Zile libere pentru părinţii copiilor şcolari. Legea a trecut de Parlament. În ce condiţii pot fi cerute de la angajatori

Părinţii copiilor cu vârsta maximă de 12 ani inclusiv pot beneficia de zile libere de la locul de muncă în cazul în care şcolile se închid şi cursurile se mută în online.

04 mai 2022, 13:32
Zile libere pentru părinţii copiilor şcolari. Legea a trecut de Parlament. În ce condiţii pot fi cerute de la angajatori

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.110/2021 care prevede acodarea de zile libere părinţilor pentru a sta acasă cu copiii şcolari în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa fizică în unităţile de învăţământ ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copilului cu handicap grav neşcolarizat sau care au în îngrijire, supraveghere şi întreţinere persoana adultă încadrată în grad de handicap sau în grad de handicap grav cu asistent personal, în condiţiile limitării sau suspendării serviciilor de zi de care acestea beneficiază.

Citeşte şi: Înscrieri grădiniţă 2022 – 2023. Când se depun dosarele şi cum se face distribuţia

Zile libere pentru părinţii copiilor şcolari. În ce condiţii pot fi cerute de la angajatori

De zile libere în baza acestei legi ar beneficia părinţii copiilor cu vârsta de până la 12 ani inclusiv.

„Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor cu vârsta de până la 12 ani inclusiv, precum şi pentru părinţii care au în întreţinere copii sau adulţi cu handicap cuprinşi într-o formă de învăţământ, respectiv înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ preuniversitar, inclusiv de educaţie timpurie antepreşcolară”, se arată în proiectul de lege.

Proiectul prevede, de asemenea, că de zile libere beneficiază părinţii pentru care locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

„Prevederile se aplică pe perioada stării de alertă şi după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului şcolar 2021 – 2022, fără a se include vacanţele, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa fizică a copiilor în unităţile de învăţământ, unde aceştia sunt înscrişi”, mai prevede actul normativ.

Citeşte şi: Schimbări importante în Învăţământ. Se renunţă la teze, iar elevii vor avea o singură medie la final de an SURSE

Senatul a adoptat deja acest proiect de lege, iar Camera Deputaţilor este decizională în acest caz. Legea merge la promulgare la Cotroceni.