Noi ZILE LIBERE pentru bugetari în perioada de Crăciun şi Revelion. Minivacanţe prelungite pentru angajaţii la stat

Zilele de 27 decembrie 2019 şi 3 ianuarie 2020 ar putea fi declarate zile libere, pentru angajaţii din instituţiile şi autorităţile publice, potrivit unui proiect de Hotărâre, citat de profit.ro. Întrebat la RRA în legătură cu zilele libere pentru bugetari de sărbători, aşa-numita ”punte” între zilele libere, premierul Ludovic Orban a declarat că "Vom lua o decizie privitoare la această chestiune".

RomaniaTV.net
19 dec. 2019, 12:06

Guvernul ar urma să decidă în şedinţa de vineri dimineaţă ca 27 decembrie şi 3 ianuarie să fie zile libere pentru sistemul bugetar, au declarat surse politice. „Pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, zilele de 27 decembrie 2019 şi 3 ianuarie 2020 se stabilesc ca zile libere. Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere, instituţiile publice şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 ianuarie 2020, potrivit planificărilor stabilite”, se arată în proiectul de Hotărâre, citat de profit.ro.

Astfel, bugetarii vor avea o primă minivacanţă de miercuri, 25 decembrie până duminică, 29 decembrie.

O a doua perioadă de minivacanţă va incepe miercuri, 1 ianuarie şi se va încheia duminică, 5 ianuarie.

Prevederile nu se aplică însă în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

De asemenea, prevederile „nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în zilele de 27 decembrie 2019 şi 3 ianuarie 2020 şi nici participanţilor în aceste procese”.

Decizia vine la cererea patronatelor din turism care spun că zeci de mii de români și-au rezervat vacanţe care includ şi aceste zile, însă neștiind încă dacă vor fi libere, nu și-au plătit sejururile. 

Premierul Orban a declarat, joi, că Guvernul urmează să ia o decizie în această privință.

În ceea ce privește liberele de anul viitor, vor fi 15 sărbători legale în care românii nu merg la muncă. O altă minivacanță va fi chiar în ianuarie deoarece 24 ianuarie, Unirea principatelor, pică într-o zi de vineri, așadar vor fi trei zile libere consecutive.