Zile libere de la stat de Crăciun şi Revelion 2023. Anunţ oficial, de câte zile libere beneficiază angajații

De Crăciun 2022, românii vor beneficia de mai puține zile libere legale decât de obicei și asta pentru că sărbătoarea pică în weekend. Iată cine are liber de Crăciun 2022 și câte zile libere sunt în acest an.

10 dec. 2022, 11:06
Zile libere de la stat de Crăciun şi Revelion 2023. Anunţ oficial, de câte zile libere beneficiază angajații

Zile libere. Pentru că sărbătoarea Crăciunului pică duminica, angajații au parte de mai puține zile libere de Crăciun 2022, fiind vorba doar despre un weekend prelungit. De Revelion 2023, românii beneficiază de mai multe zile libere de la stat. Anul 2023 începe cu o minivacanță atât pentru angajații de la stat, cât și pentru cei de la privat.

De Revelion 2023 se acordă zile libere, conform prevederilor Codului muncii. Iată câte zile libere de la stat au angajații de Revelion 2023 și de ce vacanța va fi mai scurtă în acest an.

Zile libere de la stat de Revelion 2023. Câte zile vor avea liber angajații la început de an?

Anul 2023 începe cu o minivacanță pentru angajați, fie că lucrează la stat, fie că activează în domeniul privat. La început de an, mai exact de Revelion 2023, angajații primesc mai multe zile libere. Conform Codului muncii, angajații au parte de două zile libere de Anul Nou, mai exact 1 ianuarie și 2 ianuarie, prima și a doua zi din an.

Cu toate acestea, având în vedere că 1 ianuarie pică într-o zi de duminică în acest an, zi care oricum era liberă, salariații vor avea liber doar luni, pe 2 ianuarie 2023. Astfel, de Revelion 2023, angajații vor beneficia doar de o zi liberă, fiind vorba despre o minivacanță de 3 zile, în perioada 31 decembrie 2022-2 ianuarie 2023.

Există un proiect de lege care prevede ca zilele libere legale care pică în weekend să poată fi recuperate în cursul săptămânii, însă acesta nu a fost aprobat, motiv pentru care se află în continuare în stadiul de proiect.

În cazul în care legea ar intra în vigoare, românii ar putea beneficia de toate cele 15 zile libere legale de la stat, indiferent de ziua săptămânii în care pică acestea.

Iată de câte zile libere legale vor beneficia românii în 2023 și cum pică acestea:

  • 1 ianuarie, 2 ianuarie (duminică și luni): Anul Nou 
  • 24 ianuarie (marți): Ziua Unirii Principatelor Române
  • 14 aprilie: Vinerea Mare
  • 16 -17 aprilie (duminica și luni): Paște ortodox 2023
  • 1 mai (luni): Ziua Muncii
  • 1 iunie (joi):  Ziua Copilului
  • 4 iunie (duminică): Rusalii
  • 5 iunie (luni): A doua zi de Rusalii
  • 15 august (marți): Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie (joi): Sfântul Andrei
  • 1 decembrie (vineri): Ziua Națională a României
  • 25 decembrie, 26 decembrie (luni și marți) — Crăciunul

În cele 15 zile libere legale oferite de stat, angajații nu își desfășoară activitatea. Excepție fac acele persoane care lucrează în domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă. În cazul lor, angajatorul este obligat să asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile lucrătoare sau să ofere un spor la salariu pentru zilele libere legale lucrate, spor ce nu va putea fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. În cazul în care încalcă legea, angajatorii riscă amenzi de până la 10.000 de lei.  De Revelion 2023, românii beneficiază de mai puține zile libere legale

Zile Libere 2023. Veste bună pentru angajaţi, încep anul cu o minivacanţă în plus, proiectul a trecut tacit de Parlament

Zile Libere 2023: Salariații vor beneficia de zile libere în 6 și 7 ianuarie. Printr-un proiect legislativ ce se consideră adoptat tacit, deoarece nu a fost dezbătut și votat în termenul legal, parlamentarii vor să mărească încă o dată numărul liberelor legale de care beneficiază salariații din țara noastră. Mai exact, se propune ca 6 ianuarie, în care, potrivit calendarului creștin ortodox, se sărbătorește Boboteaza, și 7 ianuarie – Sfântul Ioan – să fie zile în care salariații beneficiază de timp liber. Interesant este că un alt proiect de lege, prin care se propune ca Boboteaza să fie zi liberă, ar putea ajunge curând la votul decisiv al deputaților, având propunere de adoptare.