Zile libere, plătite pentru părinţi. Angajatorii pot cere decontarea pentru mai. Ce documente trebuie depuse

Angajatorii pot începe demersurile pentru a cere decontarea zilelor libere plătite în luna mai părinţilor care au stat acasă cu copiii din cauza întreruperii şcolii pe fondul pandemiei de coronavirus. Decontarea zilelor libere pentru părinţi se va face în 15 zile de la momentul depunerii documentelor, faţă de 60 cum era până în prezent.

RomaniaTV.net
01 iun. 2020, 07:56
Zile libere, plătite pentru părinţi. Angajatorii pot cere decontarea pentru mai. Ce documente trebuie depuse

Angajatorii care le acordă indemnizaţia pentru zile libere părinţilor pot obţine decontarea acesteia de la agenția teritorială a forței de muncă în a cărei rază activează, aşa cum prevede legea nr. 19/2020 și a normelor de aplicare ale acesteia, notează Avocatnet.ro.

Ce documente sunt necesare pentru decontarea indemnizaţiei pentru zilele libere acordate părinţilor

  • o cerere-tip semnată de reprezentantul legal, care să conțină datele de identificare ale angajatorului, inclusiv adresa de e-mail, contul bancar în care se vor vira banii de la stat, numele reprezentantului legal al angajatorului, suma totală solicitată pentru decontare, numărul angajaților pentru care s-a solicitat decontarea;
  • lista angajaților care au beneficiat de zilele libere în luna mai 2020 și indemnizația acordată;
  • declarația pe propria răspundere a reprezentantului legal al angajatorului prin care se atestă că lista beneficiarilor conține persoanele care îndeplinesc condițiile legale pentru acordarea liberelor plătite;
  • copii de pe statele de plată din care să reiasă acordarea indemnizației nete;
  • dovada plății contribuțiilor și impozitelor pentru indemnizațiile aferente lunii mai 2020.

Angajatorii vor putea să obțină decontarea numai după ce au plătit indemnizația propriu-zisă salariaților și taxele aferente acesteia.

Data limită până când trebuie plătite taxele

Termenul lunar pentru declararea (prin formularul 112) și plata taxelor este data de 25 a lunii, astfel că angajatorii pot depune documentația, cel puțin teoretic, începând cu data de 26 iunie 2020. Dar și mai devreme, dacă indemnizațiile și taxele sunt achitate înainte de data de 25.

Decontarea indemnizaţiei se va face în termen de 15 zile, de la depunerea documentației și nu 60, cum era până recent.

SONDAJ BestJobs: Jumătate dintre angajaţii români care au copii lucrează cu greu de acasă

În ceea ce privește suma acoperită de stat, aceasta este echivalentul zilnic al 75% din salariul de bază, dar fără să depășească echivalentul zilnic al 75% din câștigul salarial mediu brut, adică 4.072 de lei în anul 2020, scăzându-se de aici taxele datorate. Ele trebuie suportate de angajator:

  • impozitul pe venit (10%);
  • contribuția la pensii (25%);
  • contribuția la sănătate (10%) și
  • contribuția la muncă (2,25%).

Liberele plătite se acordă la cerere salariaților părinți, dacă sunt suspendate cursurile școlare și aceștia au copii în vârstă de până la 12 ani. Liberele se acordă numai pentru perioada în care ar trebui să se țină cursuri, nu și pentru perioada de vacanță școlară.

ZILE LIBERE 2020. De Rusalii, weekend prelungit. Când va fi următoarea minivacanţă pentru români