Zile libere pentru români în contul sărbătorilor legale care pică în weekend. Proiect de lege pentru modificarea Codului Muncii

Angajaţii din România vor putea primi zile libere pentru sărbătorile legale prevăzute în Codul Muncii chiar dacă acestea pică în weekend. Măsura este prevăzută într-un proiect de lege depus de mai mulţi parlamentari PNL şi PSD.

13 mai 2022, 14:14
Zile libere pentru români în contul sărbătorilor legale care pică în weekend. Proiect de lege pentru modificarea Codului Muncii

Zile libere în plus pentru angajaţii din România. Mai mulţi parlamentari de la PNL şi PSD au propus, într-un proiect, ca în cazul în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, se suprapun cu zilele de sâmbătă şi duminică, liberele să se acorde în următoarele zile, imediat după cele de repaus săptămânal.

„Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal”, prevede proiectul de lege.

Citeşte şi: Zile libere pentru angajați în 2022! Românii vor avea parte de o nouă minivacanță de trei zile

„Depinzând de anul calendaristic, sunt incidente situaţii în care unele dintre zilele de sărbătoare legală coincid cu zilele de repaus săptămânal, astfel că salariaţii nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 – Codul Muncii”, menţionează, în expunerea de motive a proiectului, iniţiatorii, printre care liderii deputaţilor PNL şi PSD, Gabriel Andronache şi Alfred Simonis, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Zile libere pentru părinţii copiilor şcolari. Legea a trecut de Parlament. În ce condiţii pot fi cerute de la angajatori

Iniţiatorii au exemplificat că, anul acesta, angajatorii vor fi obligaţi să acorde salariaţilor doar 9 zile libere dintr-un total de 15, deoarece 6 sărbători legale pică în weekend.

„În concluzie, anul acesta salariaţii români vor avea 2 zile libere legale în plus faţă de 2021, când 7 dintre sărbătorile legale au fost în timpul săptămânii, iar restul de 8 în weekend”, au precizat iniţiatorii.

Aceştia au susţinut că „se urmăreşte ca zilele de sărbătoare legală să nu depindă de o situaţie fortuită din punct de vedere calendaristic, ci în orice an cetăţenii să beneficieze efectiv de zile libere”.

„Dacă nu s-ar realiza această modificare legislativă, zilele de sărbătoare legală care se suprapun peste zilele de repaus săptămânal nu ar mai avea valoarea de zile nelucrătoare, aşa cum doreşte legiuitorul, deoarece zilele de repaus săptămânal sunt deja zile nelucrătoare per se”, au explicat aceştia.

„Această reglementare va veni în ajutorul companiilor din sectorul privat, astfel acestea îşi vor putea gestiona din timp activităţile şi perioadele libere, pentru a se alătura angajaţilor din sectorul public. Armonizarea acestor sfere oferă şi posibilitatea programării activităţilor familiale în familiile în care părinţii lucrează în ambele sectoare economice (public şi privat), măsură apreciată nu doar de către angajatori şi angajaţi, dar şi de unităţile turistice. În egală măsură, prin posibilitatea de a se pregăti din timp pentru mini-vacanţele astfel stabilite, turiştii îşi pot planifica în avans aceste mini-vacanţe, iar agenţiile de turism se pot pregăti cu oferte dedicate familiilor şi altor categorii de turişti”, au mai susţinut iniţiatorii.

De asemenea, iniţiatorii susţin că angajaţii români au cele mai puţine zile libere din Uniunea Europeană – 15 zile, „faţă de spanioli care se bucură de 37 de zile libere de la stat, iar elveţienii de 28, la fel şi britanicii, olandezii, germanii şi portughezii”.