Zile libere pentru părinţii vaccinaţi care au copiii în carantină. Proiect de lege

Potrivit unui proiect de lege, şi părinţii vaccinaţi împotriva coronavirusului ar putea beneficia de concediu pentru a avea grijă de copiii aflaţi în carantină. În prezent, legea se aplică doar celor nevaccinaţi.

30 nov. 2021, 16:35
Zile libere pentru părinţii vaccinaţi care au copiii în carantină. Proiect de lege

Zile libere pentru părinţii vaccinaţi care au copiii în carantină. Parlamentarii propun, printr-un proiect pus vineri în dezbaterea Senatului, ca şi părinţii vaccinaţi împotriva coronavirusului să beneficieze de concediu pentru a avea grijă de copiii aflaţi în izolare sau carantină.

 Zile libere pentru părinţii vaccinaţi care au copiii în carantină

Potrivit proiectul de lege aflat în dezbatere în Senat, în cazul copilului aflat în carantina sau izolare din cauza unei suspiciuni asupra unei boli infectocontagioase, părinţii pentru care nu a fost stabilită măsura carantinării sau izolării și a căror activitate nu poate fi prestată de la domiciliu vor avea dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 18 ani.

Citeşte şi Premierul Nicolae Ciucă face promisiuni românilor de la orașe cu sistem centralizat de încălzire: Vom distribui bani în foarte scurt timp

„Reglementările actuale descurajează vaccinarea împotriva Covid-19 în rândul persoanelor adulte, întrucât cei afectați sunt părinții care s-au imunizat prin vaccinare”, scrie în nota de fundamentare anexată proiectului de lege.

Potrivit propunerii legislative, valoarea indemnizației în aceste cazuri ar urma să fie de 100% din baza de calcul, care poate fi media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, media indemnizațiilor de șomaj etc.

În prezent, valoarea brută lunară a indemnizației aferente concediului pentru carantină este de 100% din baza de calcul, în timp ce, în cazul concediului pentru îngrijirea copilului, indemnizația aferentă este de doar 85% din baza de calcul, potrivit avocatnet.ro. 

Pentru ca acest proiect să intre în vigoare trebuie să treacă de Parlament, după care să fie promulgat prin decret prezidenţial.

Reamintim că atunci când în grupa de creșă/ grădiniță sau clasa unui copil apare un caz confirmat cu COVID-19, copiii care sunt stabiliți ca fiind contacți direcți primesc din partea direcției de sănătate publică o decizie de carantinare pentru o perioada de 14 zile. Pe baza acestei decizii, părinții celor cu vârstă de până în șapte ani pot primi concediu medical pentru îngrijirea copilului.

Citeşte şi Ministrul Finanţelor, veşti bune despre bugetul pe 2022. „Nu vom crește și nu vom introduce noi taxe”


loading...
Partenerii noștri