Zile libere mai puţine. Guvernul a anulat o zi liberă pentru a-şi creşte bugetul

Danemarca a anunţat renunță la o zi liberă legală pentru a-și crește bugetul pentru apărare: „Avem război în Europa”.

16 dec. 2022, 11:39
Zile libere mai puţine. Guvernul a anulat o zi liberă pentru a-şi creşte bugetul

Zile libere. Noul guvern de coaliție al Danemarcei urmează să anuleze o zi liberă legală pentru a putea crește cheltuielile pentru apărare. Este una dintre primele măsuri agreate de noua coaliție dintre partidele de centru-stânga și de centru-dreapta, prima de acest fel din anii 1970, relatează BBC.

Una dintre prioritățile coaliției este atingerea țintei NATO de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare cu trei ani înainte de termen. Problema apărării a fost în prim-planul dezbaterii politice daneze după invazia Rusiei în Ucraina, la începutul acestui an.

Zile libere de la stat de Crăciun şi Revelion 2023. Anunţ oficial, de câte zile libere beneficiază angajații
În acest scop, premierul Mette Frederiksen a anunțat că guvernul va anula una dintre cele 11 sărbători legale din Danemarca, în speranța de a crește productivitatea și activitatea economică.

Ziua liberă la care se va renunța este probabil Store Beddag („Marea Zi de Rugăciune”), care cade în fiecare an în a patra săptămână de după Paști și a fost introdusă ca sărbătoare legală în 1686.

Măsura a stârnit critici, începând cu comunitatea religioasă a Danemarcei. Președinta asociației clerului, Pernille Vigso Bagge, a declarat ziarului danez Berlingske că este „întristată” de perspectiva pierderii acestei sărbători și a spus că atât preoții, cât și oamenii care așteaptă să fie confirmați au intrat „într-un coșmar logistic”. Store Bededag este în mod tradițional o zi de confirmare.

„Avem nevoie de sărbători, pentru a avea timp de rugăciune și reflecție. Este păcat să ai o societate care crede că acest lucru nu este important”, a spus decanul Catedralei din Roskilde, Sophie Olander.

Război în Ucraina. Putin pregăteşte lovitura de graţie: „Nu va exista acord de încetare a focului de Anul Nou” Ar putea fi folosite arme nucleare
Unii oameni de afaceri sunt și ei îngrijorați: brutarul Iver Hansen a declarat pentru postul TV SYD că această zi era o sursă importantă de venit pentru afacerea sa și că ar putea pierde venituri de mii de euro dacă ziua liberă este anulată.

Întrebată despre decizia de a anula ziua liberă, Frederiksen a spus: „Avem război în Europa și trebuie să ne întărim apărarea. Iar asta cere tuturor să contribuie ceva mai mult”.