libere legale.

Zile libere 2024. Veste bună pentru bugetari, stau mai mult acasă! Când poate fi recuperat concediul de odihnă neefectuat

Motivul pentru care bugetarii vor primi mai multe zile libere de anul viitor. Din 2024, orele suplimentare ale bugetarilor vor fi compensate cu zile libere şi nu cu bani,.

Măsura este prevăzută într-o ordonanţă de urgenţă. De la această măsură fac excepție militarii, poliţiştii, jandarmii şi angajaţii din serviciile secrete.

Ordonanţa austerităţii. Nu se dau bani în 2024 pentru munca suplimentară a bugetarilor. Sporurile şi toate indemnizaţiile se îngheaţă

Proiectul a fost scris de ministerul Justiţiei şi de ministerul Finanţelor, în colaborare cu Secretariatul General al guvernului. Va fi discutat în guvern şi ar putea fi modificat.

Zile libere 2024. Două noi zile de sărbătoare legală, începând de anul viitor

Anul 2024 e mai puțin norocos în ceea ce privește liberele legale în România. Deși Guvernul României a adăugat încă două zile pe lista liberelor legale, din cele 17 anuale, doar zece vor fi în timpul săptămânii.

Din 366 zile, 252 vor fi lucrătoare și 114 sunt libere.

Începând cu anul 2024, 6 și 7 ianuarie sunt zile libere nelucrătoare (Boboteaza și Sfântul Ioana Botezătorul). Anul viitor, aceasta sunt sâmbătă și duminică.

Vacanţa de iarnă 2023. Când au elevii alte zile libere de Crăciun şi Revelion

Chiar dacă un proiect de lege, care cere ca zilele libere care pică în weekend să poată fi recuperate ca fiind zile de odihnă a fost înaintat la Parlament, oficialii nu au luat încă o decizie în acest sens.

Zile libere în 2024

  • 1 ianuarie – Anul Nou (luni)
  • 2 ianuarie – Anul Nou (marți)
  • 6 ianuarie – Bobotează (sâmbătă)
  • 7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul (duminică)
  • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (miercuri)
  • 1 mai – Ziua Muncii (miercuri)
  • 3 mai – Vinerea Mare
  • 5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024 (duminică)
  • 6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024 (luni)
  • 1 iunie – Ziua Copilului (sâmbătă)
  • 23 iunie – Rusalii (duminică)
  • 24 iunie – A două zi de Rusalii (luni)
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului (joi)
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României (duminică)
  • 25 decembrie – prima de Crăciun (miercuri)
  • 26 decembrie – a doua zi de Crăciun (joi)

În funcție de fiecare meserie, în anumite zile libere angajații pot fi chemați la serviciu. Potrivit Codului muncii, cei care vor lucra în liberele legale trebuie să primească compensații în zile libere, acordate în următoarele 30 de zile de către angajator.
Concediul de odihnă 2024. Până când se pot lua zile libere din concediul neefectuat în 2022 şi 2023

În cazul în care nu se acordă zile libere, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Angajatorii care nu respectă prevederile legii privind zilele libere legale riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

5 octombrie 2024, zi liberă pentru elevi și profesori

În anul școlar 2024-2025, elevii și profesorii vor avea câteva libere în plus. Ziua Internațională a Educației, sărbătorită pe 5 octombrie, este zi liberă pentru elevii și profesorii din învățământul preuniversitare.

În România, Ziua mondială a educaţiei este marcată distinct de Ziua învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”).

Ce alte zile libere plătite mai pot avea angajații

Salariații români au dreptul, potrivit legii, la zile de concediu de odihnă plătite, a căruit durata minimă este de 20 de zile lucrătoare. Durata concediului de odihnă este stabilită se stabilește în contractul individual de muncă.

De asemenea, potrivit legii, în afara zilelor de concediu de odihnă anual, angajații români au dreptul la zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite, și anume:

  • căsătoria (5 zile)
  • nașterea sau căsătoria unui copil (3 zile)
  • decesul soţului sau al unei rude până la gradul al II-lea inclusiv (3 zile)